Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Încă un protest de amploare al USL la Satu Mare
Florin Răchitan  - Joi, 19 Ianuarie 2012

Dacă la mitingul de protest de joi de la statuia Lupoaicei din Piaţa Vasile Lucaciu organizatorii de la Uniunea Social-Liberală Satu Mare au adus 500 de membri şi simpatizanţi, numărul protestatarilor s-a dublat în timpul marşului pe care l-au făcut prin zona centrală a oraşului, până la Palatul Administrativ. În Centrul Nou a ajuns deja o mulţime de 1.000 de oameni, mulţi dintre ei alăturându-se spontan acestei acţiuni.

 

Acţiunea a început la ora 16, în locul ce începe să fie deja un fel de Piaţa Universităţii a Sătmarului, la statuia Lupoaicei de lângă Muzeul Judeţean. Delegaţiile organizaţiilor locale ale PSD şi PNL din judeţ au venit echipate corespunzător, cu pancarte cu mesaje antiguvernamentale şi anti-Băsescu la mişto şi cu multe drapele fără stemă, simbolul Revoluţiei Române.




 

Spre deosebire de primul miting, la care liderii judeţeni ai celor două formaţiuni politice din Opoziţie şi-au asumat rolurile principale, de data aceasta discursurile mobilizatoare au fost rostite de reprezentanţi ai diferitelor categorii sociale şi de vârstă.



 

Astfel, şefa Organizaţiei Studenţeşti a PSD, Adriana Bălaj, a vorbit despre lipsa de perspective ale celor care termină o facultate cu multe sacrificii materiale din partea părinţilor, preşedintele organizaţiei municipale a Tineretului Social-Democrat, Manuela Rogoz, a amintit despre valurile de emigranţi din rândul tineretului care nu mai are speranţe în ţară, medicul Paula Mare a înfierat Legea Sănătăţii, „scânteia” protestelor de stradă din toată ţara chiar dacă a fost retrasă ulterior de Guvern şi care prevedea, printre altele, imposibilitatea asigurării serviciilor medicale de bază pentru copiii ai căror părinţi nu plătesc asigurările de sănătate.
 

 

„Dacă aceasta a rămas singura metodă prin care ne putem apăra drepturile, atunci să ieşim cu toţii în stradă şi să facem gălăgie!” – a îndemnat preşedintele Organizaţiei Judeţene a TSD, avocatul Ciprian Ardelean.
 

 

După câteva şlagăre folk cântate de Octavian Bud, protestatarii, flancaţi de data aceasta de efective importante de jandarmi şi poliţişti, s-au încolonat pentru a parcurge traseul Piaţa Vasile Lucaciu – str. Mihai Viteazul – str. Ştefan cel Mare – Piaţa Libertăţii – str. Al. I. Cuza – str. Mircea cel Bătrân – Bulevardul Transilvania, pentru a ajunge în faţa Palatului Administrativ din Piaţa 25 Octombrie.


Pe traseu, grupul protestatarilor s-a „îngroşat” cu sătmăreni care iniţial ieşeau la balcoane, apoi coborau în fugă din blocuri, pentru a se alătura mulţimii, astfel că numărul lor s-a dublat, ajungând la 1.000 de persoane până au intrat în Centrul Nou.
 

 

Un moment interesant şi destul de tensionat pentru forţele de ordine a fost atunci când grupul de protestatari s-a oprit la intrarea pe celebra stradă a Prutului, unde se află sediul SRI, ţinta atacurilor din ultima vreme ale preşedintelui PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian.
 

 

Jandarmii au blocat intrarea pe strada respectivă, dar protestatarii nu s-au abătut de la traseul stabilit prin autorizaţia cerută de la Primărie, fiind primiţi puţin mai încolo cu urale de elevii Liceului de Artă „Aurel Popp”, care s-au adunat ciorchine la ferestrele sălilor de clasă şi scandau lozinci anti-Băsescu împreună cu cei de pe stradă.
 

 

În Piaţa 25 Octombrie, grupul de demonstranţi a fost aşteptat de jandarmi echipaţi pentru intervenţie în forţă, aliniaţi în spatele unor garduri de protecţie, dar cei 1.000 de oameni au continuat să protesteze paşnic, doar scandând lozinci împotriva Puterii.
 

 

Aici a fost momentul discursurilor pentru reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale care au participat la această acţiune împreună cu simpatizanţii USL, iar mitingul a luat sfârşit fără incidente.


2917 vizite
Distribuie pe