Locale Altele
Luni, 28 Septembrie 2020
Luni, 28 Sept 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sondaj ALDE pe municipiul Satu Mare: grofii câștigă, locul 2 se joacă
Florin Răchitan  - Sambata, 18 Iulie 2020

Potrivit unor informații din interiorul ALDE, un sondaj de opinie realizat telefonic în primele 2 săptămâni ale lunii iulie la nivelul municipiului Satu Mare relevă rezultate fără surprize prea mari pentru alegerile locale programate în 27 septembrie.

În ceea ce privește opțiunile de vot pe partidele care ar urma să intre în viitorul Consiliu Local, situația se prezintă astfel: UDMR - 36 %, PNL - 21%, PSD - 13%, ALDE - 10%,  USR+PLUS - 6 %, PRO România - 3%, PMP - 2 %,  Altele / Nu Răspund - 9 %.

În privința candidaților pe care i-ar vota sătmărenii pentru funcția de primar, procentele se împart astfel: Kereskenyi Gabor - 34%,  Adrian Albu - 14 %, Adrian Ștef - 12%, Gabriel Leș - 8%, Radu Panait - 5%, Octavian Petric - 3 %, Mihai Huzău - 2%,  Altul - 13.5 %,  Nu știu, nu răspund - 8,5 %.

Desigur, asemenea sondaje, în faza aceasta pre-electorală, trebuie privite cu mari rezerve, dovadă fiind faptul că un sondaj similar comandat recent de PSD arată cifre destul de diferite, dar acestea oferă câteva direcții utile pentru partide în pregătirea campaniei electorale.

Astfel, câștigătorii pe baza votului etnic nu sunt demult o surpriză, procentele reflectând în mare măsură proporția comunității maghiare în cadrul populației, dar cursa mai interesantă va fi pentru următoarele locuri pe podium, atât pentru partidele ”românești”, cât și pentru candidații lor, având în vedere actualele împrejurări politice și miza adevărată a acestor alegeri: cu cine va forma UDMR alianță pentru a-și asigura majoritatea politică în Consiliul Local în următorii patru ani.

Nu doar cifrele, dar și numele candidaților trebuie privite cu rezerve, deoarece, de exemplu, încă nici liberalii nu și-au desemnat oficial candidatul și se face lobby intens pentru a fi băgat la înaintare un ”outsider” pentru a asigura blatul perfect, PSD-iștii sunt la fel de nehotărâți și măcinați de lupte interne, în timp ce Adrian Ștef recunoaște că a apărut pe lista aceasta doar pentru a juca rolul de ”locomotivă” a partidului său, însă el are planuri de candidatură pentru președinția Consiliului Județean.

De-altfel, rezultatele sondajului la nivel de județ vor fi date publicității la începutul săptămânii vitoare, iar acolo se pare că e loc de surprize. Pentru actualul sondaj au fost contactați telefonic un număr de 1.500 locuitori ai municipiului Satu Mare.

Tags: sondaj  alde  primarie  
2188 vizite
Distribuie pe