Locale Altele
Marti, 9 Martie 2021
Marti, 9 Mar 2021
Ioana Bran a votat o lege de mare ajutor pentru persoanele surde și hipoacuzice
Cabinet Parlamentar Ioana Bran  - Marti, 25 Februarie 2020

În mijlocul scandalurilor politice cotidiene, parlamentarii mai găsesc timp și pentru votarea unui proiect de lege promovat de deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, de maximă importanță pentru persoanele surde și hipoacuzice.

Am votat astăzi, în plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege care recunoaște limba semnelor române (LSR) ca limbă maternă pentru persoanele surde și hipoacuzice. În România sunt în jur de 30.000 de persoane surde sau hipoacuzice.

Recunoașterea LSR (limbă de sine stătătoare, cu structură gramaticală proprie) va ușura procesele de învățare pentru copiii cu deficiențe de auz. LSR este totodată instrument de comunicare, dar și de construire a identității.

Adoptând această lege, România se alătură statelor moderne care au implementat deja acest sistem. Acești oameni trebuie să aibă aceleași drepturi de afirmare a ființei ca oricare dintre noi. Iar dacă viața a fost nedreaptă cu ei, trebuie să îndreptăm, atât cât ne stă în putere, situația lor.

Recunoașterea oficială a LSR permite persoanelor cu deficiențe de auz să își exercite drepturile lor fundamentale: dreptul la muncă, la educație, accesul la serviciile publice, la justiție, la sistemul de sănătate, dar și dreptul de participare la viața publică. Au fost 241 de voturi „pentru”, două abțineri și niciun vot împotrivă.

Tags: lege  surzi  ioana bran  
978 vizite
Distribuie pe