Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
Viitorul preşedinte al României, în vizită în judeţul Satu Mare
Florin Răchitan  - Joi, 27 August 2009

Însoţit de o suită formată de miniştri, secretari de stat şi parlamentari PSD, preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a efectuat miercuri o vizită în judeţul Satu Mare, concentrându-se pe zona Careiului.

 

Potrivit informaţiilor furnizate de consilierii săi, Mircea Geoană se află în această perioadă într-un aşa-numit „listening tour”, în cadrul căruia vizitează mai multe regiuni ale ţării şi se întâlneşte cu oameni din diferite categorii sociale, de la care află problemele cele mai stringente cu care se confruntă pentru a-şi face o imagine clară a situaţiei ţării, în vederea alcătuirii platformei-program cu care îşi va lansa candidatura la Preşedinţia României.

 

Tema principală a vizitei în judeţul Satu Mare a fost agricultura, iar informarea la faţa locului la unele dintre societăţile agricole etalon din zona Careiului a fost o alegere firească, vestea despre performanţele acestora ajungând până în capitală.

 

Preşedintele Partidului Social-Democrat a fost însoţit în această vizită de ministrul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Lucian Şova, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Liviu Harbuz, euro-parlamentarul Ioan Mircea Paşcu, acestora adăugându-li-se deputatul Gheorghe Ciocan şi senatorii Valer Marian din partea PSD şi Tiberiu Gunthner din partea UDMR.

 

Prima oprire a fost la Asociaţia Agricolă din Petreşti, condusă de Francisc Mozer, unde a avut loc şi cel mai „uman” moment al vizitei: după ce a făcut turul fermei zootehnice, Mircea Geoană s-a oprit să discute cu lăptăresele şi muncitoarele care lucrează toată ziua pe câmp.


 

Acestea s-au dovedit a fi surprinzător de bine informate despre personalitatea politică ce le-a vizitat, explicând că „Geoană este ăla care va fi şef după ce pică Băsescu”. Iniţial nu le-a venit să creadă că pot să-şi spună păsurile în faţa celui de-al doilea om în stat, apoi au prins curaj şi i-au cerut preşedintelui Senatului să intervină pentru a le permite ieşirea mai devreme la pensie şi pentru a le mări pensiile.
 

Şi mai mare a fost uimirea lui tanti Ana Balazs şi a colegei sale, Margareta Devai, când Geoană le-a pus faţă în faţă cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, acesta explicându-le că există posibilitatea pensionării anticipate.
 

 

Între timp, Mircea Geoană s-a adresat zecilor de directori de instituţii şi simpatizanţi PSD sosiţi să-l întâmpine, accentuând faptul că ceea ce se întâmplă la Petreşti poate să constituie un model pentru agricultura din toată România şi lăudându-i pe şvabi pentru înţelepciunea de care au dat dovadă atunci când nu au distrus infrastructura fostelor CAP-uri, ci le-au valorificat în beneficiul întregii comunităţi.


 

Preşedintele Senatului nu putea să rateze nici delicioasele ştrudli şvăbeşti „cu colompir sau cu legvar” din care a gustat la finalul vizitei de la Petreşti.
 

 

Următorul moment cu adevărat emoţionant al vizitei a fost întâlnirea lui Mircea Geoană cu membrii Asociaţiei Veteranilor de Război, la Monumentul Ostaşului Român din centrul Careiului.
 

 

În faţa unei mulţimi de sute de oameni, preşedintele Senatului a recunoscut că în România există legi care asigură, teoretic, nişte drepturi pentru cei care şi-au înscris numele pentru totdeauna în istoria naţională, dar aceste legi nu prea sunt respectate şi aplicate, somând totodată Guvernul să-şi schimbe atitudinea în această privinţă.


 

După întâlnirea cu veteranii, Mircea Geoană a vizitat catedrala ortodoxă din centrul Careiului, unde a promis preotului sprijin financiar pentru finalizarea lucrărilor de construcţie şi amenajare interioară. „Ocupaţi-vă voi de problema asta, că de-aia v-au votat oamenii de aici” – le-a spus Geoană parlamentarilor sătmăreni, după care a vorbit despre importanţa misiunii sociale a Bisericii, care va trebui, în viitor, să contribuie substanţial la rezolvarea „oceanului de necazuri ale oamenilor” pe care statul, singur, nu le poate soluţiona.


 

Profitând de prezenţa sa în oraş, primarul Eugen Kovacs i-a propus lui Mircea Geoană proiectul unui drum rapid care ar urma să lege Ucraina, prin Carei, atât de autostrada M3 din Ungaria, cât şi de Autostrada Transilvania, aflată acum în construcţie. Cel care are şanse reale să ajungă la toamnă preşedintele României s-a arătat interesat de acest proiect, ştiind că planurile pentru drumul rapid Baia Mare – Satu Mare – Nyiregyhaza au intrat, deocamdată, la apă.

 

Mircea Geoană a vizitat, apoi, Societatea Agricolă „Înfrăţirea” din Carei, condusă de Liviu Ciucoş, şi fabrica de lapte Schwaben Molkerei, unde a fost aşteptat de alte sute de oameni, inclusiv reprezentanţi ai partenerilor din coaliţia guvernamentală, PD-L.
 

 

Aici a avut loc o întâlnire în cadru organizat cu reprezentanţi ai diferitelor societăţi şi asociaţii ale agricultorilor din judeţul Satu Mare, care l-au bombardat pe Mircea Geoană cu o sumedenie de întrebări despre realităţile agriculturii româneşti. Preşedintele PSD nu s-a speriat de acest tăvălug şi a răspuns punctual la toate întrebările, iar în cazurile în care nu cunoştea detalii, le-a dat sarcini precise asistenţilor săi să se intereseze şi să ţină legătura cu sătmărenii care au ridicat problemele respective.


 

În conferinţa de presă ad-hoc susţinută după întâlnirea cu agricultorii, Mircea Geoană a accentuat faptul că agricultura trebuie să fie o axă prioritară de dezvoltare a României în următorii ani, iar el, în calitate de preşedinte al ţării, va fi garantul acestui proces.


 

După ce a părăsit Careiul, Mircea Geoană a ajuns la fabrica Draxlmaier din Satu Mare, unde a avut o întâlnire cu muncitorii şi cu cei din conducerea firmei. La orele serii, preşedintele Senatului a plecat spre Maramureş, unde îşi continuă turneul pre-electoral din Nord-Vestul ţării.

Tags: vizita  geoana  satu mare  
4171 vizite
Distribuie pe