Locale Altele
Vineri, 25 Iunie 2021
Vin, 25 Iun 2021
Preşedintele OT-PDL Satu Mare, la o conferinţă în Albania
OT-PDL Satu Mare  - Vineri, 3 Februarie 2012

In perioada 27-29 ianuarie 2012, Fundatia Konrad Adenauer si Institutul National Democratic din Albania au organizat la Tirana o conferinta a membrilor organizatiilor de tineret ale partidelor politice de centru - dreapta.
 

 

Tema conferintei a fost “Responsabilizarea tineretului prin politici de dezvoltare”, iar la ea au participat tineri cu functii de conducere in organizatiile de tineret ale partidelor politice din Sud-Estul Europei (Albania, Romania, Bulgaria, Macedonia, Muntenegreu, Kosovo, etc.)

 

OT-PDL Romania a fost reprezentat de Adrian Cozma, presedinte OT PDL Satu Mare, secretar executiv in Biroul Permanent National al OT-PDL, si Dina Beatrice, secretar executiv al OT-PDL Râmnicu Vâlcea.

 

Printre invitatii de onoare s-au numarat primul ministru al Albaniei - Sali Berisha, Colm Lauder - Secretar General YEPP, Gerti Bogdani – Presedinte al Forumului Tinerilor din cadrul Partidului Democrat din Albania si Raid Gharib – reprezentant al Uniunii Tinerilor din Germania.

 

Conferinta a avut ca scop responsabilizarea tinerilor cu privire la politicile de dezvoltare, precum si asumarea ideologiilor si valorilor partidelor de centru dreapta din Balcani. Invitatii din Germania si Irlanda au prezentat mai multe exemple de buna practica prin care au demonstratat importanta organizatiilor de tineret, precum si rolul acestora in politica de dezvoltare a fiecarei tari si a Europei.

 

Reprezentantii Romaniei au avut ocazia de a-l interpela pe primul ministru al Albaniei – Sali Berisha, intrebarea adresata fiind cu privirea la “Increderea pe care o au tinerii din ziua de azi in clasa politica, precum si gradul de implicare a acestora in politica”. Premierul Albaniei a afirmat ca “Tinerii sunt vectorul schimbarii. La inceput nu ai crede asta, datorita polivalentei acestora in gandire, scop si dorinte. Dar cand le vezi entuziasmul si abordarea originala, speranta pe care o au cu privire la viitor, atunci iti dai seama ca ei sunt schimbarea. Pentru acest lucru, eu sunt aici, sa ii sustin si sa ii ajut in ceea ce inseamna implementarea valorilor democratice”.
 

 

O alta tema pusa in discutie a fost situatia somajului in randul tinerilor, care a ajuns in Europa la 20 %. In ciuda oportunitatilor pe care Europa moderna le ofera, tinerii se confrunta cu probleme in sectorul ocupational, agravate si mai mult de criza economica. Reprezentantii tarilor participante au prezentat o situatie a ratei somajului in randul tinerilor si a posibilitatilor reale pentru incadrarea acestora in campul muncii.

 

In cuvantul lor, cei doi reprezentanti ai Romaniei au prezentat proiectele pe care guvernul le-a demarat pentru a sprijini tinerii, respectiv programul "Prima Casa" , Cardul Kogalniceanu, subventia de 10 mii de euro pentru tinerii care incep o afacere si subventia pentru tinerii fermieri. S-a dovedit astfel, inca o data, ca actualul Guvern este singurul din perioada post-decembrista care a venit in mod direct si concret in ajutorul tinerilor, iar proiectele initiate trebuie continuate.

 

,,In opinia mea, actualele sisteme educationale si de formare profesionala diminueaza foarte mult insertia tinerilor pe piata muncii. Neconcordantele intre competentele tinerilor dupa finalizarea studiilor si competentele cerute de piata fortei de munca, precum si starea generala a economiei duc la o reducere drastica a oportunitatilor pentru tineri. Prin reforma demarata, actuala guvernare si-a luat angajamentul de a recladi din temelii invatamantul romanesc prin relansarea scolilor de meserii, aceste unitati de invatamant distruse de-a lungul a 20 de ani”, a precizat Adrian Cozma, preşedinte al OT-PDL Satu Mare.

1668 vizite
Distribuie pe