Locale Altele
Miercuri, 20 Octombrie 2021
Mie, 20 Oct 2021
Noua echipă veche a PSD Satu Mare iese la atac și critică ”bătaia de joc” a Guvernului Cîțu la împărțirea banilor din fondul de rezervă
Florin Răchitan  - Joi, 7 Octombrie 2021

În prima conferință de presă organizată în noua formulă de conducere interimară, echipa ”clasică” a PSD Satu Mare a ieșit la atac și a criticat vehement ceea ce consideră a fi ”bătaia de joc” a proaspăt demisului Guvern Cîțu la împărțirea banilor din fondul de rezervă, în urma căreia localitățile cu primari PSD-iști, dar și cele cu primari liberali care nu au votat ”cum trebuie” la recentul Congres PNL, au fost ”pedepsite”, în timp primăriile din ”echipa câștigătoare” a alianței guvernamentale au fost umplute cu bani.

Așa cum se vede în lista atașată, diferențele dintre sumele alocate primăriilor pe criterii destul de evident politice sunt uriașe, iar la nivelul județului Satu Mare primarii PSD-iști au trebuit să se mulțumească, în general, cu câte 50.000 de lei aruncați parcă în scârbă, în timp ce majoritatea primarilor liberali și UDMR-iști pot să sărbătorească cu șampanie (cu excepția vizibilă a orașului Ardud și comunei Tarna Mare).
Conform calculelor, atât la nivel județean, cât și la nivel național, primăriile conduse de PSD au primit cam 10% din sumele alocate cu această ocazie, în timp ce primarii liberali și UDMR-iști împart restul de 90% din bani.

În numele colegilor ei din administrațiile locale, primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, a catalogat această găselniță a Guvernului Cîțu o ”rectificare bugetară mascată”, în condițiile în care un guvern interimar nu poate să facă în mod legal o rectificare de buget.

”Nu am mai văzut niciodată așa ceva, sunt niște practici abuzive ale Guvernului și ale reprezentanților acestuia în teritoriu, rezultat al unei politici de intimidare a primarilor, umilire a cetățenilor și apartenență la un clan de tip mafiot a politicienilor care încă mai conduc această țară” – a declarat Aurelia Fedorca.

Primărița din capitala Oașului, care îndeplinește acum funcția de secretar general interimar al PSD Satu Mare, a precizat că nevoile bugetare ale orașului pe care îl conduce, care au fost transmise la sfârșitul unii septembrie către Prefectură, sunt mult mai mari decât suma ridicolă alocată acum. Guvernul datorează cel puțin un milion de lei până la sfârșitul anului asistenților persoanelor cu dizabilități și 500.000 de lei pentru bursele școlare, dar acum a alocat doar 100.000 de lei, astfel că Primăria a fost nevoită, prin Consiliul Local, să facă o rectificare importantă a bugetului propriu, în urma căreia aceste sume au fost redirecționate de la investiții, în condițiile în care la Negrești-Oaș se află în derulare nu mai puțin de 15 proiecte europene care necesită cofinanțare din bugetul local.

Aurelia Fedorca a dat asigurări, însă, că toate proiectele vor continua conform calendarului stabilit inițial și nici persoanele vulnerabile nu vor rămâne fără alocații sau burse.

La rândul lui, prim-vicepreședintele interimar al PSD Satu Mare, Gabriel Leș, a vorbit despre ”disprețul maxim pe care nici un alt guvern de până acum nu și l-a permis”, tocmai de aceea ”nu-i mai putem lăsa pe ăștia la guvernare”.

”Premierul demis Cîțu știe că PNL se duce spre 10% din opțiunile electoratului, așa că s-a gândit să mai dea un ultim tun pentru a-și plăti niște datorii rămase de la congres și, prin compensare, a dat 90% din fondul de rezervă al țării primarilor care l-au votat în funcția de președinte al partidului” – a observat, într-o notă ironică, Gabriel Leș.

Revenit la conducerea PSD Satu Mare după o absență de mulți ani, președintele interimar Mircea Govor a atras atenția asupra faptului că decizia de la nivel guvernamental cu privire la împărțirea banilor a fost luată pe baza listelor trimise de ”cățelușii lui Cîțu” de la nivel local și a anunțat o serie de măsuri pe care formațiunea politică pe care o reprezintă le va lua de acum înainte în forurile de conducere ale județului, asigurându-și electoratul că ”vom forma din nou o echipă puternică cu care ne vom bate adversarii politici, așa cum am mai făcut”.

Mircea Govor a anunțat că va participa personal la toate ședințele Consiliului Județean Satu Mare și va folosi toate pârghiile legale și politice pe care le are la dispoziție pentru a-și apăra primarii.

1498 vizite
Distribuie pe