Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Kelemen Hunor i-a prezentat oficial pe candidaţii UDMR Satu Mare
Florin Răchitan  - Marti, 6 Noiembrie 2012

Preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, a fost prezent marţi la lansarea oficială în campania electorală a candidaţilor acestei formaţiuni politice în colegiile electorale din judeţul Satu Mare pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
 

 

În cadrul ceremoniei simple găzduite de Restaurantul Astoria, Kelemen Hunor i-a prezentat pe scurt pe candidaţi şi a făcut câteva referiri la strategia de campanie şi priorităţile pe care le va avea UDMR în noul mandat în Parlament.

 

În deschidere a luat cuvântul preşedintele interimar al Organizaţiei Judeţene a UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, care a subliniat ideea că echipa de candidaţi a fost parţial reînnoită, şi-a recalibrat forţele şi resursele şi este hotărâtă să asigure în continuare reprezentarea comunităţii maghiare sătmărene în Parlamentul României „în ciuda împrejurărilor potrivnice”.

 

În calitate de preşedinte al Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, Kereskenyi Gabor, consideră că participarea masivă a maghiarilor la scrutinul pentru alegerile locale din 10 iunie (când UDMR a obţinut cele mai multe voturi din istoria sa) reprezintă un semnal pozitiv din partea electoratului propriu şi dovada faptului că această formaţiune politică este reprezentanta legitimă a comunităţii maghiare.

 

„Această construcţie, pe care am realizat-o împreună, nu poate fi dărâmată de nimeni, iar la alegerile din 9 decembrie îi vom mai adăuga un nivel, la care fiecare comunitate locală va contribui cu câte-o cărămidă” – a declarat Kereskenyi Gabor.

 

Apoi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, fost preşedinte al UDMR Satu Mare, Csehi Arpad, le-a mulţumit senatorului Tiberiu Gunthner şi deputatului Varga Attila (a căror activitate parlamentară a luat sfârşit) pentru reprezentarea cu cinste a maghiarilor sătmăreni şi, totodată, l-a felicitat pe fostul primar Iuliu Ilyes pentru noua funcţie de secretar general adjunct al UDMR, dovadă a încrederii de care se bucură din partea conducerii centrale a UDMR şi a foştilor colegi din administraţia publică.

 

Potrivit declaraţiilor lui Csehi Arpad, candidaţii UDMR sunt pregătiţi să-i reprezinte cu mândrie nu doar pe maghiari, ci şi pe şvabii şi chiar pe românii din colegiile în care urmează să fie votaţi şi, luând în considerare ultimele declaraţii ale liderilor unor partide româneşti, este de aşteptat ca UDMR să nu ajungă doar în Parlament, ci chiar la guvernare, în coaliţie cu alte forţe politice.

 

În continuare, Csehi Arpad i-a prezentat pe cei şapte candidaţi ai UDMR Satu Mare, subliniindu-le meritele profesionale şi calităţile umane ce-i îndreptăţesc să spere la mandatele de parlamentari. Pentru Senat candidează Maskulik Csaba şi Pataki Csaba, iar pe buletinele de vot pentru Camera Deputaţilor îi vom găsi pe Kovacs Zoltan, Szasz Piroska, Balogh Sandor, Erdei D. Istvan şi Kereskenyi Gabor.

 

Luând cuvântul la final, preşedintele UDMR Kelemen Hunor s-a axat în discursul său pe probleme actuale de interes pentru întreaga opinie publică românească, creionând şi direcţiile pe care doreşte să le urmeze partidul său în viitorul mandat.
 

 

Astfel, el a insistat din nou asupra refuzului de a încheia înţelegeri pre-electorale cu orice alt partid, considerând că „singurii aliaţi de nădejde ai UDMR sunt maghiarii din România. Tocmai de aceea a catalogat fiecare vot acordat formaţiunii politice concurente, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, ca fiind „vot pierdut”, în condiţiile în care PPMT nu poate să prezinte nici măcar un colegiu electoral în toată Transilvania în care vreun candidat propriu ar putea obţine 50%+1 din voturile alegătorilor, pentru a-şi asigura accesul direct în Parlament.

 

De-altfel, făcând aluzie la o victorie istorică la fotbal a Echipei de Aur a Ungariei în 1956 pe stadionul Wembley din Londra, Kelemen Hunor a ironizat încercarea PPMT de a se baza pe sistemul alternativ de acces în Parlamentul României prin obţinerea a 3 mandate de senatori şi 6 mandate de deputaţi. „Pentru ca să-i batem pe englezi în premieră la ei acasă cu 6 – 3 a fost nevoie ca rezultatul la pauză să fie 4 – 2 pentru noi, nu 10 – 1 cum se prezintă acum, pe baza rezultatelor de la alegerile locale din 10 iunie, proporţia dintre numărul de voturi obţinute de UDMR şi PPMT” – a glumit Kelemen Hunor.

 

Printre priorităţile pentru mandatul următor, preşedintele UDMR a amintit amendarea Constituţiei României, care ar trebui să clarifice unele aspecte privind relaţiile dintre instituţiile fundamentale ale statului, dar şi să prevadă unele drepturi specifice minorităţilor, inclusiv ridicarea unor limbi vorbite de minorităţi, în anumite condiţii, la rangul de limbi oficiale regionale.

 

În ceea ce priveşte programul economic al UDMR, Kelemen Hunor şi-a afirmat susţinerea pentru păstrarea cotei unice de impozitare de 16% şi chiar diminuarea acesteia până în 2014, precum şi introducerea, după modelul altor state din UE, a unei aşa-numite „taxe de solidaritate”, plătibilă de persoane fizice şi firme ce realizează venituri anuale foarte mari. În viziunea liderului UDMR, această taxă de solidaritate ar trebui să fie aplicată pe o perioadă nu mai lungă de 3 ani, cu scopul de a limita efectele recesiunii resimţită de categorii largi ale populaţiei.

 

După evenimentul de la Satu Mare, Kelemen Hunor, însoţit de liderii judeţeni ai UDMR, s-a deplasat la Carei, unde a avut o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale şi a vizitat şantierul de reconstrucţie a teatrului şi Castelul Karolyi.

2112 vizite
Distribuie pe