Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
UDMR avertizează USL să renunţe la ameninţări
Florin Răchitan  - Vineri, 3 August 2012

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri la sediul UDMR Satu Mare, preşedinţii organizaţiilor judeţene şi locale ale acestei formaţiuni politice, Csehi Arpad şi Kereskenyi Gabor, precum şi senatorul Tiberiu Gunthner, au dat replica liderilor USL care au acuzat inclusiv preoţii reformaţi şi romano-catolici că i-ar fi îndemnat pe etnicii maghiari să boicoteze referendumul din 29 iulie.

 

„Consider că nici un politician nu are dreptul să tragă la răspundere un preot, mai ales că, potrivit informaţiilor noastre, au fost destui preoţi reformaţi şi romano-catolici, la fel ca şi ortodocşi sau greco-catolici, care au îndemnat credincioşii să participe la referendum, chiar dacă liderii USL cred altceva. Populaţia maghiară s-a prezentat la urne în aceeaşi proporţie ca şi cea română, prezenţa la vot fiind slabă în toate regiunile judeţului, indiferent de etnia celor care locuiesc în aceste regiuni” – a declarat preşedintele Csehi Arpad.

 

El a dat ca exemplu secţiile de vot din Ţara Oaşului, dar şi două secţii de vot din municipiul reşedinţă de judeţ, inclusiv din Sătmărel, unde în mod evident nu trăiesc mulţi cetăţeni de etnie maghiară, însă prezenţa la vot a fost nu a ajuns nici la jumătate faţă de cea de la alegerile locale din 10 iunie.

 

În acelaşi timp a atras atenţia asupra faptului că în comunele şvăbeşti din zona Careiului, de exemplu, oficial se înregistrează la toate alegerile prezenţe foarte mici la vot, însă această situaţie nu corespunde realităţii.

 

Din informaţiile furnizate chiar de la primarii acelor comune, se pare că, din cauza neactualizării, toţi şvabii emigraţi cu miile în Germania după 1990 mai apar înscrişi şi acum pe listele electorale permanente, astfel că, de fapt, la alegerile de până acum au votat doar jumătate din cei de pe liste, acesta fiind numărul real al alegătorilor din comunele şvăbeşti.

 

La rândul lui, Kereskenyi Gabor i-a avertizat pe liderii USL să renunţe la ameninţările la adresa comunităţii maghiare, deoarece alegătorii nu sunt „o adunătură ce poate fi manevrată după bunul nostru plac, în schimb sunt destul de maturi să decidă cum anume doresc să voteze”.

 

„De când s-au aflat rezultatele referendumului, în viziunea liderilor USL de vină au fost, pe rând, mass-media, Orban Viktor, canicula şi, mai nou, preoţii. Nu cred că Orban Viktor i-a influenţat pe oşeni, de exemplu, aşa că USL trebuie să-şi asume propriul eşec şi să nu mai dea vina pe alţii, mai ales că în ultimele două luni s-a simţit în mod clar o campanie anti-maghiară din partea USL, iar reacţia etnicilor maghiari a fost oarecum logică într-o asemenea situaţie” – a afirmat Kereskenyi Gabor.

 

Senatorul Tiberiu Gunthner vede şi un aspect pozitiv în tot acest scandal: „Măcar aşa poate se vor trezi liderii USL şi vor înţelege că în asemenea momente trebuie să coopteze şi comunitatea maghiară în luarea deciziilor importante”.

1626 vizite
Distribuie pe