Locale Altele
Duminica, 20 Aprilie 2025
Dum, 20 Apr 2025
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Kovacs-Eckstein Peter, lăsat singur de şefii locali ai UDMR
Florin Răchitan  - Miercuri, 16 Februarie 2011

Spre deosebire de contracandidatul său pentru preşedinţia UDMR, Kelemen Hunor, care la recenta sa vizită la Satu Mare a fost flancat de şefii locali şi judeţeni ai UDMR la conferinţa de presă, celălalt candidat, Kovacs-Eckstein Peter, a fost lăsat singur cu ziariştii cu ocazia vizitei sale de miercuri la sediul UDMR.

 

Acest aspect nu a fost trecut cu vederea de reprezentanţii presei, dar Kovacs-Eckstein Peter a motivat elegant absenţa şefilor locali ai UDMR, declarând că nu le-a solicitat prezenţa, fiindcă „se descurcă şi singur cu presa” şi precizând totodată că urma să se întâlnească ulterior cu delegaţii care vor reprezenta UDMR Satu Mare la conferinţa de alegeri a acestei formaţiuni.

 

De-altfel, actualul consilier pe probleme de minorităţi al preşedintelui Traian Băsescu „le-a făcut curte” UDMR-iştilor sătmăreni susţinând că aceştia nu sunt reprezentaţi numeric în conducerea naţională a UDMR sau în instituţiile guvernamentale pe măsura rezultatelor excelente pe care le obţin întotdeauna la alegeri, de aceea şi-a propus să schimbe această situaţie, urmând să promoveze mai mulţi sătmăreni în aceste structuri în cazul în care va ajunge la conducerea formaţiunii reprezentative a maghiarilor din România.

 

Printre alte lucruri pe care doreşte să le schimbe în cazul în care va fi ales preşedinte se numără atât probleme de organizare internă, cât şi stilul de a face politică, abordarea electoratului maghiar sau relaţiile „dintre maghiari şi maghiari”, referindu-se atât la cele dintre formaţiunile maghiare concurente din Transilvania, cât şi la cele dintre UDMR şi partidele din Ungaria.

 

În ţară doreşte o deschidere mai mare spre dialog cu formaţiunile maghiare concurente, fiind convins că numai unindu-şi forţele îşi vor putea asigura scopul suprem: accesul în continuare în Parlament a reprezentanţilor comunităţii maghiare din România.

 

În politica „externă” doreşte apropierea de partidele de guvernământ din Ungaria, cu care relaţiile au devenit reci în ultimii ani, „din motive ce ţin mai mult de nemulţumiri şi sensibilităţi personale decât de o gândire politică pragmatică”, după cum s-a exprimat Kovacs-Eckstein Peter.

 

În ceea ce priveşte colaborarea cu partidele româneşti, consilierul prezidenţial a enunţat o teorie aparent plină de contradicţii, susţinând că, în pofida imaginii pe care o are în ochii opiniei publice, UDMR nu este „ca o femeie cu moravuri uşoare” şi nici remorca vreunui partid din România sau Ungaria, considerând că intrarea succesivă în coaliţie cu partide diferite de pe scena politică românească este, de fapt, o calitate prin care UDMR s-a dovedit a fi de-a lungul timpului un partener de încredere pentru toţi cei care s-au aflat la guvernare.

 

În această ordine de idei, Kovacs-Eckstein Peter crede că nu este momentul acum să înceapă negocieri cu partidele din Opoziţie, considerând că actuala coaliţie guvernamentală este stabilă, iar UDMR ar trebui să aştepte rezultatele alegerilor parlamentare de anul viitor şi abia după aceea să pună în balanţă „ofertele” potenţialilor parteneri de guvernare.

 

În privinţa şanselor sale de a câştiga la sfârşitul acestei luni alegerile interne din UDMR, candidatul originar din Cluj s-a declarat optimist, chiar dacă e conştient de „sprijinul consistent” de care a beneficiat contracandidatul său din partea actualei conduceri a UDMR.

 

Kovacs-Eckstein Peter mizează pe conştiinţa delegaţilor care îşi vor putea exprima opţiunile prin vot secret şi a subliniat că, indiferent de rezultatul votului, doreşte să colaboreze în viitor cu actualii săi contracandidaţi, pe care îi respectă şi îi stimează.  

2146 vizite
Distribuie pe