Locale Altele
Sambata, 26 Septembrie 2020
Sam, 26 Sept 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Aproape 2.500 de fermieri sătmăreni şi-au pierdut cota de lapte
Leontina Volosciuc  - Miercuri, 22 Aprilie 2009

Aproape 2.500 de crescători de vaci din judeţul Satu Mare, cei mai mulţi având unul sau două  animale, au fost sancţionaţi cu retragerea cotei de lapte pentru vânzarea directă, întrucât nu au depus declaraţia anuală privind cantităţile comercializate pentru anul de cotă.

Cantitatea rezultată din sancţionarea producătorilor este de 5,6 milioane kilograme de lapte. “Retragerea cotelor nu înseamnă că respectiva cantitate de lapte se pierde. Ea este alocată la rezerva naţională şi poate fi întrebuinţată de exemplu pentru fermierii care investesc în noi ferme” - a declarat preşedintele Agenţiei pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, Ioan Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Producătorii de lapte care vând direct pe piaţă, precum şi cei care livrează către procesatori, trebuiau să depună până la jumătatea lunii mai a anului trecut declaraţiile anuale privind cantităţile comercializate în primul an de cotă (anul de cotă începe la 1 aprilie şi se încheie la 31 martie anul următor).

În judeţul Satu Mare, la ora actuală sunt 9.114 producători de lapte. Pentru a nu pierde cota de lapte sau chiar dreptul de a comercializa, aceştia trebuie să îşi depună declaraţiile până la data de 14 mai. Cererile pentru cota de lapte pentru anul 2009-2010 se depun până la data de 30 aprilie.
Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. De asemenea, cumpărătorii trebuie să depună, la centrele judeţene
APIA, declaraţia anuală privind cantitatea de lapte livrată în anul de cotă 2008/2009, termenul limită fiind tot 14 mai 2009.

Tags: cota  lapte  pierdere  
1549 vizite
Distribuie pe