Locale Altele
Miercuri, 12 August 2020
Mie, 12 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Pas înainte în realizarea parcului industrial de la Acâş
SMV  - Vineri, 8 Mai 2009

După cum s-a stabilit la finalul întâlnirii din 28 aprilie consacrată proiectului parcului industrial din comuna Acâş, prefectul Radu Giurca s-a deplasat vineri în zona în care se preconizează realizarea acestui obiectiv pentru continuarea discuţiilor şi totodată analizarea la modul concret a problemelor care există şi identificarea soluţiilor eficiente, astfel încât parcul să înceapă să funcţioneze cât mai curând.

 

La întâlnire au mai participat directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Sorin Radu, inginerul şef de la Electrica SA Satu Mare, Gheorghe Coicea, primarii comunelor Acâş şi Supur, Nicoale Gereb şi Vasile Şteţ, viceprimarii şi consilieri din cele două comune.

 

Înainte de începerea discuţiilor, prefectului i-a fost prezentată prima unitate de producţie care funcţionează în viitorul parc industrial şi anume cea pentru confecţii şi structuri metalice, investiţie aparţinând unei firme belgiene.

 

Datele despre proiectul parcului industrial, ce se va întinde pe aproximativ 20 de hectare, au fost prezentate de căte Nagy Attila, patronul firmei Panatek din Satu Mare, care împreună cu o firmă belgiană cu tradiţie de peste 100 de ani în antreprenoriat, va prelua proiectul a cărui valoare totală este estimată la 100 milioane euro, până acum fiind realizate investiţii de aproximativ 6,5 milioane euro.

 

Decizia realizării acestui parc a fost luată în urmă cu doi ani pe baza unui studiu de impact şi care a determinat şi alegerea amplasamentului. Cea mai mare problemă în calea proiectului parcului industrial de la Acâş, unde şi-au manifestat intenţia de a realiza hale de producţie mai multe firme de renume internaţional, o reprezintă asigurarea utilităţilor, respectiv alimentarea cu energie electrică, gaze naturale, apă şi canalizare.

 

Prefectul Radu Giurca a ţinut să precizeze că va susţine acest proiect, dar şi altele care vizează dezvoltarea economică a judeţului, interesul fiind acela de a oferi noi locuri de muncă şi totodată ca bugetele localităţilor să crească prin sumele pe care firmele le vor plăti prin taxe şi impozite locale.

 

Un prim pas pentru sprijinirea proiectului viitorului parc industrial a fost făcut prin hotărârea adoptată recent de Consiliile locale din Acâş şi Supur pentru înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru accesarea de fonduri europene, inclusiv pentru asigurarea accesului la utilităţi la „poarta” parcului.

Acest demers se apropie de final, în sensul elaborării tuturor documentelor necesare avizării şi înregistrării oficiale. Următorul pas îl va constitui depunerea unui proiect de finanţare pentru accesarea fondurilor necesare lucrărilor de infrastructură pentru cele două comune.

Potrivit directorului APDRP, ADI-ul înfiinţat de comunele Acâş şi Supur va putea depune cerere de finanţare pentru un asemenea proiect integrat, suma maximă fiind de 6 milioane euro, care va trebui să vizeze lucrările pentru introducerea utilităţilor în cele două comune şi totodată va asigura accesul la aceste utilităţi şi pentru viitorul parc industrial.

Tags: prefect  vizita  acas  parc industrial  
3281 vizite
Distribuie pe