Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Producătorii de pălincă ar putea scăpa de accize
Florin Răchitan  - Vineri, 29 August 2014

Prefectul Eugeniu Avram a anunţat vineri într-o conferinţă de presă că a transmis oficial Guvernului o serie de propuneri de modificare a Legii Codului Fiscal 571/2003 cu privire la producerea alcoolului din fructe, asupra cărora s-a înţeles cu reprezentanţii producătorilor de pălincă din judeţul Satu Mare.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că aceste modificări ar urma să fie doar provizorii, până la rediscutarea cu Comisia Europeană a prevederilor din acest domeniu, în cursul anului viitor, însă ele sunt necesare pentru a-i ajuta pe producătorii locali de palincă să fie scutiţi de plata accizelor măcar în această toamnă, când recolta de prune de arată a fi deosebit de bogată.

În acest sens, prefectul propune scutirea de la plata accizei a 200 de litri de pălincă pentru fiecare familie pentru consum propriu şi diminuarea de 10 ori a accizei plătită de distileriile mici.

Redăm în continuare prevederile actuale și propunerile de modificare a codului fiscal în ceea ce priveşte accizarea alcoolului produs din fructe în gospodăriile populaţiei: 

PREVEDERILE LEGISLATIVE ACTUALE

PROPUNEREA DE MODIFICARE A LEGII

ART. 206^14 Alcool etilic

 

 

(2) Ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală/an, cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, se accizează prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, cu condiţia să nu fie vândute, potrivit prevederilor din normele metodologice.

(2) Tuica, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars şi tescovina destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 100 de litri de produs  pentru fiecare gospodărie individuală pe an cu concentraţie alcoolică de 100% în volum, se exceptează de la plata accizelor, cantitatea reprezentând 200 litri de distilat din fructe la 50 grade.

(3) Pentru alcoolul etilic produs în micile distilerii, a căror producţie nu depăşeşte 10 hectolitri alcool pur/an, se aplică accize specifice reduse.

(3) Pentru alcoolul etilic produs de micile distilerii a căror producţie este mai mare de 100 l în volum alcoolic de 100%, respectiv 200 l la 50 grade volum alcoolic depăşind consumul propriu va plăti o acciză de 10 ori mai mică faţă de acciza standard.

 

(4) Beneficiază de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic şi economic de orice altă distilerie, nu funcţionează sub licenţa de produs a unei alte distilerii şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de normele metodologice.

(4) Cazanele care produc tuică, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars şi tescovina din gospodăriile proprii săteşti şi comunale legal constituite nu vor constitui antrepozite fiscale atât timp cât nu desfăşoară o activitate de producţie, economică sau de comerţ ci doar prestări servicii pentru populaţie.

 

 

 

1485 vizite
Distribuie pe