Conducerea judeţeană a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a transmis un comunicat de presă ca reacţie la ştirile apărute în ultima vreme în presa locală despre negocierile purtate cu PD-L pentru împărţirea funcţiilor de conducere.
În esenţă, informaţiile apărute în ultima vreme au făcut referire la solicitarea PD-L de a-şi pune oamenii într-un post de viceprimar al municipiului Satu Mare, în principiu în locul liberalului Adrian Albu, şi într-un post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, în acest caz vehiculându-se mai mult numele PSD-istului Mircea Govor, care ar urma să fie înlocuit cu PDL-istul Valentin Breban.
În comunicatul de presă, preşedintele UDMR Satu Mare, Csehi Arpad, recunoaşte că negocierile s-au blocat la acest capitol şi susţine colaborarea în continuare cu PSD şi PNL la nivelul administraţiei publice judeţene şi locale, considerând că protocolul încheiat la nivelul conducerilor centrale între UDMR şi PDL se referă doar la posturile de directori din instituţiile deconcentrate.
Redăm în continuare textul integral al comunicatului de presă:
"Ca urmare a articolelor apărute în presa locală referitoare la negocierile dintre organizaţiile judeţene ale UDMR şi PDL, dorim să facem unele precizări:
După negocierile purtate la nivel naţional între cele două formaţiuni, conducerile organizaţiilor judeţene au avut mai multe rânduri de discuţii, ambele părţi câzând de acord că UDMR Satu Mare trebuie să primească 35,2% din posturile de conducere ale instituţiilor deconcentrate, procent stabilit în funcţie de ponderea populaţiei maghiare din judeţ, aşa cum prevede şi protocolul încheiat la nivel naţional între cele două formaţiuni. Subprefectul propus de UDMR a fost numit tot în baza acestui protocol în judeţul Satu Mare.
Fiecare dintre cele două formaţiuni a nominalizat o comisie de negociere, care au avut mai multe întâlniri până acum. Deşi s-au purtat până acum mai multe runde de negocieri, la nivel judeţean nu a fost semnat încă niciun protocol.
Divergenţele de opinie dintre cele două comisii de negociere au apărut de la interpretarea prevederilor acordului încheiat la nivel naţional privind colaborarea celor două formaţiuni la nivel judeţean. În protocolul încheiat la nivel naţional, care săt la baza protocolului ce va fi închiat la nivel judeţean, nu se face nicio referire la funcţii din administraţia publică locală.
În toate judeţele în care s-au purtat negocieri între UDMR şi PDL, s-a discutat doar despre funcţiile de conducere din instituţiile deconcentrate. Şi la nivelul judeţului Satu Mare, trebuie să se ţină cont de acest lucru şi susţinem că numirea în funcţiile de deconcentrate nu sunt legate de schimbările din administraţia publică locală.
După primele runde de negocieri, trebuie precizat că:
1. Nu a fost semnat deocamdată niciun protocol de colaborare între UDMR şi PDL la nivel judeţean
2. Numirea în funcţie a şefilor instituţiilor deconcentrate trebuie să respecte pronderea populaţiei maghiare din judeţ. Conducerea UDMR Satu Mare a anunţat de la început că nu doreşte doar o împărţire a instituţiilor şi funcţiilor, ci numirea la conducerile acestora a celor mai buni specialişti.
3. Negocierile pentru funcţiile de conducere ale instituţiilor deconcentrate nu au cum să fie legate de împărţirea unor funcţii din administraţia publică locală, de reconfigurări de alianţe politice la nivelul Consiliului Judeţean sau a consiliilor locale. Discuţiile pentru încheierea unor noi alianţe politice la nivel local pot să înceapă după semnarea şi îndeplinirea înţelegerii privind împărţirea posturilor de conducere în instuţiile deconcentrate.
4. Nu dorim să rupem colaborarea cu Partidul Naţional Liberal (PNL), existentă pe plan judeţean şi la nivelul unor localităţi. Parteneriatul cu PNL încheiat înainte şi după alegerile locale din 2008 a fost de succes şi a asigurat o bună funcţionare a administraţiei publice locale. Ruperea acestui parteneriat ar putea pune în pericol buna funcţionare a administraţiei din aceste localităţi.
5. Trebuie luate în considerare şi relaţiile pe care le avem la nivel judeţean şi la nivel local cu Partidul Social Democrat (PSD). De asemenea şi sprijinul primit după alegerile parlamentare din 2008 şi după constituirea noii alianţe, care a scos UDMR în afara guvernării. Cu ajutorul PSD, am reuşit să menţinem în funcţii o parte din specialiştii noştrii din instituţiile deconcentrate, mai ales în sistemul de învăţământ, unde au fost menţinuţi în funcţii o parte din directorii de şcoli, fără a lua în considerare apartenenţa politică. În aceste condiţii, trebuie să tratăm cu toată seriozitatea această relaţie.
6. Reconfigurările produse în ultima vreme în administraţia judeţului Satu Mare au adus un echilibru politic. PDL a susţinut persoane pentru funcţiile de prefect şi subprefect. În conducerea Consiliului Judeţean sunt reprezentanţi ai UDMR, PSD ŞI PNL. Astfel, toate formaţiunile politice importante din judeţ se regăsesc la conducerea judeţului, asigurându-se echilibrul necesar pentru luarea prin consens a deciziilor privind dezvoltarea judeţului.
7. UDMR ar fi dorit ca negocierile să fie finalizate cât mai rapid, dar până acum nu s-a reuşit să se ajungă la un acord final. Însă discuţiile vor continua şi considerăm că se poate încheia o înţelegere dacă vor fi respectate principiile mai sus amintite. În condiţiile în care după mai multe rânduri de negocieri nu am ajuns la un acord la nivel local cu PDL, există varianta de a lăsa conducerile naţionale ale partidelor de a repartiza funcţiile de conducere ale instituţiilor deconcentrate printr-un algoritm matematic care va ţine cont de ponderea populaţiei maghiare din judeţ."