Locale Altele
Marti, 19 Iunie 2018
Marti, 19 Iun 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Fonduri europene obținute mai ușor de cultivatorii de goji, datorită unei legi susținute de deputatul sătmărean Ioana Bran
Florin Răchitan  - Miercuri, 20 Decembrie 2017

Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege pentru completarea anexei nr.1 la Legea Pomiculturii, prin care se introduce specia goji (Lycium barbarum) in categoria pomilor si arbustilor fructiferi considerati prioritari.

Astfel, cultivatorii de goji vor putea accesa mai ușor fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, pentru a-și dezvolta culturile.

Unul dintre susținătorii acestei legi a fost deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, care în cursul lunii mai a fost împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o vizită de lucru la cea mai mare plantație de goji din România, înființată în satul Ciuperceni.

"Datorită interesului deosebit manifestat în ultima vreme de către consumatorii români faţă de fructele de goji, arbust fructifer, dar şi de produsele derivate din acestea, a fost creat un soi nou, respectiv ERMA, prin implicarea pomicultorilor din judeţul Satu Mare şi a Staţiunii de cercetare şi producţie pomicolă din Cluj. (...) Pentru sprijinirea cultivatorilor de goji, o bună oportunitate o reprezintă accesarea de fonduri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020. Se impune introducerea speciei goji (Lycium barbarum) în anexa nr. 1 la Legea pomiculturii, cu modificările şi completările ulterioare" - se arată în expunerea de motive a propunerii iniţiate de mai mulţi deputaţi PSD și susținută de sătmăreanca Ioana Bran.

Fructele goji sunt cunoscute pentru aportul lor adus activitatii biologice si a efectelor benefice asupra starii de sanatate. Lycium barbarum are proprietati antioxidante, anti—imbatranire, anti-diabetice, anticarcinogenice, neuroprotectoare si stimulatoare a sistemlui imunitar, prevenind si hepatita, tromboza, ateroscleroza, bolile de inima.

Fructele goji au o valoare nutritiva semnificativa si sunt o excelenta sursa de macronutrienti, incluzand carbohidrati (46%), proteine (13%), grasimi (1.5%) si fibre (16%). De asemenea contin micronutrienti precum vitamine si minerale. Fiecare 100 g de fructe contine pana la 60 mg calciu, 5,4 mg fier, 434 mg potasiu, 1,48 ml zinc si 48 mg vitamina C. Aceste fructe mai contin riboflavine, tiamine, alcaloizi, acid nicotinic si minerale (Cu, Mg, Mn si Se).

În acest moment România are cea mai mare suprafață plantată cu goji din Europa, iar județul Satu Mare are cea mai mare suprafață plantată din România. În baza legii adoptate marți, Ministerul Agriculturii urmează să facă zonarea culturilor de goji, după care producătorii vor avea cale liberă pentru accesarea fondurilor europene prin PNDR.

”După vizita ministrului Agriculturii din luna mai, am mai avut recent o a doua întâlnire cu producătorii de goji din județul Satu Mare, iar cu această ocazie toți cei prezenți au apreciat că promisiunile făcute atunci de domnul ministru prind contur nesperat de repede, proiectul de lege trecând de votul Senatului, iar acum am dat vot pozitiv și în Camera Deputaților. Mulțumesc producătorilor din Județul Satu Mare pentru informațiile furnizate despre cultura de goji și le doresc mult succes în continuare!” – a declarat Ioana Bran.

Tags: goji  fonduri  europene  lege  ioana bran  
1758 vizite
Distribuie pe

Începe să se facă ordine în sistemul subvențiilor agricole din județul Satu Mare
Miercuri, 16 Mai 2018
Conducerea Agenției de plăți și Intervenții în Agricultură din Satu Mare...   continuare

Expoziția Fabricat în Satu Mare și-a deschis porțile
Vineri, 11 Mai 2018
O nouă ediție a expoziției ”Fabricat în Satu Mare” a început vineri la Piața Rex din Micro 17, unde aproape 50 de firme sătmărene așteaptă vizitatorii la standurile lor pe tot parcursul week-end-ului.   continuare

Vineri începe Expo Fabricat în Satu Mare, la Piața Rex
Miercuri, 9 Mai 2018
Principalii organizatori, Iuliu Cadar din partea Asociaţiei Economice Româno-Germane şi Tiberiu Markos din partea Camerei Meşteşugarilor, precum şi purtătoarea de cuvânt Alexandra Catargiu...   continuare

Ziua Porților Deschise la Polipol Mobila din Foieni
Joi, 3 Mai 2018
Polipol Mobila din Foieni iti ofera mai mult decat un loc de munca si pentru a te convinge te asteptam cu Portile Deschise. In cadrul evenimentului organizat in data de 5 mai poti participa la numeroase activitati pregatite si, pe langa experienta traita, te poti intoarce acasa si cu premii pe masura. Transportul este asigurat, rutele, precum si programul pot fi consultate pe pagina companiei.   continuare

De Ziua Tineretului, Polipol Foieni lansează o amplă dezbatere publică despre cum pot fi păstrați tinerii acasă
Miercuri, 2 Mai 2018
Firma Polipol Mobila SRL din Foieni este interesată și implicată activ în dezvoltarea economică, evoluția demografică și construirea viitorului tinerilor în zona Carei a județului Satu Mare.   continuare