Locale Altele
Sambata, 6 Martie 2021
Sam, 6 Mar 2021
Lege propusă de deputatul sătmărean Romeo Nicoară: ”Fără pensii speciale pentru corupți”!
Cabinet Parlamentar Romeo Nicoară  - Vineri, 23 August 2019

Alături de colegul său liberal, Florin Roman, deputatul sătmărean Romeo Nicoară a depus vineri un proiect de lege care stabilește că indiferent de cine sunt beneficiarii pensiilor - de la parlamentari până la procurori sau primari - nu vor mai primi pensii “speciale” (de serviciu) dacă sunt condamnați pentru corupție.

”Fără diferențieri! Trebuie echitate în privința acestui tip de poziții publice” – a declarat Romeo Nicoară, reamintind că legile existente prevăd asemenea interdicții pentru unele categorii profesionale remunerate din fonduri publice, în timp ce alte categorii beneficiază de ”imunitate” din acest punct de vedere.

Noua inițiativă legislativă a celor doi liberali este menită să elimine aceste diferențieri penru toți cei care au fost condamnați definitiv pentru infracţiuni de corupţie, precum luarea și darea de mită traficul și cumpărarea de influență.

”Prin această măsură s-ar descuraja comiterea unor astfel de fapte de către anumite categorii profesionale, precum personalul auxiliar de specialitate al instanțelorjudecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea, militarii, polițiștii şi funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari,  membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cei ai Curții Constituționale sau ai Curții de Conturi etc.” – se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Principalele modificări propuse:

Articolul I: Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelorjudecătoreștişi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, publicată în Monitorul Oficial, numărul 1197 din data de 14 decembrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

        La Art. 685, după alin. (15) se introduce un nou alineat, alin. (16), cu următorul cuprins:

„(16) Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelorjudecătoreştişi al parchetelor de pe lângă acestea prevăzut la art. 3 alin. (2), personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică prevăzut la art. 31, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor care au fost condamnați definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289-291 din Legeanr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.”

Articolul II: Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial, numărul 556 din data de 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

        La art. 29, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4),cu următorul cuprins:

         „(4) Nu beneficiază de pensia de serviciu militarii, poliţiştiişifuncţionarii publici cu statut special care au fost condamnațidefinitiv pentru comiterea unei infracțiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.”

Articolul III: Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, publicat în Monitorul Oficial, numărul35 din 16 ianuarie 2006,cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

         La art. 731, după alin.(12) se introduce un nou alineat, alin.(121),cu următorul cuprins:

„(121) Nu beneficiază de pensia de serviciufuncționarii publici parlamentari din structurile de specialitate ale Parlamentului care au fost condamnați definitiv pentru comiterea unei infracțiuni de corupţie prevăzută la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.”

Articolul IV: Legea 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor corpului diplomatic si consular al României, publicată în Monitorul Oficial, numărul 546 din data de 22 iulie 2015,cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

         La art. 6, după alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (7),cu următorul cuprins:

        „(7) Nu beneficiază de pensia de serviciu membrii Corpului diplomatic şi consular al României, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice care au fost condamnați  definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289-291 din Legeanr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.”

Articolul V: Legea nr.47/1992 privind organizarea şifuncţionareaCurţiiConstituţionale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 22 mai 1992, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

La art. 71, după alin. (4), se introduce un nou alineat, alin. (41) cu următorul cuprins:

        „(41) Nu beneficiază de pensia de serviciu Judecătorii CurţiiConstituţionalecare au fost condamnați definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289-291 din Legeanr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.”

Articolul VI:  Legeanr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România,publicată în Monitorul Oficial, nr.481 din data de 18 iulie 2007, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

        După art. 428 se introduce un nou articol, art. 429, cu următorul cuprins:

        „Art.429.- Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul aeronautic civil navigant profesionistcare a fost condamnat definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.”

Articolul VII:  Legeanr. 94 din 8 septembrie 1992 privind organizarea şifuncţionareaCurţii de Conturi, publicată în Monitorul Oficial, nr. 224 din 9 septembrie 1992, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

        La art. 51, după alin.(18) se introduce un nou alineat, alin. (19), cu următorul cuprins:

        „(19) Nu beneficiază de pensia de serviciu membrii Curţii de Conturi, persoanele care au îndeplinit funcţia de consilier de conturi, precum și persoanele care au îndeplinit funcţia de auditor public extern în cadrul Curţii de Conturi care au fost condamnate definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289-291 din Legeanr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.”

Articolul VIIIDispozițiile prezentei legi nu afectează dreptul la pensie pentru limită de vârstă al persoanelor cărora li se aplică interdicția beneficiului pensiei de serviciu.

Tags: pensii  speciale  romeo nicoara  
555 vizite
Distribuie pe