Locale Altele
Duminica, 14 Aprilie 2024
Dum, 14 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Kalaşnikov de Ciorogârla pentru opium de Kabul
Evenimentul Zilei  - Marti, 29 Decembrie 2009
Eugen Preda şi „locotenenţii” săi urmau să plătească cu armele furate din depozitul unităţii militare de la Ciorogârla (UM 01916) o cantitate impresionantă de heroină ce trebuia să le fie livrată din Turcia pentru a fi vândută apoi în Olanda. Aceasta este principalul mobil al furtului, aşa cum reiese din ancheta derulată în acest caz în ultimele patru luni.
 
„După cum rezultă din interceptările aflate la dosar, armele urmau să fie monedă de schimb pentru heroina livrată de producătorii turci.

E posibil ca aceştia din urmă să fi acceptat schimbul oferit de Preda, deoarece, ar fi putut folosi la rândul lor armele militare (în mare parte puşti automate Kalaşnikov, de calibru 7,62 milimetri) pentru a obţine o cantitate mare de materie primă pentru stupefiante, adică de opium, din Afganistan.

Afganistanul este singurul stat-furnizor de opium pentru heroina fabricată în laboratoarele clandestine din Turcia”, au explicat surse judiciare.

În plus
, anchetatorii nu exclud nici posibilitatea ca o parte dintre cele peste 62 de arme furate să fi fost folosite de membrii clanului Preda în „războiul” declanşat împotriva angajaţilor firmei
de pază BGS, în februarie anul acesta, după scandalul de la Mall Plaza din Capitală.

Arme recuperate pe traseul drogurilor


Anchetatorii au reluat, ieri, „traseul” pe care l-au urmat în ultimele patru luni pentru a ajunge, la finalul săptămânii trecute, să recupereze 35 din cele 62 de arme furate (puşti automate, pistoale Carpaţi şi TT şi o mitralieră de
companie
cu afet).

Potrivit şefului poliţiei, chestorul Petre Tobă, investigaţiile în acest caz au început în august, după ce în Turcia şi Bulgaria au fost capturate aproape 130 de kilograme de heroină. La capătul filierei de trafic, poliţiştii l-au descoperit pe Eugen Preda, care, alături de doi dintre apropiaţii săi, recruta cărăuşii reţelei ce urmau să
transporte
şi să vândă mai departe „marfa” în Europa de Vest.
 
Pentru a pune mâna pe membrii reţelei conduse de Preda, anchetatorii aşteptau ca acestora să le fie livrată din Turcia o nouă cantitate impresionantă de heroină, destinată pieţei de consum din Olanda. Aşa au aflat că aceştia urmau să plătească drogurile cu o parte dintre armele furate de la Ciorogârla.

„Membrii clanului Preda pregătiseră tranzacţia pentru astăzi (ieri - n.r.). Şi existau indicii că şi armele pe care leam găsit în depozitul din comuna Dragomireşti - proprietatea lui Alexandru Nicolae Ion şi a lui Liviu Iordan, săltaţi duminică la Sinaia - urmau să dispară. Aşa că am fost nevoiţi să renunţăm la livrarea supravegheată către Olanda în beneficiul recuperării armelor”, a explicat, ieri, procurorul Codruţ Olaru, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Tags: ciorogarla  arme  furate  
8594 vizite
Distribuie pe