Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma îi duce pe sătmăreni la Oradea, să vadă diferența!
Florin Răchitan  - Joi, 16 Februarie 2023

Cu toate că suntem învecinați cu județul Bihor, pare că suntem în lumi complet diferite, cel puțin aceasta este constatarea celor care au drum încolo și rămân cu impresia că au ajuns în Elveția.

Dar fiindcă nu toți sătmărenii au ocazia să viziteze județul vecin și majoritatea nu au mai fost demult sau poate niciodată la Oradea, deputatul liberal de Satu Mare, Adrian Cozma, s-a gândit să le ofere această posibilitate și va organiza în perioada următoare excursii de grup pentru cei care doresc să vadă cu ochii lor ce se întâmplă la câțiva zeci de kilometri de acest capăt de țară, care pare să fi rămas la capăt de lume.

Până în urmă cu vreo 15 ani, Oradea nu era cu nimic în fața Sătmarului, dimpotrivă. Singurul avantaj al orașului a fost că era considerat un fel de mini-centru universitar, fiindcă găzduia ceea ce în lumea academică era numită, cu o oarecare ironie, Sorbonica. Primele decenii de după comunism au trecut în același haos ce caracteriza cam toate orașele și județele României.

Apoi s-a întâmplat ceva! Orădenii l-au ales primar pe cvasi-necunoscutul Ilie Bolojan, un liberal care nu dorea să iasă în evidență în partid, dar cu atât mai mult în slujba comunității care i-a oferit încrederea. În anii următori, încet-încet, Oradea s-a schimbat la față, după un scenariu care pentru restul României părea desprins dintr-un film science-fiction. În ultimul exercițiu financiar al Uniunii Europene, Oradea a atras mai multe fonduri europene decât toate celelalte orașe din România la un loc! Cu tot cu București sau Cluj! Iar asta se vede acum la orice pas în Oradea!

După ce și-a făcut treaba în capitala județului, Ilie Bolojan a candidat pentru președinția Consiliului Județean Bihor, unde l-a avut adversar pe unul dintre grofii care au ținut ostatic întregul județ în ultimele decenii, nu doar comunitatea etnică pe care o reprezentau, abuzând de procentele asigurate de votul etnic în cadrul populației. Scenariul le este foarte cunoscut sătmărenilor, doar că bihorenii nu-s sătmăreni și nici Bolojan nu e grof. El a câștigat alegerile cu un rezultat zdrobitor, în fața unui mafiot etnic ce s-a remarcat doar prin achiziția din bani publici a unui jeep de zeci de mii de euro, ca ”mașină de serviciu” cu care a fost surprins la pescuit în timpul orelor de serviciu. Măcar grofii de la noi umblă la vânătoare, că ăsta-i hobby-ul lor ;))

Bineînțeles că boanghenii nu au acceptat înfrângerea cu una cu două, iar în următoarele luni, când se făceau negocierile la nivel guvernamental pentru posturile de prefecți de județe, au fost în stare să renunțe la Prefectura Cluj, care e de prestigiu pentru ei, fiind capitala neoficială a Transilvaniei, și să insiste pe obținerea Prefecturii Bihor, știind că din această funcție ar putea să-i ”pună bețe în roate” lui Bolojan, din punct de vedere juridic, așa cum le sunt metehnele. Negocierile se purtau la București cu președintele liberal de atunci, Ludovic Orban, până ce acesta a primit semnale de la Oradea să nici nu se gândească la această variantă. Nu știm unde a acum Ludovic Orban, că n-am mai auzit de el demult ;))

Fast-forward până-n zilele noastre, în Bihor tocmai se construiește nu doar șosea de centură a orașului (care la noi s-a făcut de către Guvern, la fel ca podul de peste Someș, dar uzurpatorii se laudă cu ele ca realizări proprii în scrisoarea trimisă contribuabililor sătmăreni odată cu facturile pentru plata impozitelor locale n.r.), ci o întreagă șosea metropolitană (știm, e cuvânt necunoscut pentru grofii noștri ;)), iar Biblioteca Județeană de la Oradea va arăta un pic mai altfel decât dărăpănătura pe care grofii noștri au dat 2,5 milioane de euro, cu miros puternic de ”combinație” imobiliară, în care plouă peste cărțile și documentele rare din arhiva veche de sute de ani.

În acel județ și în acel oraș, care par a fi la ani-lumină distanță de noi, i-a dus deputatul sătmărean Adrian Cozma pe colegii săi, majoritatea membri ai organizației de seniori a PNL, să vadă cu ochii lor că se poate:




7765 vizite
Distribuie pe