Acceleratorul de particule a fost oprit pentru doua luni din cauza unei defectiuni
Acceleratorul de particule de langa Geneva a fost oprit din nou din cauza unei defectiuni mecanice.
Experimentul, unul dintre cele mai ambitioase intreprinse pana acum, isi propune sa recreeze conditiile existente la aparitia Universului. Purtatorul de cuvant al Organizatiei Europene de Cercetare Nucleara (CERN) a declarat ca LHC a fost oprit pentru doua luni, transmit agentiile internationale de stiri.
"A avut loc un incident in timpul unui test. Un element al dispozitivului trebuie reparat", a declarat purtatorul de cuvant James Gillies pentru AFP.
Acceleratorul mai fusese oprit joi din cauza unei probleme electrice la sistemul de racire si a fost repus in functiune vineri.
Exista sute de astfel de magneti, care trebuie raciti la temperaturi extrem de joase, prin intermediul heliului lichid. Dar heliul s-a scurs intr-o sectiune a inelului si aproximativ 100 de magneti s-au supraincalzit, ceea ce a determinat oprirea experimentului in vederea unor investigatii.
Experimentul secoluluiCel mai mare accelerator de particule construit vreodata - Large Hadron Collider (LHC) - a fost pus in functiune miercurea trecuta, la frontiera franco-elvetiana, intr-o incercare de a recrea conditiile care au existat in momentul imediat urmator Big-Bang-ului, in urma cu 13,7 miliarde de ani.
Acceleratorul, la care au lucrat, timp de zece ani, aproximativ 5.000 de fizicieni si ingineri, este cel mai mare proiect stiintific al ultimilor ani. Incepand cu 1996, CERN a construit, la o adancime de 100 de metri sub Alpi, un inel cu o circumferinta de 27 de kilometri, care a fost supus unui proces de racire, timp de doi ani, pentru a ajunge la o temperatura de minus 271,3°C, cu aproape doua grade mai ridicata decat zero absolut.
In jurul inelului sunt instalate patru mari detectoare in interiorul carora se vor produce coliziunile dintre pachetele de protoni (particule din familia hadronilor, de unde vine si numele acceleratorului). Viteza acestor particule va ajunge la 99,999% din viteza luminii.
La momentul maxim, se vor produce 600 de milioane de coliziuni pe secunda, ceea ce ar putea permite aparitia unor particule ce nu au mai fost niciodata observate. Experimentul ar putea sa conduca si la observarea bosonului Higgs, o particula elementara a carei absenta bulverseaza fizica teoretica.
Coliziunile ar putea genera gauri negre minuscule, despre care fizicienii de la CERN dau asigurari ca nu reprezinta un pericol, pentru ca prezenta lor va fi efemera. Cativa oameni de stiinta s-au temut insa ca acestea vor absorbi toata materia din jurul lor, provocand sfarsitul lumii.