Locale Altele
Marti, 22 Septembrie 2020
Marti, 22 Sept 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Țircus și acuzații de deturnare de fonduri în cazul noului sediu al Bibliotecii Județene Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 31 Ianuarie 2020

Când părea că telenovela sediului Bibliotecii Județene Satu Mare se va termina cu happy-end, iaca boacăna! ;))

La sfârșitul anului trecut, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan zis ”Grindă”, care a devenit celebru când s-a descoperit că, ”din întâmplare”, a mai construit un etaj ilegal peste vila sa și a dat vina pe nevastă-sa, l-a băgat în ceață într-o ședință de Guvern pe însuși premierul Ludovic Orban, pe care, practic, l-a mințit pe față în legătură cu destinația sumei de 2,5 milioane euro pe care tocmai au scos-o din fondurile de rezervă ale țării.

Când premierul l-a întrebat pentru ce anume se alocă suma respectivă la Satu Mare, ministrul i-a răspuns senin: pentru spital. Aceasta nu ar fi fost o problemă, deoarece, conform legii și a practicii de până acum, acești bani sunt destinați în primul rând unor situații de urgență. Ei mai pot fi utilizați și pentru sănătate, atunci când este reclamată o urgență, astfel că nimeni nu ar fi comentat nimic dacă banii respectivi ar fi ajuns chiar la spitalul din Satu Mare.

Numa’ că… baiu’ e că milioanele de euro n-au mai ajuns la spital, ci la Consiliul Județean Satu Mare, care ar trebui să le aloce pentru cumpărarea unui sediu nou al Bibliotecii Județene. Desigur, nici această investiție nu strică județului Satu Mare, doar că maniera în care au fost alocați banii din fondurile de rezervă ale Guvernului, într-un regim declarat de strictă austeritate, când Ministerul Finanțelor se împrumută în draci la dobânzi exorbitante, miroase a șustă (vorba băieților din Palat).

Asta dacă avem în vedere și unde vor ajunge în final banii respectivi, dacă vor ajunge. Pentru ca sătmărenii să pună botul mai ușor, la finalul anului trecut conducerea Consiliului Județean a și lansat un ”sondaj de opinie” în care erau rugați să-și exprime opțiunea pentru noul sediu al bibliotecii, alegând din trei clădiri posibile (ca și cum o asemenea achiziție de milioane s-ar face pe bază de sondaj de opinie ;))

Toți cei care se pricep cât de cât la învârtelile din Palat râdeau pe înfundate când au aflat varianta câștigătoare, clădirea Ankora, ca și cum nimeni nu s-ar fi așteptat la asta :))))))))

Da’ stai, că potențialul șmen a degenerat într-un adevărat țircus joi seara, într-o emisiune la un post național de televiziune, în care ministrul Dezvoltării a intervenit în direct prin telefon și s-a încurcat în explicațiile date invitaților, care îl acuzau de deturnare de fonduri.

Vineri, la prima oră s-a și prezentat singur la DNA, că pesemne n-avea altă treabă, iar când procurorii l-au întrebat ”Bună dimineața, cu ce vă putem ajuta?”, ministrul s-a plâns că l-au acuzat unii de diverse chestii aseară, la televizor :)))))) Este lesne de imaginat reacția procurorilor, care nu mai știau cum să se ascundă pe sub mese, să râdă ;))

”Să vii în ședința de Guvern și să îi spui premierului că e nevoie de bani pentru un spital din Satu Mare, pentru ca apoi să îi deturnezi spre Bibliotecă nu este normal și nu este legal. Ceea ce a făcut ministrul Ion Ștefan este încă o demonstrație a lipsei de transparență și de profesionalism a actualului Executiv.

Știm că Biblioteca are nevoie de un nou spațiu, mai ales în condițiile în care are un număr total de volume de circa 450.000 și o frecvență de vizitatori de circa 500 persoane pe zi. Guvernul PSD a alocat fonduri, prin Ministerul Culturii, în acest scop, în februarie 2019. Între timp, administrația județeană a demarat o serie de proceduri pentru a găsi un sediu, întrucât construcția unuia nou ar fi durat prea mult. Deci se pot găsi soluții la Ministerul Culturii, nu este necesar să apelezi la Fondul de Rezervă! Mai ales în condițiile în care România are nevoie de acest fond pentru situații de urgență, cum ar fi avertizarea de aseară a OMS referitoare la coronavirus.

Nu comentez situația ministrului Dezvoltării și spectacolul din această dimineață de la DNA. Spun doar că este regretabil că domnia sa duce în derizoriu atât actul guvernării și demnitatea publică de ministru, cât și bunul renume al Bibliotecii noastre județene. Trist!” – a concluzionat deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran.

Tags: scandal  sediu  biblioteca  
3048 vizite
Distribuie pe