Locale Altele
Duminica, 2 Octombrie 2022
Dum, 2 Oct 2022
Cinci canadieni faimosi care au origini romanesti
SM Online  - Luni, 9 Mai 2016

Canada s-a dovedit pentru multi dintre romanii care au emigrat inainte sau dupa anul 1989 una dintre cele mai primitoare tari, oferindu-le multora dintre acestia o a doua casa.

Fie ca s-au nascut acolo, fiind cetateni cu drepturi depline ai Canadei, fie ca au devenit cetateni prin emigrare, acesti oameni faimosi nu si-au uitat radacinile stramosesti si ori de cate ori au ocazia, fie viziteaza tara natala, fie isi amintesc cu mare placere despre aceasta.

Una dintre cele mai cunoscute manechine in intreaga lume, Irina Lazareanu este o canadianca de origine romana, care a reusit sa-l impresioneze pana si pe marele designer Karl Lagerfeld si reprezentant al casei de moda Chanel, devenid fotomodelul sau preferat. De asemenea, Irina Lazareanu a aparut si in prezentarile de mode ale Medei Samson, insa nu exclude nici participarea la defilarile de moda autohtone. Stabilita la Montreal, in Canada, vedeta a plecat din Romania atunci cand avea varsta de trei ani si jumatate, insa, atunci cand are ocazia se intoarce la bunici, in apropiere de Brasov, acolo unde ii place sa guste din mancarea romaneasca. In afara modellingului este pasionata de carti si de literatura, iar una dintre hobbyurile sale este colectionarea de chitare. Chiar daca voiajeaza foarte mult, intodeauna cel mai bine se simte acolo unde sunt parintii ei, adica in Canada. 

Cantareata Anca Pop este una dintre vedetele autohtone care si-au petrecut o mare parte a vietii in Canada, mai exact in Ontario. Plecata de la varsta de trei ani din localitatea romaneasca Moldova Noua in anul 1987, impreuna cu parintii sai care au emigrat in Canada, acolo unde deja se aflau bunicii paterni, Anca Pop s-a adaptat foarte bine noii vieti, reusind sa se foloseasca de talentul vocal inca de pe vremea scolii. Revenita pentru o perioada de timp in tara, cantareata se  decide sa se intoarca in Canada pentru a-si continua studiile acolo. Pasionata de muzica lui Goran Bregovic, Anca Pop chiar a avut oportunitatea de a canta in deschiderea unuia dintre concertele sustinute de catre artist in Romania.  Desi activeaza in mai multe tari, socotindu-se un globetrotter, Anca Pop considera Romania drept baza unde isi concepe melodiile, dar si locul de care s-a atasat din ce in ce mai mult, cu toate ca si Canada isi va avea locul ei special in inima artistei.

Viata lui Daniel Negreanu, jucatorul canadian de poker, cu origini romanesti, este legata aproape in intregime de Canada, locul in care s-a nascut. Nascut din parinti imigranti romani, detinatorul celor mai mari castiguri din poker, exemplifica cel mai bine, ceea ce inseamna tara aceasta pentru el. Plecati din Romania in anul 1967, parintii acestuia se stabilesc in Canada, in Toronto, acolo unde in anul 1974 se naste Daniel. Devenit unul dintre jucatorii de elita care activeaza in acest sport, “Kid Poker” reuseste sa isi aduca cu mare drag aminte despre vizitele realizate in Romania. Prima dintre acestea a avut loc atunci cand avea varsta de 10 ani, si, Daniel a reusit sa viziteze si cateva dintre locurile de legenda ale tarii noastre, asa cum este castelul Bran. Ultimele vizite au fost legate de turneele la care participa , jocuri cu bani , asa ca, mai degraba a dat declaratii televiziunilor si ziarelor, insa, in cadrul unui interviu si-a promis sa revina in Romania, insa, numai pentru a o vizita si a o cunoaste mai bine. 

Actrita Claudia Motea considera Canada cea de-a doua ei casa, iar experienta sa de viata este foarte bine ilustrata in piesa de teatru “Iubeste-ma...America!” acolo unde aceasta interpreteaza sapte personaje intr-o interactiune completa intre decorurile reale ale piesei si personajele filmate care sunt proiectate pe un ecran. Consacrarea profesionala a cunoscut-o in Canada, acolo unde a emigrat dupa ce a terminat Facultatea de Teatru si Film din Bucuresti. Ea isi creeaza propriile piese de teatru, multe dintre aceste fiidn premiate (asa cum este cazul piesei “Niciodata o alta fata ca mine”). Dorinta sa cea mai mare este sa poata evolua din nou pe o scena romaneasca, acolo unde nu a mai fost din anul 1997. Chiar daca ii datoreaza foarte mult Canadei, artista marturiseste ca Romania ocupa un loc la fel de important in inima sa, luand in calcul chiar faptul de a locui in ambele tari.

Celebritatile cu origini romanesti nu sunt doar in sfera muzicii, modellingului sau a pokerului, ci si in medicina. Profesorul-doctor Florin Amzica are origini romanesti, fiind canadian de origine romana, asa cum ii place sa se autodenumeasca, din respect pentru tara de adoptie, mai ales ca a cunoscut consacrarea profesionala in Canada; astazi, acesta este responsabilul-sef al laboratorului de neurofiziologie din cadrul Universitatii din Montreal, Canada, insa, in paralel isi exerseaza talentul muzica, cantand la vioara in cadrul Orchestrei Mondiale a Medicilor. De tara noastra il leaga cursurile de neurofiziologie pe care le preda medicilor care sunt interesati sa aprofundeze aceasta ramura a medicinei, dar si concertele pe care le-a sustinut alaturi de membrii Orchestrei prin diferite orase din Romania, in scopuri caritabile. Ca dovada a faptului ca isi respecta insa si tara natala, in fiecare an vine aici pentru a oferi celor dornici sa invete, cateva mostre din vasta sa activitate medicala.

Tags: personalitati  romani  canada  
4126 vizite
Distribuie pe


Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
Bianca Andreescu este noua stea a tenisului canadian. Tocmai a învins vedetele tenisului mondial.
Un avocat din Canada și-a deschis biroul într-o cafenea. Sau invers: a deschis o cafenea în cabinetul său.
Dictatura Politically Correct și #metoo: în Canada au interzis un șlagăr de Crăciun, pe motiv că promovează ”violul la prima întâlnire”
Livrare de mărfuri cu dronele pentru comunitățile izolate ale indigenilor din Canada
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid