Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
Ioana Bran despre mascarada de la adoptarea bugetului României: ”Așa nu”
Cabinet Parlamentar Ioana Bran  - Luni, 23 Decembrie 2019

În premieră după Revoluție și în premieră în Europa, Guvernul Orban a apelat la o procedură ”nu foarte democratică” pentru adoptarea bugetului României pe anul 2020: asumarea răspunderii guvernului, ceea ce înseamnă că parlamentarii din toate partidele (care teoretic sunt aleși tocmai pentru a dezbate și a vota bugetul) nu au avut altceva de făcut decât să asiste la prezentarea în plen a proiectului de buget, în cadrul unui show penibil cum nu se vede nici în țările africane. Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a prezentat concluziile unei zile care va intra în istorie pe ușa din dos:

Am asistat astăzi la o zi tristă pentru democrația noastră! Niciodată în cei 30 de ani de la Revoluție bugetul de stat nu a fost adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului! În nicio țară europeană bugetul de stat nu a fost adoptat prin această formulă de abuz asupra democrației.

Asumarea răspunderii guvernului este o procedură care nu permite dezbateri asupra legii. Singurele forme de atac împotriva acestei proceduri sunt moțiunea de cenzură sau o decizie în cazul sesizării Curții Constituționale.

Este inacceptabil modul de lucru al cabinetului Orban! Este de necrezut că, înainte de a prezenta bugetul, liberalii au cerut pauză. Oare de ce? Mai aveau nevoie de un OK pe forma finală? Dar dacă membrii guvernului erau toți în Parlament, de la cine mai așteptau aprobare? Și cum? Prin telefon? Că ministrul de finanțe a stat mult timp cu aparatul lipit de ureche...

De ce să ocolești Parlamentul? Timp era suficient. Ca membru al Comisiei de buget, finanțe din Camera Deputaților, știu că bugetul se putea discuta în comisii, se puteau aduce amendamente și se putea vota înainte de sfârșitul anului. În anii trecuți am lucrat zi și noapte și am reușit. Anul trecut, președintele Iohannis a fost cel care a întârziat nepermis de mult promulgarea bugetului. Explicațiile premierului Ludovic Orban sunt penibile... Ca și discursul său de susținere a legii bugetului, în care nu spune nimic concret.

Pentru că nu este un guvern rezultat prin vot, ci printr-o moțiune de cenzură sprijinită de parlamentari care și-au schimbat brusc opțiunile și de un președinte aflat atunci în campanie electorală, premierul s-a temut probabil că nu va avea majoritate. Dar trebuia să se gândească la acest lucru atunci când a atacat fotoliul din Palatul Victoria. Trebuia să se îngrijească să discute bugetul cu toți parlamentarii, să dezbată legea și amendamentele, să convingă că știe ce are de făcut.

Bugetul României este rezultatul unui demers care nu are nimic de-a face cu democrația. „Asta e!”, a spus Ludovic Orban la finalul discursului pe bugetul asigurărilor sociale. Nu putem permite angajarea țării într-un proiect fundamental pentru că „asta e”... Astăzi s-a scris o pagină de istorie care trebuie etichetată ferm – AȘA NU!

Tags: asumare  guvern  buget  ioana bran  
1906 vizite
Distribuie pe