Locale Altele
Marti, 7 Iulie 2020
Marti, 7 Iul 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Proteste în ţară
Evenimentul Zilei  - Marti, 1 Decembrie 2009
Peste 3.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Operei din Timişoara, locul de desfăşurare a unui miting electoral organizat de Partidul Social Democrat.

Candidatul PSD la preşedinţie, Mircea Geoană, preşedintele PNL, Crin Antonescu, primarul Sibiului, Klaus Johannis, şi primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, erau invitaţii de seamă ai evenimentului.

În Piaţa Operei a venit şi un grup masiv de susţinători ai candidatului PDL la preşedinţie, Traian Băsescu, care şi-au întâmpinat adversarii cu sloganuri şi pancarte precum „Vrea să ne vândă ruşilor", „Români anti-PSD, nu vom uita şi nu vom ierta".

Pentru a despărţi cele două grupuri de simpatizanţi PSD şi PDL, a fost nevoie de suplimentarea efectivelor de poliţişti comunitari şi de jandarmi, care au făcut un scut viu între cele două tabere.

Manifestanţii anti-PSD au venit cu claxoane şi pancarte pe care scria „Vrea să ne vândă ruşilor", „Proclamaţia de la Timişoara nu e a voastră" şi una cu fotografiile lui Geoană, Vanghelie, Hrebenciuc, Iliescu şi Năstase, pe care scria „Români anti-PSD, nu vom uita şi nu vom ierta".
 


Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, şi-a manifestat nemulţumirea vizavi de atitudinea câtorva timişoreni care au scandat că "la Timişoara renaşte comunismul", prin semnarea Parteneriatului pentru Timişoara. Edilul municipiului a adăugat că "a constatat plin de mâhnire" cum grupuri de persoane îmbrăcate în portocaliu au încercat să blocheze accesul participanţilor la adunarea din incinta clădirii.

Ciuhandu a apreciat că cei care votează cu Traian Băsescu trebuie să ştie că votează comunismul. Edilul a spus că, în urmă cu acum 20 de ani oamenii din Timişoara au pornit Revoluţia, însă, din păcate, s-a împotmolit şi trebuie dusă mai departe. 

Cei care protestează faţă de mitingul din Piaţa spun că „e inadmisibil ca Ciuhandu să fi aprobat un miting electoral chiar de Ziua Naţională a României şi chiar în centrul Timişoarei, unde a curs sânge pentru democraţie", citaţi de site-ul Agenda Zilei.

Oamenii revoltaţi care au mai zăbovit în piaţă au aruncat pe jos pancarta cu fotografiile lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie, Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Viorel Hrbenciuc pe care mai apoi au calcat-o în picioare.

Geoană şi Antonescu au ieşit pe uşa din spate

Protestatarii au întrerupt, cu claxoanele, discursul pe care îl susţinea poetul Mircea Dinescu, iar apoi au strigat: „Au vândut ţara şi acum vin aici! Hooo!", "Ruşine, rusine să le fie!".

Liderul PSD, Mircea Geoană, şi-a anulat discursul electoral pe care trebuia să îl susţină în Piaţa Operei. Geoană, Antonescu şi Johannis au ieşit din clădirea Operei pe uşa din spate şi au plecat în cea mai mare viteză, cu autocarul de campanie, spre Aeroportul Traian Vuia. 

Primarul Timişoarei a încercat, fără succes, să calmeze spiritele. Jandarmii au folosit spray lacrimogen pentru a-i tempera pe manifestanţi.

Deşi liderii PSD au acuzat filiala locală locală a PDL că ar fi pus la punct această contramanifestaţie, oamenii prezenţi în piaţă susţin că nu sunt membri PDL. Printre protestatari s-au numărat şi mai mulţi membri ai Societăţii Timişoara, în frunte cu preşedintele ei, Florian Mihalcea.

Solidari cu Timişoara

Peste 300 de persoane s-au adunat, în jurul orei 17.00, la troiţa din Braşov în semn de solidaritate cu protestatarii de Timişoara. Cu steaguri găurite şi megafoane, manifestanţii au strigat sloganuri anticomuniste şi anti-Iliescu.
 


„Refuz, rezist, sunt anticomunist“, „Jos comunismul“, „Timişoara, nu uita, Braşovul e de partea ta“, „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara“, „Iliescu, nu uita, asta nu e ţara ta“, au fost cele mai folosite sloganuri, alături de intonarea imnului naţional şi „Tatăl nostru“.

Manifestanţii s-au îndreptat apoi spre Piaţa Sfatului, unde au scandat, chiar în faţa sediului PSD, „România nu uita, PSD= PCR“ şi „Comuniştii PSD ne-au furat valorile“. Liderii filialei locale a PDL au respins vehement acuzaţiile că ar fi în spatele manifestării braşovenilor.

Pe de altă parte, şi în Cluj-Napoca începuseră în această după-amiază să circule îndemnuri de a participa, la ora 18.00, în centrul oraşului, la o manifestaţie anticomunistă şi de solidaritate cu manifestanţii de la Timişoara.  

Aproape 500 de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală, în spirit de solidaritate cu cei care au protestat, astăzi, la Timişoara. Majoritatea celor care se află în Piaţa 21 Decembrie 1989 sunt tineri şi strigă „Jos comunismul”. Mulţi flutură steaguri. În difuzoarele aduse acolo se aude Imnul Golanilor.
 


Revoluţionarul Sorin Tănăsescu s-a adresat celor prezenţi spunând că la Timişoara un primar de la PNŢCD s-a dat cu ciuma roşie şi se pare că a uitat de morţii din Timişoara de care se face vinovat Iliescu.

Acesta susţine că protestul nu a fost organizat înainte, dar mulţi participanţi au pancarte pe care se poate citi: Jos Iliescu, Azi în Timişoara/Mâine în toată ţara, Geoană ne-a vândut la Moscova, Piaţa Universităţii nu este Piaţa Roşie, PSD nu uita/România nu-i a ta, Liberalii nu uită, liberalii nu iartă, Geoană jos mâinile de pe Timişoara.


 
2139 vizite
Distribuie pe