Locale Altele
Marti, 4 August 2020
Marti, 4 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Proiect pentru atragerea investitorilor, elaborat de UDMR
UDMR Satu Mare  - Joi, 19 Decembrie 2013

Grupul consilierilor locali UDMR supune dezbaterii publice un proiect de hotărâre pe care intenţionează să-l înainteze spre aprobare Consiliului Local la una din şedinţele următoare.

Cu titlul „De minimis”, proiectul vizează atragerea investitorilor străini la Satu Mare prin acordarea unor facilităţi fiscale, scopul final fiind crearea de locuri de muncă.

Publicăm integral conţinutul proiectului de hotărâre:

0. Puncte de pornire: membrii grupului UDMR din Consiliul Local au depus proiectul de hotărâre mai sus menționat și îl propun spre aprobare la următoarele şedinţe ale consiliului. Pentru a oferi publicului o viziune mai clară despre acest proiect, vi-l prezentăm și în această formă simplificată. Motivele pentru întocmirea proiectului de hotărâre au fost:

         Contextul economic actual: există semne clare ale stagnării economiei sătmărene: puterea de cumpărare a populației este în scădere, societățile comerciale funcționează la limita rentabilității, nu există semne de relansare și dezvoltare a comerțului sau a industriei în municipiul Satu Mare.

         Lipsa investițiilor noi este un semn îngrijorător pentru toate segmentele economiei locale. Valoarea investitorilor nu constă doar în simplul fapt că angajează forță de muncă, ci și în alte aspecte: un investitor construiește hala de producție prin firme locale, ele se  aprovizionează cu materiale de construcții de la alte societăți din zonă etc.

         Lipsa programelor guvernamentale: în ultimii 2 ani nu s-a putut identifica nici un program guvernamental care să faciliteze investițiile noi în municipul Satu Mare.

         Competiție regională: celelalte orașe din regiune (Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea) au elaborat și au aplicat o schemă de ajutor în vederea acordării facilităților fiscale pentru investitori. Mai mult decât atât, aceste primării mediatizează intens facilitățile pentru un cerc larg de investitori (exemplu: www.clujbusiness.ro )

         Previziuni sumbre pe plan mondial: nici pe plan european sau internațional nu se mai poate vorbi de o creștere spectaculoasă. Asia a devenit un furnizor industrial de încredere, mai atractiv decât Europa de Est, iar din acest motiv sunt din ce în ce mai puțini investitori care să se extindă în zona noastră.  

         Astfel, există pericolul ca celelalte orașe sau țări să atragă investitorii, în consecință: este necesară o abordare proactivă din partea Consiliului Local și a Primăriei Satu Mare pentru facilitarea investitorilor.


1. Temei Legal:
Prezentul proiect de hotărâre a fost întocmit conform reglementărilor prevăzute de:

         Legea 571/2003 privind Codul Fiscal Art. 286, Aliniat 6

         OUG Nr. 117/2006 privind procedura națională in domeniul ajutorului de stat


2. Puncte-cheie a proiectului de facilitare

Conform propunerii consilierilor UDMR, prin această schemă de ajutor de stat minimis
se propune aplicare unei reduceri de impozite şi taxe pe clădiri și terenuri pentru investiții noi şi crearea locurilor de muncă noi. În proiectul de hotărâre sunt stipulate și detaliate condițiile principale de acordare a facilităților, din care evidențiem următoarele:

Categorizare: investițiile sunt diferențiate pe baza valorii financiare fără TVA și după numărul locurilor de muncă create, schema fiind aplicată în felul următor:

         Investiții între 150.000-500.000 de euro care creează cel puțin 10 locuri de muncă noi beneficiază de reducere de 25%

         Investiții între 500.001-1.000.000 de  euro care creează cel puțin 20 de locuri de muncă noi beneficiază de reducere de 30%

         Investiții între 1.000.001-5.000.000 de  euro care creează cel puțin 50 de locuri de muncă noi beneficiază de reducere de 50%

         Investiții peste 5.000.000 de  euro care creează cel puțin 100 de locuri de muncă noi beneficiază de reducere de 75%

Valabilitate: această facilitate acordată investitorului este valabilă pentru 3 ani calendaristici, se acordă din momentul recepției finale a investiției.

Valori maxime: conform schemei de facilitare, valoare ajutorului acordat unui investitor nu poate depăși suma de 200.000 de euro.

Sumă disponibilă: se propune o sumă totală de 1.500.000 de euro ce se poate acorda de către administrația locală, pentru o perioadă de 6 ani. De ce nu mai mult? Orice program de reducere sau de facilitare “încarcă” bugetul municipiului Satu Mare, deoarece crează un deficit pe partea de venituri, insă echilibrează acest deficit prin beneficiile aduse pe alte paliere.


Ei bine, și atunci din 2014 vor veni investitorii?

Nu. Prezentul proiect de hotărâre creează o posibilitate realistă, întemeiată și aplicabilă pentru atingerea scopurilor mai sus menționate. Insă nu va putea aduce efectul dorit fără o activitate de informare și de atragere a investitorilor. Considerăm necesară înființarea unei comisii de lucru, formate din consilieri locali și membri executivului, comisie care să implementeze două strategii: informarea societăților comerciale locale despre aceste facilități și o strategie pentru atragerea investitorilor străini.

3. Beneficii aduse pentru Municipiul Satu Mare

Acest proiect de hotărâre va aduce beneficii clare pentru Municipiul Satu Mare, unele beneficii fiind măsurabile, altele indirecte:

         Este important de menționat că acordarea facilităților nu încarcă suplimentar bugetul municipiului, deoarece este reducere parțială, nu se acordă reduceri de 100%

         Există un echilibru bugetar între reducerile acordate și veniturile preconizate în perioada acordării.

         Prin crearea locurilor noi de muncă, impozitul pe venit se reîntoarce în bugetul Municipiului. Un exemplu elocvent este Baia Mare, unde prezența investițiilor se resimte puternic în buget: cotele şi sumele defalcate din impozitul de venit in Baia Mare sunt cu 20% mai mari decât în Municipiul Satu Mare.

         Beneficii indirecte: efectul “spin-off” în economia locală: prezența unui investitor revitalizează piața de servicii și implicit mediul de afaceri, pe perioada construcției și mai accentuat după lansarea producției, de exemplu: la o fabrică nouă cu 100 de angajați prestează încă 10 furnizori locali de servicii in diferite domenii: transport, catering, pază, întreținere parc auto, servicii hoteliere etc.

Stadiul proiectului de hotărâre: s-a depus în data de 10.12.2013  la registratura Consiliului Local. Pe baza referatelor de specialitate, iniţiatorul consideră a fi de interes public proiectul de hotărâre, astfel se va supune dezbaterii publice  şi se va solicita punctul de vedere al Consiliului Concurentei. Probabil în cursul lunii februarie se va afla pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local. 

1043 vizite
Distribuie pe