Locale Altele
Sambata, 4 Iulie 2020
Sam, 4 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Paradox: statul ia mai mulţi bani, dar e criză
Sergiu Lenghel, Florin Răchitan  - Vineri, 9 Iulie 2010

În cadrul unei conferinţe de presă, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Dan Maier, a prezentat nişte cifre interesante cu privire la sumele încasate la bugetul de stat din partea firmelor sătmărene.

 

Astfel, am aflat că, per ansamblu, statul a „stors” mai mulţi bani de la societăţile sătmărene, în comparaţie cu prima jumătate a anului trecut. Totuşi, statul nu are bani să plătească pensiile şi salariile bugetarilor.

De ce oare? La această întrebare, directorul Dan Maier s-a mulţumit să răspundă doar că „aceasta este o temă de analiză şi reflecţie pentru noi”.

 

Dacă ne luăm după datele statistice brute prezentate la conferinţa de presă, încasările la bugetul de stat în judeţul Satu Mare au scăzut cu 3,39% în primul semestru al anului 2010 în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Dacă în primul semestru din anul 2009 s-au încasat peste 449 milioane RON, în aceeaşi perioadă a acestui an contribuabilii au plătit cu puţin peste 434 milioane RON. Şeful DGFP explică această diferenţă prin faptul că un număr de opt mari contribuabili din judeţ nu mai virează taxe, din acest an, către Finanţele din Satu Mare, fiind incluşi pe lista Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, adică îşi plătesc taxele direct la Bucureşti. Noa, aici e partea esenţială!

 

Este vorba despre societăţile: Sam Mills, Quelle, Contitech Fluid Automotive România Carei, Anvis, Ardealul Trading Carei, Ave Impex, Agrotex şi Ardeleana Home Textiles. "De la aceste societăţi am încasat anul trecut, în primul semestru, peste 31 milioane RON. În acest an nu îi mai regăsim pe listele noastre. Aveam o creştere de 3,56% la buget pe primele şase luni în 2010 dacă cei opt contribuabili ne achitau nouă taxele, în continuare" - afirmă Dan Maier. Adică cele opt firme mari din Satu Mare îşi plătesc impozitele direct în capitală, iar dacă sumele plătite de ele se adună cu cele plătite de restul firmelor sătmărene, se constată că banii viraţi la bugetul de stat din judeţul Satu Mare sunt mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Aceeaşi tendinţă se arată şi la încasările pe luna iunie. Dacă anul trecut firmele sătmărene au virat la bugetul de stat doar cu puţin mai mult de 67 milioane RON, în luna iunie a acestui an au virat peste 70 milioane RON, adică mai mult cu 4,55%. Şi totuşi, e criză. Poate ar trebui să ne interesăm şi în legătură cu gradul de încasare a impozitelor în judeţe ca Vaslui sau Gorj, ca să stabilim, odată pentru totdeauna, cine pe cine întreţine în ţara asta. Şi unde se duc banii suplimentari produşi în acest an de patronii fraieri din Satu Mare.

 

Introducerea impozitului minim a făcut ca mii de firme să ceară suspendarea activităţii. Astfel, dacă anul trecut în această situaţie se regăseau 1.906 firme, în 2010 numărul acestora a crescut cu 79,28%, adică s-a ajuns la 3.417 firme închise.

 

"Impozitul minim viza şi societăţile înfiinţate, dar care nu desfăşurau nici un fel de activitate. Majoritatea lor au fost cele care au cerut suspendarea activităţii pe o perioadă de trei ani. Declaraţiile anuale trebuiau totuşi depuse, dar aveau cifra de afaceri zero" - precizează şeful DGFP.

 

Gestionarea bugetului de stat se face în judeţ cu deficit de personal. O parte dintre angajaţii DGFP au ieşit la pensie, dar au existat şi persoane care au cerut încetarea raportului de muncă pentru că au avut oferte mai bune la alte joburi. Aşa se face că dacă în 2009 au fost ocupate 500 de posturi, anul acesta numărul angajaţilor este de doar 478, scăzând cu un procent de 4,4% din numărul total.

 

Numai în acest an, în judeţul Satu Mare au trecut în insolvenţă 631 de firme cu datorii de peste 100 milioane RON la bugetul de stat, astfel că numărul lor cumulat a ajuns la 1.756, cu 407 milioane RON datorii. În primele şase luni ale acestui an au fost depuse 47 de sesizări penale, cu 26 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Directorul DGFP a ţinut să vorbească şi despre unele noutăţi legislative în domeniul finanţelor. Una dintre ele se referă la faptul că primăriile care au restanţe la bănci sau datorii mari pot debloca situaţia printr-un împrumut care se acordă din veniturile obţinute din privatizare.

Statul pune la dispoziţia unităţilor administrativ-teritoriale circa 1,5 miliarde RON, termenul de rambursare fiind de maxim cinci ani, iar dobânda anuală este de 6,25%.

 

Dan Maier a mai menţionat că agenţii economici trebuie să depună raportările contabile semestriale la DGFP, camera 320, cu excepţia contribuabililor mijlocii, care le vor depune la camera 303. Termenul de depunere a raportărilor contabile la 30 iunie 2010 este pe data de 13 august.

 

Şeful DGFP a mai anunţat că în cel mult două săptămâni se vor trimite ajutoare către sinistraţii din Moldova, donaţii din partea angajaţilor săi. Aceştia au reuşit să adune din salarii aproximativ 300 milioane lei vechi, bani din care se vor cumpăra alimente direct de la producător sau se vor depune într-un cont bancar destinat sinistraţilor. De asemenea, alte bunuri în valoare de peste 230 milioane lei vechi, constând în confecţii textile şi încălţăminte, vor ajunge în judeţele afectate de inundaţii.

1808 vizite
Distribuie pe