Locale Altele
Miercuri, 1 Aprilie 2020
Mie, 1 Apr 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ioana Bran: ”Prin așa-zisa reformă a pensiilor, Guvernul face un cadou companiilor de asigurare private”
Cabinet Parlamentar Ioana Bran  - Vineri, 10 Ianuarie 2020

Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a explicat ce se află în spatele măsurilor cu privire la ”reformarea” sistemului de pensii pe care Guvernul Orban încearcă să le bage pe gâtul opiniei publice:

Discuția despre creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, strecurată cu abilitate de Violeta Alexandru, ministrul Muncii, în declarațiile sale nu este întâmplătoare.

Tot în aceste zile, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat că are în vedere creșterea contribuției la Pilonul II de pensii la 6%, de la 3,7% cât este în prezent.

Între cele două teme există o strânsă legătură. Creșterea vârstei de pensionare – chiar facultativă, cum încearcă premierul Orban să îndulcească ideea – înseamnă o perioadă mai lungă de contribuție la fondurile de pensii. Pilonul II este administrat de mari companii de asigurare private. Practic, guvernul PNL face un cadou acestor corporații internaționale, ale căror venituri vor fi în continuare nu numai sigure, ci și mai mari.

Teoretic, pensia privată înseamnă banii cu care oamenii au contribuit la Pilonul II, plus banii rezultați din randamentul investițiilor făcute de societatea de administrare. Problema e că aceste corporații nu sunt obligate să facă profit, administrarea lor fiind plătită tot de contribuabili. Chiar dacă merg prost, administratorii sunt (foarte) bine plătiți, iar dacă dau faliment, cine credeți că pune banii la loc? Statul. Adică, tot contribuabilii români.

Această discuție publică aparent complicată este de fapt o mare perdea de fum care acoperă alte interese, nu pe cele ale pensionarilor. Faptul că pensiile minime, ale celor mai săraci români, au fost înghețate nu face decât să confirme că pe liderii PNL/PDL îi caracterizează doar cinismul.

Tags: reforma  pensii  ioana bran  
1128 vizite
Distribuie pe