Locale Altele
Vineri, 1 Martie 2024
Vin, 1 Mar 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Exit poll - EBA intră în Parlamentul European împreună cu Gigi şi Vadim
Evenimentul Zilei  - Duminica, 7 Iunie 2009
Social-democraţii au obţinut 31% din voturile celor care s-au prezentat duminică la vot, în timp ce adversarii lor direcţi se află la câteva sutimi distanţă, PDL obţinând 30,4%, potrivit rezultatelor exit-poll-ului INSOMAR realizat la comanda RTV.

Liberalii rămân pe locul trei în preferinţele românilor cu 16,6%. Ei au fost urmaţi de UDMR cu 9,1%, PRM cu 7,2%. La limită, Elena Băsescu, cu 3,4% din sufragii, ar putea să mai aducă PDL-ului încă un loc în Parlamentul European. PNŢCD a obţinut doar 1,3%, iar celălalt candidat independent, Pavel Abraham 0,6%. Românii s-au prezentat la urne în proporţie de 21,63%, la ora 19.00.

Potrivit studiului realizat de CCSB, la comanda Antena 3, PSD+PC şi PDL sunt umăr la umăr, cu 30,7%, respectiv 30,4%. Liberalii au obţinut 15,4% din sufragii, în timp ce UDMR a fost votat în proporţie de 10,4%. PRM trece şi el pragul electoral cu 6,8% dintre voturile valabil exprimate, în timp ce Elena Băsescu este la limita intrării în Parlamentul European cu 3,6%.

Stolojan, Severin şi Nicolai colegi cu C.V.Tudor

Potrivit acestor prime estimări, printre cei care au obţinut cu siguranţă un mandat în PE se află cei care ocupă şi primele locuri de pe listele partidelor- Thedor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristi Preda (PDL), Adrian Severin, Rovana Plumb, Ioan Mircea Paşcu, Adriana Ţicău, Daciana Sârbu şi Corina Creţu (PSD), Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber(PNL), Laszlo Tokes (UDMR) şi C.V. Tudor (PRM).

De asemenea, conform sondajelor de la ieşirea de la urne, la limită, EBA şi Gigi Becali ar putea face parte din delegaţia României la PE.

PDL+EBA depăşesc PSD

Chiar dacă pe hârtie, PSD şi PDL se află aproape umăr la umăr, la distanţă de un procent, odată adunate voturile acordate democrat-liberalilor cu cele care au mers către candidatul "independent" Elena Băsescu, scorul  îl depăşeşte pe cel al social-democraţilor.

De altfel, Elena Băsescu anunţase că se va întoarce în PDL imediat după scrutinul european.
 
Deşi miza electorală este mai mică faţă de alegerile pentru Parlamentul naţional, datele arată că PDL şi PSD nu reuşesc să se distanţeze clar unul de celălalt, în opţiunile alegătorilor. Distanţa dintre cele două formaţiuni este destul de mică faţă de scrutinul din toamna lui 2008. Atunci, PSD a obţinut 33% din numărul total de voturi, PD-L 32,34%, PNL 18,57%, UDMR 6,18%, iar PRM a ieşit din Parlament. În pofida faptului că social-democraţii au avut un număr mai mare de voturi, la redistribuirea mandatelor PDL a avut câştig de cauză.

Şi totuşi, partidul lui Băsescu pierde supremaţia faţă de 2007

Faţă de primele alegeri pentru Parlamentul European, desfăşurate în 25 noiembrie 2007, oamenii preşedintelui pierd supremaţia clasamentului, în favoarea social-democraţilor lui Mircea Geoană care obţin un scor cu mult mai bun. Concret, în 2007, ierarhia partidelor era următoarea: PD - 28,78% PSD - 23,14%, PNL - 13,45%, PLD - 7,78%, UDMR - 5,52%, PNG - 4,86%, PRM - 4,15%.

Trebuie însă remarcat faptul că, pe lângă direcţionarea unor voturi de la PDL la Elena Băsescu, comparaţia cu 2007 suferă şi un alt amendament. La acea dată, partidul lui Băsescu era reprezentat de PD, în vreme ce Theodor Stolojan, acum cap de listă pentru PDL, era liderul Partidului Liberal-Democrat, desprins din PNL.

Stolojan reuşea la acea dată să câştige un procent extrem de bun, de aproape 8%. Ca urmare a legitimării prin vot a partidului condus de Stolojan, imediat după scrutinul pentru PE, PD şi PLD au fuzionat, dând naştere actualei formule a Partidului Democrat -Liberal.

O altă observaţie ar fi aceea că, dacă acum, C.V.Tudor şi Gigi Becali au făcut tandem, pentru a salva PRM, în 2007, competiţia dintre cei doi, pe acelaşi segment electoral, a dus la un eşec de ambele părţi. Astfel, formaţiunile pe care cei doi le păstoreau nu au prins niciun mandat în PE.  

Ca şi la scrutinul de azi, a existat şi atunci un candidat independent, respectiv Laszlo Tokes. Din cauza disensiunilor dintre acesta şi UDMR, Tokes a concurat singur şi a intrat în PE cu 3,43%. Acum, Tokes câştigă un nou mandat, fiind capul de listă al UDMR. În 2007, PD a obţinut 13 mandate în Parlamentul European, PSD - zece, PNL - şase, PLD - trei şi UDMR - două.

Liberalii lui Crin, mai slabi decât ai lui Tăriceanu?

Evaluările sunt interpretabile şi la liberali, în funcţie de criteriile alese. Raportat la alegerile pentru Parlamentul naţional, partidul lui Crin Antonescu a obţinut mult sub procentul reuşit de liberali pe vremea când această formaţiune era condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

Din perspectiva prezidenţialelor, acest aspect ar putea fi un semnal de alarmă pentru Crin Antonescu. Mai cu seamă că PNL şi-a propus ca ţintă un procent de 20% şi ţinând cont de de faptul că prezidenţiabilul partidului a dus greul campaniei electorale. Dacă ne raportăm însă la primele euroalegeri, performanţa PNL obţine un scor mai bun cu trei procente faţă de epoca Tăriceanu.
  

Tags: exit poll  rezultate  alegeri europarlamentare  
2466 vizite
Distribuie pe