Locale Altele
Duminica, 7 Martie 2021
Dum, 7 Mar 2021
Senatorul Valer Marian vrea o „Lege a loialităţii faţă de limba română”
Florin Răchitan  - Duminica, 10 Februarie 2013

În cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o duminică la sediul Partidului Social-Democrat Satu Mare, senatorul Valer Marian a anunţat că va propune împreună cu deputatul Octavian Petric un proiect al „Legii loialităţii faţă de limba română”, prin care ar urma să fie sancţionaţi cei care nu folosesc limba română în instituţiile publice, dar şi în magazine sau farmacii, precum şi cei care fac angajări pe criterii etnice la instituţii de stat sau societăţi private.

 

Alte „ţinte” ale acestei legi, în cazul în care va fi adoptată de Parlamentul României, ar fi cetăţenii români de naţionalitate română care au solicitat şi au obţinut cetăţenia maghiară datorită procedurilor simplificate de Guvernul de la Budapesta.

 

Valer Marian a precizat că nu are nimic împotriva demersurilor de acest fel ale cetăţenilor români de etnie maghiară, însă se aştepta „la mai mult patriotism” din partea sutelor de oşeni despre care are informaţii că ar fi solicitat cetăţenie maghiară din motive pragmatice (acces liber în Spaţiul Schengen şi în Canada ori SUA fără viză).

 

De asemenea, el a făcut referire la „un fost primar al Sătmarului, ales la vremea respectivă cu susţinerea unei coaliţii a partidelor româneşti” şi care ar fi obţinut şi el cetăţenia maghiară.

 

Valer Marian propune retragerea cetăţeniei române de la toate aceste persoane vizate, având în vedere că prin gestul lor fraudează atât spiritul Constituţiei României, cât şi cel al legii prin care autorităţile maghiare acordă cetăţenia conaţionalilor din afara graniţelor Ungariei.

 

Senatorul a amintit că o lege similară este în vigoare şi în Slovacia, ţară membră a Uniunii Europene, care sancţionează cu amenzi sau cu retragerea cetăţeniei pe toţi cei care se fac vinovaţi de practicile enumerate mai sus.

 

În acelaşi timp, Valer Marian a precizat că, deşi este nemulţumit de gesturile unor reprezentanţi ai comunităţii maghiare, care au jignit sentimentele naţionale ale românilor, doreşte să manifeste în continuare deschidere la dialog şi respect faţă de alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare, care nu pot fi suspectaţi de ilegalităţi sau atitudine antiromânească.

 

Astfel, în timp ce va propune Ministerului Educaţiei demiterea întregii conduceri a Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, cu tot cu românii Mariana Roman şi Viorel Solschi, pentru că au permis botezarea şcolii din Culciu cu numele generalului Bem Jozsef (conducătorul armatei revoluţionare maghiare în 1848, cel care a „pacificat” satele româneşti din Transilvania masacrând 40.000 de moţi), USL a decis păstrarea în funcţii a unor directori numiţi de UDMR şi chiar face propuneri suplimentare pentru unele posturi în care ar dori să vadă etnici maghiari.

 

„Chiar eu personal i-am propus campioanei noastre, Cristina Stahl, să accepte funcţia de  conducere a Clubului Sportiv Satu Mare, un post cu care fosta guvernare PDL - UDMR a amăgit-o ani de zile şi îmi pare rău că a fost nevoită să refuză propunerea, deoarece între timp s-a angajat la o mare firmă multinaţională. De asemenea, i-am propus actorului Carol Erdős să candideze pentru postul de director al secţiei române a Teatrului de Nord, el fiind un mare om de cultură şi un exemplu demn de urmat de conaţionalii săi în ceea ce priveşte respectul pentru limba română şi relaţiile cu românii” – a declarat Valer Marian.

 

În continuarea conferinţei de presă, Valer Marian a salutat gestul conducerii Apaserv de a-şi da demisia în bloc, după ce le-a cerut acest lucru în conferinţa de presă de duminica trecută, considerând acesta un prim pas spre „curăţarea” administraţiei publice sătmărene.

 

Senatorul a anunţat că urmează conducerea societăţii Transurban, însă în cazul acesteia nu se va mulţumi doar cu demisia membrilor ei, ci va cere şi anchetarea şi chiar arestarea celor care s-au făcut vinovaţi atât de „epurare etnică”, cât şi de fraude de zeci de miliarde la achiziţiile de combustibil, anvelope şi piese de schimb necesare funcţionării parcului auto al societăţii de transport public din Satu Mare.

 

Valer Marian a mai amintit şi de directorul APIA, Viorel Pintea, şi de directorul Vămii Interioare, Ioan Sabău, care se pare că-şi vor pierde în curând funcţiile, şi a promis că săptămâna viitoare va face dezvăluiri despre şefii Jandarmeriei, Poliţiei şi Poliţiei de Frontieră, cărora le-a solicitat, de asemenea, să-şi predea funcţiile.

 

Până atunci, l-a invitat, ironic, pe comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Constantin Taloş, să-şi prezinte diploma de doctorat obţinută la Universitatea din Chişinău, instituţie cercetată în prezent pentru acordarea de diplome false. „Poate-l transferăm la Chişinău, dacă-i place aşa mult acolo” – a glumit Valer Marian.

 

În aceeaşi ordine de idei, senatorul a salutat cercetările demarate de autorităţi la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, pe care o consideră „facultate doar cu numele, dar în realitate e fabrică de diplome”.

 

Pentru prima dată, senatorul a atras atenţia instituţiilor de control şi asupra unor firme sau societăţi cu capital de stat, suspectate de fraude sau de punerea în pericol a sănătăţii clienţilor, prin produsele pe care le comercializează. În acest sens, a amintit de directorul CEC Bank Satu Mare, Daniel Ardelean, pe care-l acuză de acordare de credite preferenţiale pe baza unor acte falsificate şi a unor garanţii supraevaluate, ilegalităţi pentru care ar fi primit cadou un „Mercedes ultimul răcnet”, dar a făcut referiri punctuale şi la câteva firme cunoscute: Santec, Adiacos, Bartha Ati şi Gamma&Gamma.

 

În încheierea conferinţei de presă, deputatul Octavian Petric, membru al Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor, a punctat unele aspecte ale bugetului naţional pe anul 2013, insistând asupra ideii că, în ciuda zvonurilor, în acesta este prevăzută şi suma necesară construirii celui de-al treilea pod peste Someş şi a şoselei de centură a municipiului Satu Mare.

2202 vizite
Distribuie pe