Locale Altele
Miercuri, 27 Mai 2020
Mie, 27 Mai 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Năstase, trimis din nou în judecată pentru corupţie
Cotidianul  - Miercuri, 21 Ianuarie 2009
DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 118.650 de dolari aparţinând lui Adrian Năstase, în vederea confiscării foloaselor necuvenite primite în dosarul "Trofeul calităţii".

Liderul PSD a fost trimis în judecată, alături de fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu şi de alte patru persoane, în legătură cu simpozionul “Trofeul calităţii", care a fost organizat pentru a masca strângerea unor sume de bani de la societăţi pentru campania electorală prezidenţială din 2004 a social democratului.

Năstase este acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, informează DNA, citat de NewsIn.

Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, este acuzată de infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată; spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată; fals intelectual la Legea contabilităţii, săvârşite sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată; folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată.

În instanţă va ajunge şi Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul ISC, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, şi Cristian Vasile, director general al Eurografica SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate, abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Au mai fost deferiţi justiţiei şi Bogdan Popovici, pentru spălare de bani în formă continuată; complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi Ioana Popovici, pentru spălare de bani în formă continuată; complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Din rechizitoriul întocmit de procurori, susţine DNA, a reieşit că, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat “Trofeul calităţii în construcţii”.
 
În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a lui Adrian Năstase.

Procurorii arată că evenimentul a fost organizat ca urmare a exercitării de către inculpat a influenţei şi autorităţii decurgând din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) asupra lui Jianu (persoană ce a fost numită în funcţia de inspector general în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii urmare a legăturilor apropiate cu persoane marcante din cadrul PSD), asupra lui Bogdan Popovici (fost membru al CFSN şi apropiat al familiei Năstase), asupra Ioanei Popovici (persoană care, împreună cu Popovici Bogdan, controla un grup important de firme), asupra lui Cristian Vasile, administrator al SC EUROGRAFICA SRL (societate care beneficiase de contracte importante cu PSD pentru tipărirea unor materiale electorale şi care avea legături cu persoane importante din cadrul PSD), precum şi asupra altor persoane.

Persoanele respective erau fie membri PSD cu funcţii importante în cadrul unor instituţii publice (Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară, Compania Naţională a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene. Aceştia au impus achitarea unor importante sume de bani sub formă de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea instituţiilor respective, susţine DNA.

Asupra unui alt grup de participanţi - reprezentanţi de societăţi comerciale în construcţii - s-a exercitat constrângere morală prin aceea că inspectorii de specialitate care le avizau lucrările le transmiteau invitaţiile de participare, le solicitau apoi copia ordinului de plată.

Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice şi 15 milioane de lei vechi pentru persoane juridice.

Banii strânşi din taxe, în valoare de 67.463.972.430 de lei, ar fi trebuit, potrivit legii, să se constituie venituri la bugetul ISC care era instituţie publică. Însă, potrivit anchetatorilor, Irina Paula Jianu, cu sprijinul Dianei Gasparovici, încălcând prevederile legale, a dispus ca aceste taxe să fie încasate direct de patru societăţi comerciale controlate de Bogdan Popovici şi Ioana Popovici ( SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL).

ISC nu a urmărit modul de utilizare a sumelor încasate din taxele de participare şi nu a întocmit “Decontul de cheltuieli” astfel că nici o cheltuială efectuată pentru ,,Trofeul calităţii’’ nu a fost decontată în mod legal, mai arată DNA.

Potrivit Direcţiei, societăţile implicate în organizarea evenimentului au colectat taxele de participare şi au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului. Pentru acoperirea diferenţei dintre suma încasată de la participanţi şi cheltuielile efectiv realizate, cele patru societăţi mai sus menţionate au încheiat contracte cu o altă societate, SC AROND SRL, controlată tot de Bogdan Popovici şi Popovici Marina Ioana SC având ca obiect în principal servicii de “concepţie” şi “organizare”.

Respectivele contacte erau menite să justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care în realitate nu au fost efectuate, precizează anchetatorii. Ulterior, pentru a se disimula provenienţa banilor, prin operaţiuni de spălare de bani (cesiune de acţiuni, majorare de capital, contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii) desfăşurate prin intermediul societăţilor SC MEDIA ON SA, SC FORUM INVEST SA, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, suma de 53.256.338.838 de lei a fost transferată din conturile firmei AROND SRL în cele ale SC Eurografica SRL.

Din această sumă, Mihail Cristian Vasile a plătit, potrivit DNA, 33.841.734.455 de lei vechi, reprezentând contravaloarea materialelor de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele şi imaginea lui Adrian Năstase).

"Pentru a disimula destinaţia ilicită a banilor proveniţi din organizarea simpozionului «Trofeul calităţii în construcţii» şi pentru a ascunde infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 reţinută în sarcina inculpatului Adrian Năstase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a întocmit, atât personal, cât şi prin interpuşi, documente comerciale şi financiar-contabile false. Sub aparenţa unor cheltuieli efectuate cu activităţi de publicitate pentru SC Eurografica SRL, prin falsificarea înscrisurilor sus-menţionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achiziţionat, livrat şi plătit contravaloarea materialelor de propagandă electorală pentru inculpatul Adrian Năstase", se arată în comunicatul DNA.

Potrivit acestuia, în acelaşi mod, Adrian Năstase a obţinut foloase necuvenite şi de la SC VERTCON SA Bacău (societate controlată de inculpata Irina Paula Jianu) în cuantum de 382.172.020 de lei, reprezentând contravaloarea unor materiale de propagandă electorală şi alte cheltuieli efectuate în acelaşi scop.
Tags: nastase  proces  coruptie  
1219 vizite
Distribuie pe