Locale Altele
Joi, 29 Octombrie 2020
Joi, 29 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Blaturi peste tot! Doar doi candidați la Primărie s-au prezentat la dezbaterea publică de la Tășnad
Florin Răchitan  - Marti, 22 Septembrie 2020

Că alegerile locale din 27 septembrie vor intra în istorie ca ”scrutinul blaturilor” nu mai e un secret pentru nimeni, mai ales în județul Satu Mare, unde partidele mai mari și-au negociat demult funcțiile și contractele de afaceri post-electorale, făcându-și calculele dinainte, pe baza votului etnic și a sistemului de vot într-un singur tur.

Nu degeaba candidații acestor partide, de ambele părți ale eșichierului politic sau ale evantaiului etnic, fug de dezbateri adevărate ca dracu de tămâie, atât în capitala județului, cât și în cele mai îndepărtate cotloane, aceasta fiind o strategie de conservare a propriului avantaj asigurat de electoratul captiv sau fanatizat, fără riscul de a pierde voturi în cazul unui eventual eșec la dezbatere.

După comedia pusă în scenă săptămâna trecută la dezbaterea de la ITV a unora dintre candidații la Primăria Satu Mare (invitați în studio pe bază de condiții impuse dinainte, cu excluderea intenționată a celorlalți candidați), blatul a fost relevat și la dezbaterea organizată luni seara la Tășnad de activistul local Cristian Irimuș și moderată de Victor Constantinovici, transmisă în direct pe mai multe grupuri de Facebook.

Deși interesul din partea tășnădenilor a fost mare, dovadă fiind audiența ridicată și multe întrebări puse de ei în timpul transmisiunii în direct, la dezbaterea transmisă dintr-un studio ad-hoc amenajat pe malul unui lac din Sărăuad (după ce primarul Grieb Csaba a interzis organizarea dezbaterii în sala cinematografului din Tășnad, pe motiv de Covid, evident ;)) au apărut doar doi dintre cei cinci candidați înscriși în lupta electorală pentru primăria orașului.

Nu e nici o surpriză că cei doi candidați au fost exact cei care pot fi suspectați în cea mai mică măsură de vreun blat, ei reprezentând partide relativ noi în politica românească: medicul veterinar Adrian Farcău din partea Pro România și laborantul Călin Csaba Pop din partea USR – PLUS.

Discuția dintre cei doi a fost captivantă chiar și pentru cineva venit din afară Tășnadului și a atins subiecte sensibile și cele mai grave probleme cu care se confruntă orășelul de la capătul județului, dar și propuneri de soluții și proiectele prioritare pe care le au în vedere cei doi candidați în cazul în care vreunul dintre ei ar ajunge primar.

Astfel, ei au făcut dezvăluiri uluitoare despre incompetența și delăsarea celor care au condus în ultimele decenii orașul care ar trebui să fie o perlă a turismului balnear din România. De exemplu, apa potabilă este în continuare pompată în rețea prin conducte cancerigene de azbociment, stația de epurare a fost construită în urmă cu cinci ani, dar nu a mai fost pusă în funcțiune niciodată, în timp ce dejecțiile de la blocurile orașului se varsă direct într-un pârâu, iar mirosul greu suportabil este simțit de oricine care intră în Tășnad dinspre Cig. De asemenea, piața agro-alimentară aflată în plin centrul orașului e tot așa cum a construit-o Ceaușescu, iar blocurile construite tot de el nici măcar nu sunt întăbulate, la 30 de ani de la Revoluție, astfel că locatarii nu pot să-și ia credite ipotecare, iar Primăria nu poate să acceseze fonduri europene pentru anveloparea acestor clădiri.

Ambii candidați și-au propus rezolvarea acestor probleme cu prioritate în cazul în care ar ajunge la conducerea Primăriei Tășnad, însă șansa lor depinde exclusiv de localnicii care ar trebui să înțeleagă că dacă ar vota cu oricare din ceilalți trei candidați - care nici măcar nu s-au sinchisit să se prezinte la o dezbatere ce e o etapă obligatorie într-o campanie electorală în orice țară civilizată - nu ar face altceva decât să contribuie în mod direct la această stagnare și la alungarea tineretului din orașul lor. Vorba aia: ”Ce-și face omul cu mâna lui...”!

Tags: dezbatere  candidati  primarie  tasnad  
1596 vizite
Distribuie pe