O echipa formata din oameni de stiinta si cercetatori din California incearca, in aceasta saptamana, sa ajunga in mijlocul Pacificului de Nord pentru a studia "o insula" formata din peste sase milioane de tone de gunoaie din plastic, informeaza Reuters.
"
Great Pacific Garbage Patch" sau "Insula Gunoaielor" a fost descoperita in anul 1997, are de doua ori marimea statului american Texas si este considerata "un continent sinistru al secolului 21".
Vasul de cercetare New Horizon, la bordul caruia se afla circa 30 de oameni de stiinta, tehniceni si cercetatori, a plecat duminica, intr-un voiaj care va dura trei saptamani, de la
Scripps Institution of Oceanography, aflat la University of California din San Diego.
Cercetatorii vor incerca sa determine cat de mare este cantitatea de plastic aflata in regiune si care este efectul sau asupra planctonului, pestilor mici si al pasarilor.
Insula Gunoaielor a fost descoperita de oceanograful Charles Moore in 1997, care a decis sa circule prin mijlocul curentului oceanic circular din Pacificul de Nord. El a descoperit sticle si pungi de plastic, containere pentru mancare si bucati de polistiren plutind in ocean. Obiectele din plastic s-au dezintegrat de-a lungul timpului in mici fragmente, ca urmare a actiunii razelor de soare si a valurilor. Aceste mici bucati nu sunt vizibile aparatelor de pe vapoare sau satelitilor, care n-au reusit sa realizeze "o harta" a insulei.
Cercetatorii vor incerca sa determine cat de periculoase sunt distrugerile provocate de aceste mici bucati de plastic, deoarece se stie ca pestii le confunda cu mancare, iar toxinele ingurgitate ajung ulterior in pesti mai mari sau pasari. Oamenii de stiinta vor sa afle, de asemenea, daca particulele de plastic pot fi purtatoare de pesticide si daca microorganismele de pe bucatile de plastic pot fi transportate la distante mari.
Agentia de mediu a ONU estimeaza ca in oceane exista in prezent mai mult de 100 milioane de tone de deseuri de palstic, marea majoritate concentrata in Pacificul de Nord.