Locale Altele
Vineri, 21 Ianuarie 2022
Vin, 21 Ian 2022
Radu Cristescu cere încetarea discriminării românilor la intrarea în Marea Britanie
Cabinet Parlamentar Radu Cristescu  - Marti, 11 Ianuarie 2022

Deputatul PSD de Satu Mare, Radu Cristescu, aduce în fața opiniei publice o temă sensibilă, care a apărut recent în presa britanică, dar despre care autoritățile române se prefac că nu știu.

Potrivit datelor statistice oficiale, în cursul anului trecut, după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, aproape 7.500 de cetățeni români au fost întorși de la frontierele britanice, ceea ce este un număr de 10 ori mai mare decât cea a polonezilor, de exemplu, cărora li s-a refuzat intrarea în țara insulară.

De-altfel, din totalul cetățenilor europeni cărora li se refuză accesul în Marea Britanie, 56% sunt români, 10% bulgari și 7% polonezi, restul procentelor revenind celorlalte state.

”Chetal Patel, membră a firmei de avocatură Bates Wells, vorbește în articole despre discriminare pe față a românilor de către oficialii britanici în raport cu ceilalți cetățeni europeni: „În ochii legii, toți cetățenii UE ar trebui tratați în mod egal. Faptul că românii și alte naționalități est-europene continuă să fie afectați în mod disproporționat, indică faptul că ar putea fi vorba de aplicarea unui anume tipar” - a declarat ea pentru City AM.

Mi se pare extrem de grav ce semnalizează presa și avocații britanici. Dar mult mai grav e că trebuie să aflăm de la ei despre fenomen. Că am ajuns să ne țină partea străinii și nu ai noștri conducători.

Întreb: România mai are președinte, mai are guvern, mai are ministru de Externe? Întreaga Serbie, cu liderii politici în frunte, s-a ridicat împotriva tratamentului acordat de australieni unui singur om, o singură dată. La noi, nimeni nu mișcă un deget pentru mii și mii de români umiliți permanent și sistematic la porțile britanicilor. Și mai întreb: mai suntem noi, românii, un popor, ori doar o populație? Mi-e frică de răspuns…” – scrie deputatul sătmărean.

719 vizite
Distribuie pe