Locale Altele
Miercuri, 28 Septembrie 2022
Mie, 28 Sept 2022
Experimentul de la Geneva: „Sfârşitul lumii“: cum a venit, aşa s-a dus...
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 10 Septembrie 2008
„Cel mai mare experiment al fizicii moderne“, cum a fost denumită punerea în funcţiune a acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC), a început miercuri, la 10.00, ora României, şi, o oră şi jumătate mai târziu, fizicienii, care pregăteau acest eveniment de peste 10 ani, izbucneau în aplauze.

Era momentul în care imaginile proiectate pe ecranele de control arătau că fasciculul de particule, injectat la ora 10.30, parcursese primul tur complet al inelului, principalul obiectiv al oamenilor de ştiinţă pentru prima zi de funcţionare a acceleratorului.

Un al doilea fascicul, ce a parcurs inelul în sens invers, a fost injectat în cursul după-amiezii. Prima ciocnire ar urma să se producă însă peste câteva săptămâni şi se aşteaptă să degajeze o energie de 450 de gigaelectronvolţ i, apreciază specialiştii.

„Un amestec de bucurie şi speranţă.“ Asta a adus prima zi de experiment pentru directorul Organizaţ iei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), Robert Aymar. „Totul este gata pentru o reuşită. Vă felicit pe toţi şi vă doresc mult noroc. Va merge bine, sunt sigur“, i-a încurajat el pe specialiştii adunaţi în camera de comandă. Avuseseră emoţii până ieri-dimineaţă: o furtună provocase o pierdere de energie care afectase sistemele de răcire ale magneţilor. Totul a fost însă reglat în noaptea de marţi spre miercuri. Scopul experimentului este să recreeze condiţiile care au existat imediat după Big Bang, ajutându-i pe fizicieni să înţeleagă mai bine marile procese din univers.

Primele descoperiri ar putea fi cele legate de supersimetrie (o teorie potrivit căreia toate particulele au „gemeni“), iar cele dintâi rezultate legate de bosonul Higgs - aşa-numita „particulă a lui Dumnezeu“ - vor apărea la sfârşitul anului viitor sau în 2010. Cercetă- torul britanic Peter Higgs, „părintele“ particulei care a revoluţionat lumea fizicii, s-a arătat ieri încreză tor în reuşita experimentului.

Eveniment ştiinţific vedetă

Prins între declaraţiile echilibrate şi argumentate ale oamenilor de ştiinţă şi excesele de natură mistico-fataliste răspândite în perspectiva unui apropiat „sfârşit al lumii“ declanşat de acest experiment, evenimentul de la Geneva a reuşit să transforme ştiinţa într-un veritabil eveniment media. Un videoclip postat pe YouTube, în care o echipă de cercetători geniali explica, pe ritmuri de hip-hop, cel mai important eveniment ştiinţific al secolului adunase aproape 1,3 milioane de vizualizări, iar situl dedicat celor care doreau să vadă în direct experimentul a fost blocat mai multe ore de numărul uriaş al utilizatorilor.

 

Tags: experiment  elvetia  succes  
7220 vizite
Distribuie pe