Locale Altele
Miercuri, 22 Mai 2024
Mie, 22 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Permise noi de conducere, securizate prin coduri
Cotidianul  - Vineri, 3 Octombrie 2008
După scandalul permiselor vândute şi falsificate în Argeş şi la presiunea UE, Ministerul Internelor a introdus semne suplimentare de securizare în noile documente.

De luni începe eliberarea noilor permise de conducere, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei de Regim Permise şi Înmatriculări, chestorul Mihai Stancu.

Documentele îşi vor păstra forma veche, însă au coduri de securitate împotriva falsificării prevăzute de normele europene în vigoare. Astfel, pe noile permise auto apar două fotografii ale conducătorului auto, din care una este gravată laser şi nu poate fi observată decât sub raze ultraviolete, la fel ca şi unele informaţii tipărite cu cerneală invizibilă. Când permisul este pus sub raze ultraviolete, pe ecran apare un cod de cifre care poate fi “tradus” în informaţii legate de sănătatea posesorului (de pildă, dacă acesta poate conduce doar însoţit sau are restricţii pentru şofat vehicule cu cutiă automată sau manuală, ori dacă îi este interzis condusul pe timp de noapte).

Primele permise de conducere europene vor fi eliberate în judeţul Teleorman, urmând ca până la 1 decembrie să fie emise din toate judeţele.

Chestorul Stancu a explicat că s-a început cu implementarea sistemului pentru judeţele mai mici pentru ca eventualele erori să poată fi remediate până la emiterea lor în judeţele cu suprafaţă şi populaţie mari. “Pentru început, sistemul va fi testat pe judeţul Teleorman, urmând ca de săptămâna viitoare, în fiecare zi sau o dată la 2 zile, să intre şi în celelalte judeţe, astfel încât el să fie funcţionabil în toate ţara. În Capitală, prognozăm că vor fi eliberate începând cu 1 noiembrie”, a declarat şeful de la Permise şi Înmatriculări.

Potrivit chestorului, noul permis costă tot cât cel vechi (50 lei), iar de la 1 ianuarie 2009, va ajunge la posesor prin servicii de curierat rapid. De asemenea, nici serviciile de curierat nu vor impune costuri suplimentare din partea şoferilor. Cei care au permis auto valabil nu trebuie să ceară preschimbarea acestuia înainte de expirare. Noile permise de conducere vor avea termen de valabilitate administrativă de 10 ani.

Tot de luni, vor fi eliberate şi primele certificate de înmatriculare a autovehiculelor la standarde UE, a mai spus Stancu. Noul tip de act are mai puţine date decât cel eliberat în momentul de faţă, însă include data primei înmatriculări şi date referitoare la titularul autovehiculului şi un cod de omologare comunitară.
Tags: permise noi  conducere  securizare  
7529 vizite
Distribuie pe