Locale Altele
Sambata, 4 Iulie 2020
Sam, 4 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Senatorul Valer Marian a început dezvăluirile despre liderii PD-L
Florin Răchitan  - Joi, 1 Martie 2012

Ultimul miting de protest al PSD din această săptămână a adus şi primele dezvăluiri promise de preşedintele organizaţiei judeţene a partidului, Valer Marian, despre abuzurile, actele de corupţie şi contrabandă ale liderilor PD-L Satu Mare, care ocupă şi funcţii importante în administraţia publică judeţeană şi în cea naţională.
 

 

Primul vizat a fost directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accizare şi Operaţiuni Vamale, Ioan Sabou, iar senatorul Valer Marian a promis dezvăluiri despre alţi directori în cursul săptămânii următoare.

 

El a dat citire documentului incriminator la adresa lui Ioan Sabou la adăpostul unui cordon uman format din protestatarii PSD în jurul ziariştilor care, după cum s-a exprimat senatorul,  „nu sunt vânduţi puterii căcănii-portocalii”, cu scopul de a ţine la distanţă cele trei (?!?!) ziariste de la cotidianul finanţat de PD-L, care, la fel ca în alte ocazii, s-au prezentat la faţa locului cu un scop bine definit şi care n-are nimic de-a face cu libertatea de exprimare.

 

În timp ce senatorul prezenta acuzaţiile la adresa reprezentanţilor Puterii în judeţul Satu Mare, un simpatizant mai înverşunat al PSD a provocat un mic scandal care, de asemenea, nu are nimic de-a face cu democraţia şi libertatea de exprimare şi, pe bună dreptate, le-a trezit ziaristelor plătite de PD-L un sentiment de deja-vu: individul a încercat să alunge ziaristele, care, tupeiste cum le ştim, nu s-au lăsat intimidate şi l-au filmat neîncetat, iar noi suntem convinşi că filmuleţul va face deliciul unei anumite părţi a presei naţionale.

 

Înainte de a trece la capetele de acuzare împotriva şefului Vămii Interioare, senatorul Valer Marian a prezentat copia unei facturi emise de Direcţie Generală a Finanţelor Publice Satu Mare, condusă de PDL-istul Dan Maier, la adresa firmei SC Pintea SRL a prim-vicepreşedintelui PDL Satu Mare şi consilierului judeţean Ioan Nistor, prin care se certifică vânzarea a 22 tone de usturoi confiscat la Vama Halmeu către firma PDL-istului la preţul de 2,1 lei / kg, în condiţiile în care preţul de piaţă al usturoiului este de 10 ori mai mare.


De asemenea, Valer Marian a amintit despre un dosar al Oficiului de Luptă Anti-Fraudă în care sunt anchetaţi prefectul Radu Giurcă, preşedintele Organizaţiei Judeţene PD-L Satu Mare, deputatul Ioan Holdiş, directorul Finanţelor, Dan Maier, şi alţi patru sau cinci oameni de afaceri, care sunt în acelaşi timp şi lideri judeţeni ai PD-L, pentru restituiri ilegale de TVA intracomunitar în valoare de 18 milioane de euro.

 

„Mai multe informaţii despre acest caz vă vom oferi săptămâna viitoare, cu ocazia dezvăluirilor despre activitatea directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Dan Maier” – a declarat senatorul Valer Marian.
 

Redăm în continuare, integral, acuzaţiile aduse de senatorul Valer Marian şefului Vămii Interioare Satu Mare, Ioan Sabou:

 

 I. Antecedente profesionale şi politice:

 

- înainte de 1989: politruc; a acces până in funcţia de secretar judeţean al UTC, responsabil cu propaganda comunistă

- după 1989: lucrător vamal la Vama Halmeu şi şef al Vămii Interioare Satu Mare (din 1996)

- a cochetat cu toate partidele politice aflate la putere, cel mai deosebit şi mai apropiat cu PDL.

 

II. Acuzaţii morale şi penale:

 

1.  A primit „cotizaţie" lunară de la societăţile comerciale care au ca obiect de activitate comisionare vamală (Cine i-a construit garajul din curtea vilei de pe strada Bariţiu?).

2.  A primit „cotizaţie" din partea firmelor de transport care garează autotrenuri în curtea Vămii Interioare.                           

3.  A protejat traficul de ţigări dinspre Ucraina, prin Vama Halmeu, şi dinspre Ungaria, prin Vama Petea, pentru pieţele din municipiul Satu Mare, echipajele mobile acţionând Ia impulsul său, respectiv la comanda sa.

4.  În tandem cu şeful Autorităţii Naţionale Vamale, Comăniţă Viorel (vicepreşedinte al ANAF şi mâna dreaptă a preşedintelui Sorin Blejnar din vremea când era director al Direcţiei Juridice şi apoi al Direcţiei Accizare şi Operaţiuni Vamale din ANAF), cu şeful Direcţiei Regionale pentru Accizare şi Operaţiuni Vamale Cluj, Vesa Călin, şi şeful Vămii Interioare Baia Mare, Coste Vasile, au solicitat cotizaţii lunare între 5.000 - 10.000 euro de la societăţi comerciale care produc şi comercializează alcool (caz concret: SC Siromex Drink SRL). Au fost înregistrate discuţii între membrii acestui grup infracţional în care se laudă că ar beneficia de protecţia procurorului general al Românei, Laura Codruţa Kovesi, cu care Comăniţă este conjudeţean şi coleg de generaţie juridică, intersectându-se profesional la Sibiu, unde el a fost avocat, iar Kovesi procuror. Cert este că faptic controalele la societăţile comerciale care se ocupă cu alcool au constituit un „teatru" veritabil în majoritatea cazurilor.

5.   A protejat SC Rebel Prod Co SRL. căreia i-a fost revocată autorizaţia de producător de alcool şi a fost obligată să achite către bugetul de stat aproximativ 1.2 milioane lei, în urma unui control a Curţii de Conturi Bihor, dar plata nu a fost efectuată din 2010 până în prezent.

6.  A protejat transportatori în momente în care transportau altă marfa decât cea înscrisă în CMR sau în carnetul TIR.

7.   A protejat SC Dor Auto Trans SRL când efectua transporturi agabaritice, fără a deţine două autoturisme care să încadreze transportul, acordând aprobare tacită.

8. Are de explicat dispariţia în timp a mai multor chitanţiere de import auto, care au fost acoperite de către şeful său zonal Vesa Călin.

9.  Subalternele îi reproşează discriminarea pozitivă aplicată faţă de fosta sa secretară Dobrescu Nicoleta, devenită apoi lucrător vamal şi şefă interimara a Vămii Halmeu, precum şi faţă de lucrătoarele vamale Monica Kiss, soţia şefului Vămii Halmeu, şi Tătar Cornelia, care în ultimele 6 luni nu a fost prezentă la serviciu, dar, în compensaţie, îi organizează şefului său chefuri la restaurantul Andandino.

10.  Subalterni şi apropiaţi îi reproşează că s-a îmbogăţit peste măsură, acaparând mai multe case, apartamente şi spaţii comerciale în Satu Mare, unde domiciliază cu soţia şi fiica, şi în Cluj - Napoca, unde lucrează fiul său.

 

La finalul mitingului de protest, senatorul Valer Marian a oferit mărţişoare doamnelor şi domnişoarelor, apoi a dat foc unui portret al preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce mulţimea scanda „Mărţişor fără dictator”!

2447 vizite
Distribuie pe