Locale Altele
Marti, 30 Noiembrie 2021
Marti, 30 Nov 2021
Un sfert de secol de sprijin pentru economia locală din partea Sathmarer Stiftung
Florin Răchitan  - Vineri, 30 Septembrie 2016

Nu mai puțin de 610 firme sătmărene au beneficiat de credite fără dobândă în valoare totală de peste 7,7 milioane de euro din partea Fundației Sătmărene pentru Cooperare Internațională (Sathmarer Stiftung) în cei 25 de ani de când această organizație îi ajută pe micii întreprinzători locali.

Reprezentanții fundațiilor partenere din Germania, Cehia, Slovacia și Polonia, precum și cei ai autorităților locale au sărbătorit împreună vineri, la Casa Șvabilor din Satu Mare, aniversarea unui sfert de secol de existență a organizației care a avut un rol hotărâtor în dezvoltarea economiei locale din județul Satu Mare, dar și din județele vecine.

În discursul său la ceas aniversar, directorul executiv al fundației, Iosif Holczli, a evocat începuturile și evoluția colaborării cu micile firme sătmărene de-a lungul anilor, mulțumind tuturor partenerilor pentru această perioadă prolifică și recompensându-i cu diplome de onoare pe doi dintre membrii fondatori ai fundației: Johann Forstenheizler și Stefan Kaiser.

Înființată la scurt timp după schimbarea regimului comunist, din inițiativa Ministerului Federal de Interne al Germaniei prin intermediul fundației-mamă Baden Wurttemberg International din Stuttgart, cu scopul de a-i sprijini pe agricultorii și micii meșteșugari care beneficiau de avantajele liberei inițiative, dar de cele mai multe ori le lipseau utilajele sau capitalul de pornire pentru orice afacere, Sathmarer Stiftung acordă credite fără dobândă din care beneficiarii trebuiau să ramburseze inițial doar 35% din valoarea creditului, procentul crescând treptat de-a lungul anilor, pe măsură ce economia locală se stabiliza, iar beneficiarii de azi rambursează 100% din valoarea creditelor, dar tot fără dobândă.

În general, este vorba despre sume de maxim câteva zeci de mii de euro, din care beneficiarii își achiziționează utilaje necesare pentru demararea unor mici afaceri în agricultură, meșteșuguri sau servicii. O particularitate a programului este sistemul de finanțare tip Marshall, adică banii rambursați de beneficiari se reîntorc în sistem pentru a asigura finanțarea unor credite noi pentru alți beneficiari.

Așa cum a accentuat Iosif Holczli în discursul său, beneficiarii acestor credite au fost de la bun început cetățeni de diferite etnii, nu doar cei care aparțin de comunitatea germană din județele Satu Mare, Bihor, Sălaj și Maramureș.

În același timp, fundația asigură consultanță gratuită, cu ajutorul unor specialiști aduși din Germania, pentru întreprinzătorii care solicită acest lucru, sprijină Camera Meșteșugarilor prin organizarea unor cursuri de instruire și are un rol activ și în domeniul social: finanțează reabilitarea unor sedii locale ale Forumului Democrat German, circulația microbuselor de transport școlar din localitățile respective, organizarea unor evenimente festive pentru foștii deportați în Uniunea Sovietică, dar și ajutor financiar de câte 150 euro/lună pentru 15 vârstnici cazați la căminele de bătrâni.

După un sfert de secol de povești de succes, tinerii întreprinzători sătmăreni apelează în continuare în număr mare la serviciile oferite de Sathmarer Stiftung cu seriozitatea specific germană. Unul dintre aceștia, Dorin Bartok din Beltiug, a povestit cum băncile nici nu au vrut să stea de vorbă cu el când umbla să obțină un credit pentru a începe o afacere în agricultură după ce s-a întors acasă de la studiile din Cluj.

A avut noroc cu un credit fără dobândă obținut de la Sathmarer Stiftung, iar acum, cu tractoarele și celelalte utilaje cumpărate din banii respectivi, lucrează pe 240 de hectare și mai are de gând să-și extindă activitatea, tot cu ajutorul fundației. El este doar unul dintre sutele de sătmăreni care au încheiat nu mai puțin de 1.100 contracte de credite în cei 25 de ani de existență ai Sathmarer Stiftung, contribuind substanțial la dezvoltarea economiei județului. 

Tags: sathmarer  stiftung  aniversare  
1187 vizite
Distribuie pe