Locale Altele
Marti, 1 Decembrie 2020
Marti, 1 Dec 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Corina Crețu susține candidații Pro România la conducerea municipiului și județului
Florin Răchitan  - Vineri, 18 Septembrie 2020

Fostul comisar european și actual europarlamentar, Corina Crețu, s-a aflat vineri în județul Satu Mare pentru a-i susține pe candidații Pro România la alegerile locale din 27 septembrie.

La orele dimineții, ea s-a întâlnit cu alegătorii din Tășnad, la amiază a susținut o conferință de presă și s-a întâlnit susținătorii din Satu Mare, iar mai târziu cu cei din Medieșu Aurit.

La conferința de presă susținută împreună cu candidații Pro România pentru Primăria Satu Mare, respectiv președinția Consiliului Județean, Cristina Haiduc și Octavian Petric, europarlamentarul a amintit de proiectele pe care le-a susținut pentru Satu Mare în perioada în care a fost europarlamentar, cel mai important fiind modernizarea infrastructurii de apă, proiect prin care s-au reabilitat 4,6 km de conducte principale de transport ale apei, iar rețeaua de distribuție a fost extinsă cu 13,3 km (în această a doua fază, fondurile europene au fost în valoare de aproape 13 milioane EUR).

Au fost renovate stațiile de tratare a apei din localitățile Negrești-Oaș și Tășnad, o stație nouă fiind construită în Livada.  Lucrările efectuate au inclus extinderea rețelei de canalizare cu 40,6 km, dar și reabilitarea a 4,5 km din rețeaua existentă. De asemenea, în total au fost construite și reabilitate 22 de stații de pompare a apelor uzate.

A fost un proiect conceput astfel încât 97% din populația din zona proiectului să fie racordată la rețeaua de apă potabilă și să beneficieze de acces sigur la apă potabilă de calitate. Totodată, riscul de deversare necontrolată a apelor uzate s-a redus semnificativ.

Proiectul a presupus și construirea a noi stații de epurare a apelor uzate în Tășnad, Ardud și Livada, precum și modernizarea celor din Satu Mare și Negrești-Oaș.

”Din păcate, însă, Satu Mare riscă să rămână doar cu potențialul pe care îl menționam acum câțiva ani, fără a beneficia cu adevărat de el. În afara unor cazuri fericite, la nivelul diferitelor localități din județ (ca exemplu: comuna Petrești – supranumită Mica Germanie), cred că se poate face mult mai mult decât până în prezent. Având în vedere poziționarea geografică a județului Satu Mare, cred că s-ar putea exploata mai mult programul INTERREG – care are ca obiectiv investițiile pentru creșterea economică și locurile de muncă, precum și promovarea schimbului de experiență și învățarea de noi politici, în rândul actorilor de interes regional.

Un exemplu grăitor din Satu Mare în acest sens este clădirea ”Casei Meșteșugarilor”, care a fost restaurată și și-a recăpătat funcțiunea originală cu ajutorul echipelor specializate de restauratori. Reabilitarea construcției a fost posibilă datorită obținerii de fonduri prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (HURO INVEST).

Cred că s-ar putea face mai multe, la Satu Mare, în baza acestui program. Administrația locală va avea un rol fundamental în anii care vin pentru atragerea de fonduri europene” – a declarat Corina Crețu. 

”Am lansat Agenda Urbană, în 2016. Am alocat 2 miliarde EUR pentru dezvoltarea orașelor mari, ulterior modificând aria de eligibilitate și către orașele mici și mijlocii.  Dar oricât de mult am dori noi și oricâte eforturi am depus, regiunile nu se pot dezvolta dacă nu există o descentralizare reală, o debirocratizare serioasă,  o delegare mai mare a responsabilității către autoritățile locale.

Susțin ca pentru perioada 2021-2027 să se aloce bani europeni direct unităților administrativ-teritoriale, iar primăriile și Consiliile Județene să decidă singure ce e necesar să se facă pentru comunitățile lor” – a continuat Corina Crețu.

”Pentru Satu Mare, PRO România vine în fața cetățenilor cu unul dintre cele mai noi proiecte politice din județ. Ca peste tot în țară, foarte mulți dintre toți cei care s-au alăturat partidului nostru sunt oameni care nu au mai făcut politică, dar care sunt foarte bine pregătiți profesional și care sunt determinați să dea tot ce au mai bun pentru a contribui la dezvoltarea comunității din care fac parte. De fapt, acesta este proiectul PRO România pentru întreaga țară: mai puțină politică și mai mult profesionalism.

Domnul Octavian Petric – candidatul nostru la funcția de Președinte al Consiliului Județean Satu Mare - este un om cu experiență, care înțelege modul în care se poate dezvolta județul, prin atragerea de fonduri europene și nu numai.  

Felicit PRO România Satu Mare pentru faptul că a desemnat candidat la funcția de Primar al Satu Mare o doamnă, prima femeie candidat pentru această poziție publică din istoria post-decembristă: Cristina Haiduc. Așa cum știți, am fost întotdeauna o susținătoare – atât din țară, cât și de la Bruxelles – a implicării mai multor femei în politică.  PRO România Satu Mare dă astfel dovadă de maturitate politică.

Și mai vreau să transmit un mesaj, așa cum am făcut-o și în alte zone ale Ardealului: e important ca acum, după 30 de ani de la Revoluție și 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, să trecem peste votul etnic, peste această diviziune care nu a folosit nimănui. Este și mesajul pe care l-a transmis PRO România la începutul acestei campanii.

Să fim realiști: etnicii maghiari se confruntă cu aceleași probleme cu care se confruntă și românii. Așadar, soluțiile pe care le va implementa PRO România nu se adresează doar unui anumit grup etnic, ci tuturor cetățenilor. E firesc să fie astfel” – a încheiat Corina Crețu.

Tags: candidati  pro romania  corina cretu  
564 vizite
Distribuie pe