Locale Altele
Sambata, 18 Mai 2024
Sam, 18 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Rămâne
Florin Răchitan  - Luni, 30 Iulie 2012

Conform raportului final al Biroului Electoral Județean Satu Mare, 29,15% dintre sătmăreni au participat la referendumul de duminică pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Dintre aceştia, 83,33% au votat DA, iar 15,07% au spus NU. Un procent de 1,6% din voturi au fost declarate nule.

 

Numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente a fost de 318.472, iar numărul participanților la referendumul de duminică a fost de 92.844.

Din numărul voturilor valabil exprimate, 77.375 de persoane au răspuns ”DA” la întrebarea de pe buletinul de vot cu privire la demiterea președintelui Traian Băsescu, iar 13.988 au răspuns ”NU”. Totodată, 1.481 de voturi au fost nule.

 

În cursul zilei de duminică au fost înregistrate 15 întâmpinări și contestații, 7 dintre acestea fiind soluționate de birourile electorale ale secțiilor de votare.

 

UPDATE ora 24.00: Liderii USL sătmăreni, adunaţi la sediul Partidului Naţional Liberal, au primit cu entuziasm reţinut primele estimări exit-poll prezentate de televiziunile de ştiri la finalul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
 

 

În cadrul unei conferinţe de presă ad-hoc, preşedinţii organizaţiilor judeţene şi locale ale PSD şi PNL, Valer Marian, Ovidiu Silaghi, şi-au exprimat regretul pentru prezenţa foarte slabă la vot a sătmărenilor, care, conform estimărilor lor, nu a ajuns nici la 30%, considerând că o mare responsabilitate pentru acest rezultat o au etnicii maghiari, care, în opinia lor, ar fi urmat îndemnul premierului Ungariei, Viktor Orban, de a boicota referendumul de duminică.

 

„Trebuie să aşteptăm rezultatele numărătorii finale oficiale a voturilor, dar noi suntem optimişti şi credem că referendumul a reuşit” – a declarat ministrul Ovidiu Silaghi.


Potrivit exit-poll-ului realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding CCSB pentru postul de televiziune Antena 3, 84% dintre alegători au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 16% au votat împotrivă, la o prezenţă la vot de 44%. Exit-poll-ul este realizat pe baza măsurătorilor efectuate până la ora 21.

 

Exit-poll-ul Operations Research, realizat pentru Realitatea TV, arată că 86,9% dintre alegători au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 13,10% au votat împotrivă, la o prezenţă de 44,01% estimată pentru ora 21..

 

Conform exit-poll-ului realizat de CSOP pentru România TV, din cei 44,5% cetăţeni - prezenţă la ora 22 - 88,20% dintre alegători au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 9,30% au votat împotrivă.

UPDATE ora 00.30: Potrivit ultimei estimări a Biroului Electoral Central, cuprinzând datele înregistrate la ora închiderii urnelor, la nivel naţional s-a înregistrat o prezenţă la vot de 45,92%.

 

Judeţul Satu Mare şi-a păstrat locul codaş din clasamentul naţional, cu o prezenţă la vot de 28,23%, fiind „devansat” din acest punct de vedere doar de judeţele Covasna şi Harghita.


UPDATE ora 22.00: Doar 23,21% dintre sătmăreni s-au prezentat la vot până la ora 20, menţinând trend-ul ce a caracterizat toată ziua prezenţa la vot şi locul al III-lea de la coadă în clasamentul naţional.

 

Biroul Electoral Central a anunţat că 37,67% dintre românii înscrişi pe listele electorale s-au prezentat la vot până la ora 20 la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

 

Cele mai reduse prezenţe la vot s-au înregistrat în judeţele Harghita - 9,78%, Covasna - 17,26%, Satu Mare - 23,21%, Mureş - 26,96%, Bistriţa - 28,12%.


UPDATE ora 19.00: În judeţul Satu Mare se menţine participarea redusă la referendum şi la ora de referinţă 17. Avem o prezenţă la vot de 16,52%, faţă de media naţională, care este de 26,89%. În judeţ, în mediul urban, prezenţa a fost de 18,93%, iar în mediul rural de 14,09%.


UPDATE ora 16.00: Judeţul Satu Mare rămâne pe locul III de la coadă în clasamentul naţional al participării la vot, prezenţe mai mici fiind înregistrate doar în judeţele Harghita şi Covasna.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, până la ora 14 şi-au exprimat opţiunea 21,37% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale din toată România.

 

Prezenţa la nivelul judeţului Satu Mare este de 12,43%, după Harghita – 5,11%, Covasna – 9,48%. Prezenţa cea mai mare din ţară este în judeţul Mehedinţi, cu 36,62%. În judeţul Satu Mare prezenţa la urne în mediul urban a fost de 14,94%, iar în mediul rural de 9,89%.

UPDATE ora 12.30: Județul Satu Mare se află pe locul III de la coadă în clasamentul naţional privind prezenţa la vot.

Potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central, la ora 10 prezența la urne la nivel național a fost de 9,05%.

În judeţul Satu Mare s-a înregistrat o prezenţa de 4,27%, după Harghita cu 1,72% și Covasna cu 3,94%.

 

În mediul rural din Satu Mare prezența era de 3,14%, iar în mediul urban prezența a fost de 5,39%.


La ora 7 dimineaţa şi-au deschis porţile toate cele 335 secţii de votare din judeţul Satu Mare, fiind aşteptaţi aproape 320.000 sătmăreni cu drept de vot la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

 

Printre primii care s-au prezentat la vot au fost, ca întotdeauna, politicienii, dar de data aceasta şi-au anunţat prezenţa la urne doar cei din USL, după ce PDL-iştii au anunţat că boicotează referendumul, iar UDMR a lăsat la latitudinea membrilor şi simpatizanţilor proprii decizia de a participa sau nu la scrutin.
 

 

Cei mai „matinali” au fost PSD-iştii, preşedintele organizaţiei judeţene a acestei formaţiuni politice, Valer Marian, fiind însoţit de europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu şi deputatul Gheorghe Ciocan, toţi trei votând la ora 9 dimineaţa la secţia amenajată la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. „Am votat pentru revenirea la normalitate, la prosperitate şi pentru a încheia cu minciuna, corupţia şi mitocănia politică în România” – a declarat senatorul Valer Marian.

 

La ora 11, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, s-a prezentat împreună cu soţia şi cei doi copii ai lor la secţia de la Colegiul Teologic Reformat pentru a-şi exercita dreptul de vot. „Îmi pare bine că referendumul se organizează chiar în Ziua Imnului Naţional, acesta este un semn pozitiv pentru toţi românii, un îndemn la deşteptare, după cum spun şi versurile imnului” – a declarat Adrian Ştef.

 

Puţin mai târziu, la sediul amenajat în clădirea Asociaţiei Judeţene de Fotbal a votat primarul Dorel Coica, împreună cu soţia, fiica sa şi ginerele. „Am votat pentru linişte, pentru seriozitate, democraţie şi pentru reintegrarea noastră în Europa” – a afirmat edilul-şef.

2938 vizite
Distribuie pe