Locale Altele
Marti, 28 Noiembrie 2023
Marti, 28 Nov 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma vrea să interzică, prin lege, publicitatea la pariuri și jocuri de noroc
Cabinet Parlamentar Adrian Cozma  - Miercuri, 23 Noiembrie 2022

Deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, a depus la Parlament un proiect de lege pentru modificarea unor legi existente prin care s-ar limita publicitatea stradală și în mediul audio-vizual pentru toate formele de jocuri de noroc.

În motivarea acestei inițiative legislative se arată că unele comportamente care reprezintă un factor de risc major pentru populație rămân în continuare neacoperite de legislația în vigoare.

În acestă categorie intră și promovarea comercială a jocurilor de noroc și a pariurilor, care, mai ales în ultimii trei ani, au înregistrat o creștere semnificativă în grilele programelor de radio și televiziune.

Având în vedere decizia recentă a Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit căreia dependența de jocurile de noroc a fost introdusă în categoria bolilor psihice extrem de grave și luând în considerare incidentele tot mai numeroase înregistrate în România (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile; pierderea locului de muncă; destrămarea familiilor; pierderea tutelei copiilor etc.) inițiatorul consideră imperios necesar ca Legea nr. 504/2002 a audiovizualului să fie completată, în acest sens.

Astfel, el propune ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România. Cu precizarea că această propunere instituie interdicție pentru promovarea comercială (spoturi publicitare) și nu introduce o interdicție pentru domeniul economic al jocurilor de noroc sau al pariurilor.

Este important de precizat faptul că promovarea comercială agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor afectează negativ, în mod principal, copiii și tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispuși la adoptarea unor comportamente dăunătoare sănătății și vieții lor sociale.

De asemenea, Legea nr.148/2000 privind publicitatea, grație modificărilor ulterioare, prevede interdicții exprese pentru publicitatea la tutun, alcool și alți factori care pot dăuna societății. Cu toate acestea, cea mai mare parte a publicității stradale din România este marcată, în prezent, de publicitatea la cazinouri, pariuri și diferite tipuri de jocuri de noroc, stimulând apariția adicțiilor chiar în rândul minorilor.

Pentru acest motiv, Adrian Cozma cere interzicerea oricărei forme de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri. Proiectul de lege, care va intra în dezbaterea forului legislativ, prevede și amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei pentru cei care vor încălca această interdicție.

”Publicitatea stradală și audiovizuală nu trebuie să fie un factor destabilizator al vieții noastre. Tinerii sunt foarte expuși și vulnerabili, în lipsa unei educații financiare și nu numai. Nu putem impânzi fațadele clădirilor cu reclame la jocuri de noroc” – a declarat Adrian Cozma, după ce a înregistrat oficial proiectul de lege.

1225 vizite
Distribuie pe