Locale Altele
Vineri, 5 Iunie 2020
Vin, 5 Iun 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Joburi pentru deţinuţi
Sergiu Lenghel  - Vineri, 25 Iunie 2010

Oferte de muncă pentru deţinuţii sătmăreni! Organizată în premieră la Penitenciarul Satu Mare, bursa locurilor de muncă pentru persoanele private de libertate a avut loc vineri în sala de sport a unităţii.
 

Din cei peste 70 de deţinuţi care mai au două luni până să ajungă în comisia de liberare condiţionată, au fost selectaţi 36 de bărbaţi din judeţul Satu Mare, restul fiind originari din Sălaj şi Bihor.

Majoritatea participanţilor au absolvit cursuri de calificare în meserii de tâmplărie, lucrători în structuri pentru construcţii ori s-au înscris la cursurile de legumicultor. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare a reuşit să contacteze trei societăţi comerciale, în timp ce alte două firme au fost aduse pentru bursa locurilor de muncă de către Penitenciar.

Meseriile cele mai căutate au fost cele de zidar sau tâmplar, unii deţinuţi muncind înainte de a fi închişi în domeniile respective. Reprezentantul societăţii Viitorul SRL a căutat doi oameni pentru meseria de zidar, iar Alexandru Olar, patronul SC Bowlyg SB Function, a avut cea mai mare ofertă: trei muncitori necalificaţi şi zece persoane pentru munca de confecţioner asamblor articole din textile. De asemenea, reprezentantul SC Tacomara s-a arătat dispus să angajeze o persoană în domeniul confecţiilor tricotaje, iar firmele Garmoni şi Nord Simex au căutat muncitori în tâmplărie.

Unul dintre deţinuţii care peste o săptămână va simţi gustul libertăţii este şi Csaszar Attila, un sătmărean în vârstă de 30 de ani, condamnat pentru furt calificat. După o discuţie cu reprezentantul societăţii Viitorul SRL, acesta este în cărţi pentru un job, imediat după ce va ieşi din închisoare. "Aş vrea să mă angajez ca zidar pentru că am diplomă în această meserie. Am terminat la IPA şi am lucrat şi prin Germania, aşa că mă pricep la asta" - a spus tânărul care se află în Penitenciar de un an şi o lună.

Ioan Varga este un deţinut care şi-a scris în CV că este pasionat de vioară. Bărbatul închis pentru conducere fără permis şi alte infracţiuni la regimul circulaţiei spune că şi-a adus cu el şi vioara la care mai cântă uneri în celulă. Originar din Corod, la cei 32 de ani ai săi, Ioan Varga are cinci copii şi un loc de muncă i-ar pica numai bine la eliberare, adică peste doar câteva săptămâni. Norocul lui e că a mai lucrat înainte la firma Nord Simex, care s-a arătat interesată să-l angajeze ca tâmplar.

Un tânăr de 23 de ani din Carei, închis pentru mai multe furturi din locuinţe, a discutat cu patronul firmei Bowlyg SB Function pentru un job. "Am lucrat la fabrica MobiCrasna ca şi lăcătuş. În august voi ieşi din închisoare şi mi-ar prinde bine un loc de muncă. Voi face naveta, nu contează, doar să primesc ceva salariu. Nu mai vreau să fac alte prostii" - mărturiseşte tânărul, care provine dintr-o familie săracă cu 15 copii.

3490 vizite
Distribuie pe