Locale Altele
Marti, 19 Ianuarie 2021
Marti, 19 Ian 2021
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
România sub scutul american
Gândul  - Luni, 8 Februarie 2010

"Este o problemă gravă pe care o vom analiza cu grijă. În mod natural, suntem preocupaţi. Este nevoie să obţinem clarificări. Vom ridica problema în contactele cu partenerii americani şi partenerii europeni" - aceasta a fost poziţia oficială a ministrului de Externe rus, la solicitările presei de a comenta anunţul că România a acceptat oferta SUA de a găzdui componente ale noului scut antirachetă, în varianta preşedintelui Obama.

Nici ministrul rus de resort, Serghei Lavrov, nu amintise numele ţării noastre, vineri, când a declarat că va cere clarificări părţii americane în această chestiune.

La rândul său, nu a făcut-o nici ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, care a explicat mai detaliat îngrijorările Moscovei. "Cum putem rămâne calmi când infrastructuri militare ale SUA au venit în zona Mării Negre?", se întreba Rogozin la televiziunea rusă.

Ignorând asigurările date de Traian Băsescu, Moscova a preferat să reacţioneze indirect. Pe de o parte, a făcut-o prin publicarea noii doctrine militare care descrie NATO (din care face parte România) şi un "sistem strategic antirachetă" (ce va fi găzduit de România) drept ameninţări la adresa securităţii sale.

Pe de altă parte, reacţiile mai vehemente au venit din partea unor oameni care nu se află în poziţie oficială, precum colonelul Igor Korotcenko, redactor-şef la revista Apărarea Naţională. "În cazul amplasării în România a unor elemente ale scutului antirachetă american, Rusia trebuie să riposteze, declarând că aceste instalaţii vor fi considerate drept ţinte privilegiate pentru rachetele ruseşti", consideră Korotcenko.

Asigurarea lui Băsescu, psihanalizată de un oficial rus

Tot fără a aminti numele preşedintelui român, Dmitri Rogozin a ţinut să psihanalizeze declaraţia acestuia privitoare la Rusia. Joi, Băsescu spunea că "în mod categoric, nu este găzduit pe teritoriul României un sistem care să fie îndreptat împotriva Rusiei, ci împotriva altor ameninţări". Iată cum a interpretat ambasadorul rus la NATO această asigurare. "Pare să fie conform teoriei lui Freud - înseamnă că au nişte gânduri ascunse că sistemul ar putea fi îndreptat împotriva Rusiei, altfel de ce ne-ar da asigurări în legătură cu ceva despre care noi nu i-am întrebat niciodată?", a spus, ironic, Rogozin.

Tags: scut  anti-racheta  american  
1495 vizite
Distribuie pe