Locale Altele
Miercuri, 20 Octombrie 2021
Mie, 20 Oct 2021
Liberalii sătmăreni susțin continuarea guvernării
Florin Răchitan  - Joi, 7 Octombrie 2021

Avându-i în jur pe majoritatea primarilor liberali din județul Satu Mare, președintele organizației județene a acestei formațiuni politice, deputatul Adrian Cozma, a organizat joi o conferință de presă pentru a transmite un mesaj de susținere pentru continuarea guvernării, în ciuda votului din Parlament care a dus la căderea Guvernului Cîțu.

Parlamentarul sătmărean a prezentat o listă cu principalele măsuri luate de Executiv în ultima vreme pentru a ușura viața românilor și pentru investiții chiar și în contextul crizei sanitare și economice fără precedent în ultimul secol, peste care s-a suprapus criza politică declanșată, în opinia sa, de ”ambiția unei coaliții toxice, născute din ura față de o persoană, un Triunghi al Bermudelor în care s-au pierdut toate valorile și direcțiile corecte în care ar trebui să se îndrepte România”.

Printre măsurile pozitive ale guvernului a amintit compensarea parțială a sumelor de pe facturile de gaz și energie electrică, ce va intra în vigoare din 1 noiembrie și va fi valabilă pe toată perioada iernii, plafonarea prețurilor la gaz și energie electrică, ce ar urma să se aplice imediat după instalarea în funcție a unui nou guvern liberal, prelungirea șomajului tehnic pentru angajații afectați de pandemia Covid, menținerea unităților HoReCa deschise indiferent de incidența de infectare din localități, precum și demararea Programului ”Anghel Saligny”, pe care l-a catalogat ca fiind ”cel mai îndrăzneț program prin care modernizăm satul românesc”.

”PNL își asumă guvernarea, nu fugim de răspundere , nu vom abandona valorile liberale și îi asigur pe sătmăreni că ne vom ocupa în continuare de problemele țării” – a declarat Adrian Cozma.

El a apărat și decizia alocării din fondul de rezervă al guvernului a  unei sume totale de aproape 11 milioane de lei localităților din județul Satu Mare, insistând pe ideea că singurele criterii care au stat la baza împărțirii banilor au fost cele legate de necesitățile fiecărei comunități și acoperirea cofinanțării programelor aflate în derulare în fiecare localitate.

În acest context, el le-a dat replica atât foștilor aliați de la guvernare, USR-PLUS, de la care ”nu am pretenția să înțeleagă criteriile atâta vreme cât candidații lor la primării nu au câștigat încrederea alegătorilor în nici o localitate din județul Satu Mare”, dar și primarului municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, care s-a declarat nemulțumit de colaborarea cu PNL: ”Adevărul e că nici noi nu suntem prea mulțumiți de el, mai ales că însuși ministrul Dezvoltării, care a semnat alocările acestor sume, este membru al partidului lor, dar poate au ei niște meciuri interne, iar UDMR-iștii sătmăreni sunt poate nemulțumiți de cât au primit în comparație cu colegii lor din județe precum Mureș sau altele” – a comentat, ironic, Adrian Cozma.

În susținerea ideilor prezentate de liderul lor județean au luat cuvântul primarii comunelor Odoreu și Păulești, care au amintit de proiectele aflate în derulare în localitățile lor, pentru care au primit sprijin din partea guvernului.

”În premieră în România, Programul Anghel Saligny prevede o sumă minimă de 4 milioane de lei ce se alocă fiecărei localități din țară, indiferent de mărimea acesteia sau culoarea politică a primarului care o administrează. Depinde doar de fiecare primar ce sume mai poate să atragă suplimentar pe baza proiectelor proprii. Guvernul Cîțu s-a ținut de cuvânt, dar așa cum se întâmplă adesea în politică, premierul a fost dat jos fiindcă a ținut cont mai mult de interesele cetățenilor decât de ale celor din jurul lui, pe care n-a vrut să-i pieptene. Am convingerea că iresponsabilii și imaturii care au declanșat această criză politică vor fi sancționați prin vot” – a declarat primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop.

”Am patru proiecte mari pe care le-am finalizat prin fostul PNDL2 și care au schimbat fața comunei, iar acum așteptăm să continuăm proiectele prin Programul Anghel Saligny și PNRR. Celor care au de comentat pe marginea acestor programe, le adresez invitația să vină în vizită și să asiste la o singură zi în activitatea Primăriei, să se convingă singuri cum se desfășoară lucrurile” – a punctat, la rândul lui, primarul comunei Păulești, Zenoviu Bontea.

1455 vizite
Distribuie pe