Locale Altele
Joi, 25 Aprilie 2024
Joi, 25 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma inițiază demersurile necesare pentru a reda Olimpia sătmărenilor
Florin Răchitan  - Joi, 13 Octombrie 2022

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o joi la sediul Partidului Național Liberal din Satu Mare, președintele organizației județene a acestei formațiuni politice, deputatul Adrian Cozma, a anunțat că începe demersurile administrative și juridice necesare pentru a reda sătmărenilor numele Olimpia, folosit acum, în opinia sa, în mod abuziv de către Primăria Satu Mare prin Clubul Sportiv Municipal.

După cum se știe, în urmă cu puțin timp clubul aflat în subordinea primăriei și-a schimbat denumirea în CSM Olimpia Satu Mare, adoptând, totodată, și culorile tradiționale galben-albastre ale fostei echipe-fanion de fotbal a județului Satu Mare.

Mișcarea s-a făcut trecând, practic, peste avizul consultativ negativ al Comisiei de atribuire a denumirilor din cadrul Prefecturii Satu Mare și ignorând complet faptul că marca ”Olimpia” este înregistrată oficial de către clubul înființat de cei mai fideli suporteri ai Olimpiei vechi, a căror echipă evoluează acum în campionatul județean sătmărean.

De asemenea, a fost ignorat și faptul că numele vechii echipe Olimpia Satu Mare se află în portofoliul deținut de societatea de insolvență care administrează procedura de faliment în care a fost băgat, practic, în mod intenționat, clubul înființat în 2010 sub administrarea Consiliului Județean și Primăriei Satu Mare, ca ”moștenitor” al clubului legendar înființat în 1921.

În acest context, pentru aducere aminte, Adrian Cozma a prezentat câteva detalii despre modul în care a fost falimentat clubul Olimpia la mijlocul ediției de campionat 2017 - 2018, când evolua în Liga a II-a a campionatului național de fotbal:

Clubul Sportiv FC Olimpia Satu Mare 2010 a fost falimentat în mod intenționat de către Primăria municipiului Satu Mare, condusă de Gabor Kereskenyi, și de către Consiliul Județean Satu Mare, condus de Csaba Pataki, în condițiile în care aceștia dețineau controlul deplin asupra clubului prin Attila Karda, persoană fără anvergură profesională, adus pentru rolul de călău al clubului, la solicitarea lui Kelemen Hunor, după cum s-a mai vehiculat în spațiul public sătmărean.

Domnule primar, în calitate de persoană care a deținut controlul absolut al clubului FC Olimpia 2010 Satu Mare, când nu v-ați onorat obligațiile contractuale fața de fotbaliști, angajați și furnizori i-ați respectat pe aceștia? Ați respectat clubul? V-a păsat de soarta lui, de faptul că niște oameni nu aveau ce să pună pe masă pentru că au luat în serios angajamentul semnat cu echipa pe care o controlați? Întrebările sunt retorice, nu au nevoie de răspuns, l-ați oferit deja.  Acum, brusc, sunteți foarte interesat de numele Olimpia Satu Mare, ați făcut rost imediat de câteva semnături (unele reale, altele nu) și prin acestea doriți să justificați nerespectarea legii. Semnăturile sportivilor sunt o perdea de fum în spatele căreia se află o nouă minciună, un gest fals de bune intenții, însă legea trebuie  respectată de fiecare dată, cum din păcate nu prea vă stă în obicei. Foștii sportivi și antrenori ai secțiilor de handbal și de baschet, dispărute din organigrama CSM, ar avea multe de spus pe această temă.

Pentru ca sătmărenii să înțeleagă ce a condus la falimentul echipei aflate în 2017 în liga a II-a trebuie să menționăm că datoria totală a clubului a fost de aproximativ 3.600.000 lei, din care circa 2.700.000 lei față de Consiliul Judetean Satu Mare.  Alți aproape 400.000 lei sunt datorați lui Attila Karda. Acum putem mai ușor să facem calculele și să tragem singuri concluziile în legătură cu falimentul clubului. Datoriile nu erau nici pe departe așa cum au fost prezentate. Nimeni nu a încercat să salveze clubul nici măcar în momentul în care a intrat în insolvență, dispariția lui a fost foarte convenabilă atunci strategiei primarului.

Cum nu cred în coincidențe, pentru mine e foarte straniu că imediat dupa abandonarea Olimpiei, la inițiativa aceluiași primar, s-a înființat secția de fotbal a CSM. În toți acești ani s-au alocat resurse importante, milioane de euro, a fost desființată secția de baschet, pentru a ajunge la glorioasa performanță de participare în Liga a III-a.

CSM Satu Mare a fost în permanență condus de apropiați ai primarului Gabor Kereskenyi, în prezent fostul șofer al edilului, emeritul vitezist Ștefan Muresan, este președinte. Un scurt exercițiu de imaginație: dacă ați avea o afacere, ați pune un personaj precum cei doi să o administreze? Ei bine, într-o măsură ați făcut-o, cei doi au luat decizii de milioane de euro pe banii dumneavoastră. Clubul este unul de top în special la nivelul Secțiilor civile ale instanțelor de judecată, având zeci de procese cu foștii sportivi, fiind totodată și în topul prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi. Din nou, năucitoarea bătaie de joc la adresa sătmărenilor.

Domnule primar, românii și ungurii au iubit deopotrivă Olimpia, fără scindări, fără rasisme, cu prietenie sinceră și dragoste pentru sport. Olimpia a fost puternică atunci când a fost susținută de către toți, indiferent de etnie.

Să nu uităm că academia de fotbal finanțată de Ungaria a intenționat să poarte și ea numele Olimpia, însă a renunțat după opoziția exprimată de echipa suporterilor. Cu alte cuvinte, primarul municipiului a preluat el această sarcină și și-o asumă, chiar dacă este ilegală.

Consider că Olimpia Satu Mare este a sătmărenilor, a tuturor locuitorilor acestui județ. În numele iubitorilor fotbalului, solicit Consiliului Judetean Satu Mare să întreprindă demersurile necesare pentru achiziționarea mărcii Olimpia Satu Mare în cadrul licitației publice organizate de societatea de insolvență.  În condițiile în care deține 75% din masa credală, efortul nu ar fi unul considerabil. Doar în aceste condiții se poate răspunde dorinței și inițiativei foștilor fotbaliști, a suporterilor  și poate fi demarat un proiect viabil și de durată.

1689 vizite
Distribuie pe