Locale Altele
Joi, 10 Octombrie 2024
Joi, 10 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Experimentul secolului sau sfârşitul lumii - LIVE pe Satu Mare Online
SM Online  - Miercuri, 10 Septembrie 2008

Miercuri, la 10.30 ora Romaniei, incepe cel mai amplu experiment stiintific din istoria recenta a omenirii, odata cu punerea in functiune a celui mai mare accelerator de particule construit vreodata.
 
Scopul acestuia este sa recreeze conditiile care au existat imediat dupa Big Bang, ajutandu-i pe fizicieni sa inteleaga mai bine marile procese ce au loc in univers. Ce se intampla astazi in laboratorul de proportii uriase ce gazduieste acceleratorul de particule LHC, la zeci de metri sub pamant, in apropiere de Geneva, este doar inceputul unor eforturi stiintifice colosale, ce vor continua mult timp de acum inainte.

Ce se intampla astazi:

  • La ora 10.00 ora Romaniei, la sediul Organizatiei europene pentru cercetari nucleare CERN are loc o scurta sedinta de planificare.
  • Jumatate de ora mai tarziu, in accelerator este transmis un prim fascicul de particule.
  • Oameni de stiinta, ingineri si chiar laureati Nobel vor oferi informari oficiale si puncte de vedere, la sediul CERN, pe tot parcursul zilei.
  • Scopul primei zile a experimentului este ca acest prim fascicul sa parcurga intregul accelerator LHC. Armate de specialisti vor verifica, in mod continuu, buna desfasurare a acestei etape, tinand cont ca pot aparea oricand dereglaje sau defectiuni, data fiind complexitatea tehnica a evenimentului.

    Ce va urma:
  • Dupa prima evaluare a primei etape, un alt fascicul de particule va fi injectat in acceleratorul Large Hadron Collider. Potrivit cercetatorilor CERN, nimic nu poate garanta ca prima faza a experimentului se va incheia cu succes din prima zi, fiind foarte probabil ca al doilea fascicul sa fie injectat abia peste cateva zile.
  • CERN apreciaza ca prima coliziune a unor fascicule venind din sensuri opuse va avea loc cel mai devreme peste sase-opt saptamani.
  • Primele coliziuni vor avea loc la intensitate redusa, urmand ca aceasta sa creasca pe parcurs. La apogeu, se vor produce sute de milioane de coliziuni pe secunda - cea mai importanta faza a experimentului, de altfel cea care a declansat valuri de speculatii privind un asa-zis "sfarsit al lumii", speculatii dezmintite categoric de cercetatori.
  • Acceleratorul ar urma sa fie inchis la mijlocul lunii noiembrie, urmand sa fie repus in functiune, la capacitate maxima, anul viitor, dupa lunile de iarna.
  • Cantitatea incredibila de informatii ce vor fi colectate prin acest experiment va tine ocupati peste 5000 de oameni de stiinta multi ani de acum inainte.

Urmariti mai jos imagini de la pregatiri si de la experiment:

P.S. Ne cerem scuze pentru problemele de conectare, acestea se datoreaza suprasolicitarii retelei Centrului CERN de la Geneva. Ca alternativa, click aici.




Tags: experiment  particule  elvetia  transmisie live  


11750 vizite
Distribuie pe