Locale Altele
Marti, 28 Noiembrie 2023
Marti, 28 Nov 2023
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Răcirea planetei prin cultivarea de plante ce reflectă lumina solară
StiintaAzi.ro  - Luni, 26 Ianuarie 2009

Un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Bristol din Marea Britanie duce la concluzia că prin selectarea atentă a varietăţilor de plante agricole cultivate, mare parte din Europa şi America de Nord ar putea avea temperaturi mai mici cu până la un grad în timpul sezonului de vară. Acest lucru ar însemna o răcire de 0.1˚ C la nivel mondial, echivalentul a 20% din încălzirea globală produsă de la Revolutia Industrială până astăzi.

La sfârşitul acestui secol se estimează că creşterea temperaturii va fi repartizată precum în imaginea din stânga, unde alb înseamnă o creştere de 2 grade şi negru o creştere de 8 grade. Pe de altă parte, dacă în agricultură se vor folosi plante care reflectă mai mult lumina solară, aceste creşteri vor fi mai puţin pronunţate, aşa cum se observă în imaginea din dreapta. Credit imagine: Science Daily.

Culturile agricole constituie deja o metodă de combatere a încălzirii globale datorită proprietăţii plantelor de a reflecta razele soarelui într-o proporţie mai mare decât vegetaţia naturală. Nu toate speciile unei culturi au aceeaşi capacitate de reflexie şi de aceea este necesară alegerea celor care reflectă mai bine razele solare. Datorită faptului că agricultura este o industrie globală, această răcire s-ar putea extinde.

Dr. Andy Ridgwell şi colegii săi de la Universitatea din Bristol sunt de părere că aceste culturi ar trebui alese în aşa fel încât sa se exercite un control asupra climatului în aceeaşi măsură în care sunt alese pentru a maximiza producţia de hrană. Acesta este de părere că alegând culturile cu cea mai mare capacitate de reflexie sau modificându-le genetic, temperaturile din timpul verii pot fi scăzute cu peste  1˚ C în mare parte din centrul Americii de Nord şi în Eurasia.

Articol scris de Anca Sîrbu. Detalii pe ŞtiinţaAzi.ro

Tags: plante  racire  pamant  
4145 vizite
Distribuie pe