Locale Altele
Miercuri, 19 Ianuarie 2022
Mie, 19 Ian 2022
Începe să se facă ordine în sistemul subvențiilor agricole din județul Satu Mare
Florin Răchitan  - Miercuri, 16 Mai 2018

Conducerea Agenției de plăți și Intervenții în Agricultură din Satu Mare, în frunte cu directorul executiv Virgil Dragoș, a prezentat miercuri bilanțul campaniei din acest an a depunerilor de cereri unice de plată pentru suprafețele agricole exploatate în județ.

Potrivit datelor prezentate, au fost depuse 18.560 cereri, aferente unei suprafaţe totale de 228.269 hectare, iar pentru suprafețele mai mari de 50 hectare de teren agricol s-au depus un număr de 609 cereri, totalizând o suprafață totală de cca. 130.000 ha.

Se constată, de la an la an, o uşoară regresie a numărului de cereri, invers proporţional cu suprafaţa declarată, concluzia fiind că din ce în ce mai mulți fermieri preferă să-și comaseze terenurile și să se asocieze pentru a le lucra împreună, ceea ce constituie, în mod evident, un semnal pozitiv în ceea ce privește eficientizarea producției.

Responsabilii cu distribuirea subvențiilor agricole au precizat că, după ce au muncit mult peste program în ultimele săptămâni pentru a înregistra toate cererile fermierilor, până la sfârșitul acestei săptămâni funcționarii APIA vor avea câteva zile libere, însă de luni încolo, până la sfârșitul lunii mai, vor sta la dispoziția fermierilor pentru a opera eventualele modificări pe care doresc să le facă în cererile depuse până acum.

Subvențiile sunt acordate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Se preconizează ca primele plăți să se facă în cursul lunii octombrie, iar până la sfârșitul anului toți fermierii își vor primi toate sumele solicitate și aprobate.

Tags: subventii  agricole  apia  
1333 vizite
Distribuie pe