Locale Altele
Marti, 21 Mai 2024
Marti, 21 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma demască mafia imobiliară a grofilor cu popii! Chirii de zeci de mii de euro plătiți în fiecare lună bisericilor maghiare din bani publici, în timp ce s-au închis școli în Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 14 Iulie 2023

Cine activează în presă sau a încercat vreodată, pur și simplu, să solicite de la Primăria Satu Mare informații despre subiecte ”sensibile”, dar care ar trebui să fie publice conform legislației în vigoare, știe că orice demers de acest gen seamănă cu o luptă cu morile de vânt, de când municipiul Satu Mare este condus de camarila grofilor.

Din fericire, calitatea de deputat în Parlamentul României îi oferă președintelui PNL Satu Mare, Adrian Cozma, dreptul de a interpela pe cale oficială instituțiile centrale ale statului român, care sunt obligate prin lege să-i răspundă.

Așa s-a deslușit și misterul din jurul celebrelor chirii pe care le plătește Primăria Satu Mare din bani publici de mulți ani de zile către Episcopia Romano-Catolică, respectiv parohiile reformate din Satu Mare, dar și către unele persoane fizice cărora le-au fost retrocedate imobile în care funcționează acum instituții de învățământ.

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o vineri la sediul PNL Satu Mare, deputatul Adrian Cozma a prezentat răspunsul primit de la Curtea de Conturi a României la întrebarea sa cu privire la câți bani publici s-au cheltuit în Satu Mare în ultimii 5 ani pentru plata acestor chirii și cine anume le-a încasat.

Toate sumele pot fi consultate în tabelele de mai jos:


Situația este de-a dreptul revoltătoare, dar există indicii că aceste tabele nici măcar nu sunt complete, din cauza ineficienței birocratice de la nivelul Curții de Conturi și, așa cum s-a exprimat Adrian Cozma, aceasta este doar ”o picătură din afacerile imobiliare puse la cale de Camarila UDMR care conduce municipiul și județul Satu Mare”, el promițând că va face dezvăluiri, în perioada următoare, și despre celelalte afaceri de acest gen.

După cum scrie negru pe alb în răspunsul oficial al Curții de Conturi, Primăria Satu Mare a cheltuit în fiecare lună, doar în ultimii 5 ani, câte 45.000 de euro doar pentru chiriile unor instituții de învățământ găzduite de diferite biserici sau asociații subordonate bisericilor ori persoane fizice despre care nu există informații în răspunsul Curții de Conturi, dar Adrian Cozma spune că ”știm cine sunt”.

Cea mai mare parte a acestor sume, aproximativ 32.000 de euro, merg în fiecare lună către Episcopia Romano-Catolică, respectiv Asociația Surorilor de Caritate ”Sf. Vicențiu”, ce aparține tot de Biserica Catolică, precum și către două parohii reformate cărora le-au fost retrocedate clădirile.

Partea și mai ”interesantă” este că banii din bugetul public al municipiului Satu Mare (adică din taxele și impozitele plătite de toți ”fraerii” care trăiesc în acest oraș n.r.) sunt plătiți, de cele mai multe ori pentru ca aceste entități bisericești să găzduiască în propriile lor clădiri școli confesionale înființate chiar de ele însele, adică grădinițe sau licee catolice, respectiv reformate!

La acestea se adaugă corpurile de clădire ce găzduiesc, de exemplu, Colegiul Național ”Kolcsey Ferenc”, renovate în urma unei ”donații generoase” din partea Guvernului Ungariei, Colegiul Național ”Ioan Slavici”, care au fost retrocedate imediat după ce au fost renovate din milioane de euro de către statul român printr-un proiect european, respectiv Liceul cu Program Sportiv, al cărui statut în ceea ce privește proprietarii clădirilor este foarte neclar, dar Primăria Satu Mare tocmai a anunțat un proiect de renovare de multe milioane de lei.

În total, doar în ultimii 5 ani Primăria Satu Mare a cheltuit nu mai puțin de 8 milioane de lei, la care se adaugă și sumele din restul anilor de când grofii sunt la putere, iar suma totală depășește deja două milioane de euro! Profit curat, fiindcă dacă vreți să aflați ce investiții s-au făcut în clădirile respective în ultimii 5 ani, consultați rubrica din tabele unde scrie ”NU” ;))

”E inacceptabilă actuala situație și e inexplicabil că în urmă cu 20 de ani, când numărul elevilor era aproape dublu, necesarul de spații de învățământ era acoperit, iar astăzi Primăria Satu Mare închiriază spații de la grupurile UDMR” –spune Adrian Cozma.

Ce s-a întâmplat în ultimii ani cu școlile care au funcționat cândva în municipiul Satu Mare, aflate în proprietatea statului român și care ar fi putut găzdui oricând instituțiile de învățământ pentru care Primăria plătește milioane de euro chirie?

Vă spunem noi: de exemplu, fosta Școală nr.5 de pe strada Wolfenbuttel (adică zona centrală) este închisă și lăsată în paragină de ani de zile, la fel cum este și soarta fostei Școli nr.13 de pe Drumul Botizului, unde ar fi trebuit să funcționeze o școală pentru copii cu nevoi speciale, dar... ghinion.

În tot acest timp, clădirea fostei Școli nr.7 de pe Bulevardul Lucian Blaga este închiriată unei universități, în timp ce Primăria Satu Mare plătește din bani publici chirie pentru alte instituții de învățământ găzduite de bisericile catolică și reformată!

În timp ce, de exemplu, elevii din clasele I-IV de la Școala ”Lucian Blaga” învață în ”săli de clasă” amenajate în apartamentele unui bloc, iar locul lor de joacă în pauze este casa scărilor!!!

Cum s-a ajuns în această situație? ”Am avut și noi, tot timpul, trădătorii noștri” – a declarat Adrian Cozma, referindu-se la unii politicieni din partidele ”românești”, care au avut mereu funcții de conducere în administrația locală și județeană în ultimii ani, au făcut parte din diferitele comisii care decideau retrocedarea unor clădiri și care tocmai se pregătesc să fie candidați la alegerile de anul viitor în postura cunoscută în presa locală sub numele de ”iepurași”, adică acei candidați care ”deturnează” un anumit număr de voturi de la electoratul ”românesc” în așa fel încât UDMR, pe baza votului etnic deja obișnuit în această regiune, să-și asigure nu doar principalele funcții de conducere, dar și majoritățile politice confortabile în Consiliul Local, respectiv Consiliul Județean Satu Mare, unde pot să voteze hotărârile importante cam cum vrea p... lor.

În anul care vine, vom pregăti tabele cu numele ”iepurașilor” care și-au primit deja răsplata sub forma unor funcții sau posturi în care au fost angajați ei sau soțiile/amantele, nașii, finii etc.

De asemenea, Adrian Cozma a anunțat că va multiplica tabelele cu cheltuirea banilor publici pe chirii în zeci de mii de exemplare, astfel încât acestea să ajungă la fiecare sătmărean, chiar și la cei care leșină la vederea pavajelor gri și plătite la suprapreț către firma de casă, cu care s-a umplut orașul în ultimii ani pe motiv de ”reabilitări”.    

”Am avut și avem la dispoziție fonduri europene pentru construcția, modernizarea și extinderea unităților de învățământ, avem fonduri pentru construcția de creșe și grădinițe, dar actualul primar și majoritatea lui din Consiliul Local Satu Mare ia din taxele și impozitele sătmărenilor și îi transferă în conturile grupurilor de interese ale UDMR.

Cer primarului Gabor să vină urgent cu soluții pentru ca toate unitățile de învățământ să funcționeze în locații autonome și să oprească risipa uriașă pe care o face de atâta timp! Orașul nostru are nevoie de școli în care să investească și care să fie adaptate cerințelor de siguranță și de tot ce înseamnă proces educativ” – a concluzionat Adrian Cozma.

2662 vizite
Distribuie pe