Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sătmărenii pot primi subvenţii pentru "Casa Verde"
Sergiu Lenghel  - Marti, 22 Iunie 2010

"Casa verde" aproape de start! Sătmărenii interesaţi să îşi monteze panouri solare şi să folosească energie neconvenţională vor beneficia de subvenţii fixe de la stat.

Directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, Elisabeta Bekessy, a anunţat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că Satu Mare va primi o sumă destinată acestui program din partea Ministerului Mediului, în funcţie de numărul de locuitori.

Pentru instalarea panourilor solare subvenţia este de 6.000 lei, iar pentru amplasarea centralelor pe bază de pompe de căldură subvenţia ajunge la 8.000 lei. De asemenea, pentru instalaţiile de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole sau forestiere, subvenţia este de 6.000 lei.

În cazul în care se intenţionează accesarea unor bani pentru două tipuri de instalaţii, cuantumul finanţării solicitate nu poate depăşi valoarea cea mai mare acordată unui tip de proiect din cele două cumulate în cadrul programului.

Sătmărenii care vor să beneficieze de aceste subvenţii prin programul "Casa Verde" trebuie să depună o cerere, însoţită de o copie după cartea de identitate şi după actul de proprietate şi să aibă un cont în care să fie viraţi banii. Toate aceste acte, împreună cu o adeverinţă fiscală care să ateste că viitorul beneficiar nu are datorii la stat, trebuie depuse la sediul APM Satu Mare de pe strada Mircea cel Bătrân, în spatele sediului Electrica.

Proprietarul trebuie să depună personal dosarul, acesta urmând să caute şi o firmă acreditată care montează centrale termice ecologice şi apoi să încheie contractul prin Programul "Casa Verde". La final, proprietarul trebuie să plătească lucrarea, iar după ce o recepţionează, se va prezenta din nou la APM cu factura de instalaţie. După ce se confirmă autenticitatea documentului, va primi subvenţia aferentă sistemului de încălzire ales, iar dosarul de decontare va trebui depus nu mai târziu de data de 31 octombrie a fiecărui an.

Ghidul solicitantului pentru programul "Casa Verde" se poate descărca de aici.

Programul este adresat doar persoanelor fizice, fiind alocată suma de 110 milioane lei pentru toată ţara, bani care vor fi repartizaţi pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori. Deşi nu s-a demarat încă programul, decizia urmând să fie anunţată pe pagina de internet a Administraţiei Fondului pentru Mediu cu cel puţin zece zile înainte de data deschiderii sesiunii de finanţare, directorul APM afirmă că deja s-au arătat interesaţi mulţi sătmăreni, instituţia pe care o reprezintă acordând şi consiliere în fiecare zi de lucru.

Dacă dosarul va primi undă verde de la Satu Mare, următorul pas va fi ca cei de la Fondul pentru Mediu să-l aprobe. Contractul de finanţare nerambursabilă intră în vigoare la data semnării acestuia de către părţile contractante şi este valabil până la data de 15 decembrie a fiecărui an. Este important de ştiut că beneficiarul este obligat să menţină investiţia realizată în cadrul Programului "Casa Verde" pentru o perioadă de cel puţin un an după finalizarea sa.

5761 vizite
Distribuie pe