Locale Altele
Joi, 30 Mai 2024
Joi, 30 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sătmăreanul care s-a întors din Noua Zeelandă pentru a-și face fermă de vaci acasă, la Borlești
Agrointeligența  - Marti, 14 Noiembrie 2023

Ștefan Rubin Mihalca a fost toată viața legat de animale. Chiar și când a decis să plece în Noua Zeelandă, în anii 2000, a mers pentru a lucra la o fermă. Decizia avea să îi schimbe complet modul în care vede și face zootehnie, după cum declară în articolul publicat de Agrointeligența.

Întors în România, în satul Borlești, comuna Pomi din județul Satu Mare, fermierul a investit alături de fratele său într-o fermă de vaci în care aplică și ce a învățat în străinătate. În prezent, Rubin Mihalca crește 180 de capete de vaci, dintre care 80 de vaci la muls și restul tineret, inclusiv pentru îngrășare. Pe lângă ferma de bovine, ferma are în exploatare și 420 de hectare de teren.

Fermierul Ștefan Rubin Mihalca are rădăcinile în agricultură și, deși copilăria a trăit-o la oraș, mereu s-a visat fermier. Dorința de a face agricultură l-a făcut să urmeze liceul agricol din Seini pe care l-a absolvit în 1986, ca apoi să urmeze facultatea de medicină veterinară.

La începutul anilor 2000 a plecat cu familia în Noua Zeelandă, iar ceea ce l-a impresionat în fermele de vaci de acolo a fost eficiența acestora.

Dorul de casă a făcut ca familia Mihalca să se întoarcă în România. Prima a revenit soția, iar apoi și Ștefan Mihalca a făcut pasul decisiv. Cu banii strânși printre străini a pornit de la zero, investind alături de fratele său în terenurile din Borlești, unde au înființat ferma de familie.

Experiența începutului sălbatic în agricultura europeană l-au călit pe Rubin Mihalca. Câțiva ani mai târziu a reușit ca împreună cu alți fermieri din județul Satu Mare să se asocieze și să formeze Cooperativa Samus Lact, formă asociativă ce anul acesta a împlinit 10 ani de la înființare.

Cu o experiență de 37 de ani de muncă în agricultură, în zootehnie, în prezent fermierul Ștefan Mihalcă simte că acasă și-a găsit liniștea. Este alături și muncește împreună cu ai lui, cu familia care i-a fost sprijin chiar și când era la peste 17.000 de kilometri distanță. Mai mult, și-a găsit locul într-o comunitate de fermieri pe care îi unește dorința de a construi împreună pentru un viitor mai bun.
2601 vizite
Distribuie pe