Locale Altele
Vineri, 23 Februarie 2024
Vin, 23 Feb 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Liberalii sătmăreni critică alegerile comasate
Florin Răchitan  - Vineri, 9 Decembrie 2011

Comasarea alegerilor de anul viitor, drepturile omului în ziua dedicată lor şi proiectul legii de buget pe anul 2012 au fost principalele subiecte abordate vineri la conferinţa de presă organizată la sediul Partidului Naţional Liberal Satu Mare, cu participarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a medicului Virgil Enătescu, a economistului Mircea Pal şi a juristului Cristian Soponoş.

 

Adrian Ştef este de părere că prin comasarea alegerilor locale şi parlamentare, Puterea vrea să obţină fraudulos câteva mandate de parlamentari în plus, mizând pe ajutorul primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene PDL-işti, precum şi pe cel trădătorilor plecaţi din Opoziţie pentru mita electorală, aceasta fiind ultima speranţă pentru guvernanţi după un mandat dezastruos.

 

În ceea ce priveşte principalul argument al guvernanţilor pentru a organiza ambele alegeri la aceeaşi dată – economisirea a 20 milioane de euro – Adrian Ştef a făcut aluzii la unele proiecte „ciudate” oferite clientelei politice a PD-L pe care s-au cheltuit exact 20 milioane de euro: teren de fotbal amenajat în pantă şi patinoar construit într-o zonă în care întreţinerea lui necesită resurse uriaşe de energie costisitoare.

 

El a sugerat, mai în glumă mai în serios, ca fiecare român să ofere guvernanţilor câte 5 lei, pentru a se aduna suma de 20 milioane de euro, din care s-ar putea organiza unul dintre scrutinuri. „Guvernul ar economisi şi mai mult dacă nu ar organiza deloc alegeri anul viitor, oricum nu au alocat deocamdată niciun ban pentru ele. Poate ăsta e şi scopul” – a afirmat Adrian Ştef.

 

Amintind reprezentanţilor presei că 10 Decembrie este Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, juristul Cristian Soponoş s-a întrebat retoric dacă e cazul să omagiem sau mai degrabă să comemorăm această zi, în condiţiile în care majoritatea românilor sunt privaţi de drepturi fundamentale, precum cel la libertate, educaţie, sănătate sau siguranţă personală şi a familiei.

 

Economistul Mircea Pal a prezentat câteva capitole din proiectul Legii de Buget pe anul 2012, considerând că acesta este, de fapt, o „relocare a sărăciei” şi a amintit câteva dintre amendamentele pe care liberalii le vor susţine la dezbaterea în Parlament, printre care se numără reducerea TVA la 19% şi la 9% în cazul vânzărilor de produse agricole, reducerea contribuţiilor sociale ale angajatorilor cu 5 puncte procentuale, scutirea de impozit pentru dividendele reinvestite, bonificaţie de 5% pentru firmele care-şi plătesc mai repede impozitele şi înfiinţarea unui milion de noi locuri de muncă pentru a compensa cele 640.000 de job-uri desfiinţate în ultimii trei ani.

 

În completare, academicianul Virgil Enătescu a observat că bugetul pe anul viitor pare a fi unul de război, în condiţiile în care sunt favorizate „instituţiile de forţă” ale statului, precum SRI sau SPP, în defavoarea Ministerului Muncii sau al Educaţiei, de exemplu. „Mă întreb oare cu cine suntem în război, de vreme ce suntem deja membri UE şi NATO? Poate cu marţienii” – a concluzionat Virgil Enătescu.

2317 vizite
Distribuie pe