Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Planul lui Cozma pentru județul Satu Mare: nicio comună fără medic!
Florin Răchitan  - Marti, 14 Mai 2024

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o marți la sediul PNL Satu Mare, candidatul acestei formațiuni politice pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, Adrian Cozma, a prezentat una dintre prioritățile programului pe care îl propune sătmărenilor pentru mandatul următor.

Aceasta se referă la reformarea completă a sistemului sătmărean de sănătate de la bazele ei, adică de la cabinetele medicilor de familie.

Colega ei de partid, doctorița Ștefania Ghetina, care candidează pentru un loc în viitorul Consiliu Județean, a prezentat perspectivele sumbre cu care se confruntă acest domeniu la nivelul județului Satu Mare, dacă nu se iau rapid măsuri de ameliorare.

Potrivit declarațiilor ei, majoritatea medicilor de familie sunt în pragul pensionării, astfel că în următorii cinci ani ne vom confrunta cu o adevărată criză cauzată de lipsa acestora. Așa se explică faptul că cele câteva servicii de Urgență care funcționează în județ, la spitalele din Satu Mare, Negrești-Oaș și Carei, sunt pline tot timpul de pacienți care ar putea fi tratați de medicii de familie în localitățile lor de reședință. Doar că în multe comune, pur și simplu, nu există nici un fel de serviciu medical, la Satu Mare au fost închise două centre de permanență în ultimii ani, iar cazurile grave din Tășnad, stațiune balneară cu 400.000 de turiști anual, sunt trimise la Urgențele din Carei ori Satu Mare.

”Trebuie să atragem studenții din anii terminali de la facultățile de medicină, dar și medicii rezidenți, care trebuie motivați să se stabilească și să-și exercite profesia în județul Satu Mare” – este de părere Ștefania Ghetina.

Soluția pentru rezolvarea problemei a fost prezentată de Adrian Cozma, acesta luându-și angajamentul să pună în aplicare întocmai acest plan imediat după ce va prelua conducerea Consiliului Județean:

”Consiliul Județean Satu Mare va oferi subvenții de până la 1.000 de euro lunar pentru medicii de familie care lucrează în mediul rural și se stabilesc în localitățile unde asigurarea serviciilor de medicină primară este deficitară.

Concret, în condițiile în care există comune fără niciun medic de familie, dar și comune unde numărul medicilor de familie este insuficient raportat la populație ori la suprafață, CJ Satu Mare va aloca în fiecare lună niște bonusuri financiare, pe o perioadă de un an de zile pentru medicul care se duce acolo, în așa fel încât toate localitățile să aibă medic de familie.

Medicului de familie i se va garanta cabinet pus la punct și locuință de serviciu pusă la punct.

Vom avea două variante de sprijin, o situație fiind cea în care medicul are cabinetul în comuna respectivă, dar nu locuiește acolo și o altă situație, în care medicul locuiește acolo, deci este disponibil și după-amiaza și seara, caz în care venim cu o subvenție mai mare.

De asemenea, la Tășnad vom reînființa centrul de permanență, cu 30 de paturi și linie de gardă” – a anunțat Adrian Cozma.

603 vizite
Distribuie pe